România a primit amenda din partea CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului) pentru că încalcă dreptul oamenilor transgender. Aceștia sunt obligați să facă operație de schimbare de sex pentru a li se schimba indicatorii de gen din buletin.

CEDO a luat această decizia în cauzele X împotriva României și Y împotriva României: doi bărbați transgender care au fost obligați de instanță să parcurgă intervenții chirurgicale înainte de modificarea actelor de identitate, operații care nu se pot efectua în siguranță în țara noastră. Cei doi au primit o compensație morală în valoare de 15.000 de euro în total, 9755 euro cheltuieli de judecată și 1 153 euro daune materiale.


„În [speță], a existat o încălcare a articolului 8 din convenție din cauza absenței unei proceduri clare și previzibile pentru recunoașterea juridică a identității de gen care să permită schimbarea sexului și, prin urmare, a prenumelui sau a codului numeric personal, în documente oficiale, de o manieră transparentă și accesibilă”, explică CEDO.
„Asociația Accept salută decizia CEDO care obligă Guvernul României la dezvoltarea unei proceduri clare și transparente pentru modificarea genului în actele de stare civilă. ACCEPT consideră că este necesară dezvoltarea unei proceduri administrative realizată la starea civilă bazată exclusiv pe declarația persoanei”, a transmis asociația, printr-un comunicat de presă.


În acest moment, persoanele trans care doresc să își schimbe indicatorii de gen în actele de identitate trebuie să angajeze un avocat și sunt obligate să dea în judecată autoritatea publică locală în cadrul unui proces desfășurat în prezența unui procuror, în care trebuie să aducă dovezi pentru a își demonstra identitatea: documente medicale, martori sau expertize medico-legale. În instanțele naționale, între 2006 și 2017 s-au derulat doar 48 de cazuri, iar judecătorii au condiționat modificarea actelor de identitate de efectuarea unor intervenții chirurgicale asupra organelor genitale în 32 dintre acestea, mai arată Asociația Accept.

Sursa – Hotnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.