Robert Sighiartău: Avem datoria să împlinim visele celor căzuți pentru libertate în decembrie 1989

122

Au trecut, iată, 28 de ani de la momentul extraordinar al bucuriei și eliberării sărbătorite în stradă de milioane de români.

Au urmat, de atunci, multe momente de cumpănă, realizări, dezamăgiri, speranțe spulberate sau împlinite.

Oricâte interpretări va da istoria evenimentelor din decembrie 1989, curajul revoltei, solidaritatea și spiritul de sacrificiu de care au dat dovadă atâția români sunt și vor rămâne pure și exemplare. Ele sunt la temelia a tot ce s-a construit bun în aproape trei decenii de viață liberă.

 

Cu toate blocajele și întârzâierile provocate de oameni legați de fostul regim comunist, România a ales drumul spre Vest – al democrației și libertății, al respectului Legii, vieții și demnității umane. A fost visul pentru care s-au sacrificat atâtea suflete tinere în decembrie 89. Altă cale mai bună nu există.

 

Astăzi România trăiește zile complicate. O majoritate guvernamentală cu apucături populist-autoritariste pune sub semnul întrebării parcursul nostru occidental (cu atacuri la adresa economiei libere, a instituțiilor democratice și a justiției independente). E ultima zvâcnire a urmașilor comuniștilor perestroikiști. Nu vor reuși. Românii nu vor ca țara lor să fie aruncată  într-o zonă gri, la periferia democrațiilor Europei .

 

Datoria tuturor politicienilor democrați și a partidelor responsabile este nu doar să se opună  demersurilor samavolnice ale actualei coaliții guvernamentale, ci și să recredibilizeze actul politic și administrativ, să reapropie politica de viața de zi cu zi a românilor.

Justiția are și ea o datorie față de cei uciși, răniți, maltratați în decembrie 89, înainte și după 22 decembrie: să le facă dreptate.

Doar așa vom construi, împreună, temeinic și vom împlini milioanele de vise și speranțe din 22 decembrie 1989.

 

Robert Sighiartău, deputat PNL

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here