ciorba de perisoare

Ciorba de perișoare este una dintre cele mai iubite din România, o regăsim pe mesele tuturor, bogați sau mai săraci deopotrivă. Se poate face din carne tocată de porc, vită, pește, pui, curcan, rață, gâscă sau iepure, dar musai cu multe legume proaspete.

Se poate face cu roșii sau aurie, fără rosii, cu smântână sau iaurt, se poate lăsa așa, simplă, ca o supă sau se poate acri cu borș, oțet, zeamă de lămâie, fructe acre, zeamă de varză.

Iar la final, se presară din belșug verdeață după preferință: pătrunjel, tarhon sau leuștean.

Sigur că fiecare gospodină are secretele ei, atunci când vine vorba despre această delicatesă.

Una dintre cele mai gustoase este rețeta de ciorba de perisoare Gina Bradea.

Mai întâi să vă spun ce ingrediente folosim:

  • 1 ceapă
  • 1-2 morcovi
  • 1 ardei gras
  • o bucată de țelină rădăcină (opțional)
  • 300 ml suc de roșii sau 1 cutie/borcan roșii cuburi (de 400 ml)
  • sare, piper, ardei iute
  • borș sau zeamă de lămâie
  • pătrunjel și leuștean verde
  • Pentru perișoare vom folosi:
  • 600 g carne tocată
  • 1 ceapă
  • 1 lingură de legume tocate fin sau vegeta de casă (opțional)
  • mărar și pătrunjel verde sau uscat
  • 1 ou
  • sare – 1 linguriță rasa
  • piper – un vârf de cuțit
  • 50 g orez cu bob rotund sau 1 lingură de pesmet, griș sau mălai
  • Reteta si modul de preparare le găsiți pe blogul Poftă bună, rețete cu Gina Bradea.
  • Un mic secret de la Gina Bradea, pentru cele mai pufoase perișoare: adăugați 1-2 linguri de apă rece în compozitia de carne și amestecați energic cu o lingură de lemn, timp de 2 minute. O să vedeți cum carnea înglobează aer și parcă e mult mai bine legată și mai fină.

Se servește fierbinte, alături de pâine proaspătă, ardei iute, poate și ceva smântână, că tare-i bună.

Recomand să nu folosiți amestecuri și prafuri minune din comerț, doar legume și verdețuri proapete și sănătoase.

Poftă bună!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.