Aproape o treime din consilierii municipali bistriţeni s-ar putea să aibă probleme, într-un viitor mai mult sau mai puţin apropiat, cu Agenţia Naţională de Integritate din cauza unor posibile conflicte de interese. Primarul Ovidiu Creţu nu a dat înapoi să îi arate urgent cu degetul pe cei „păcătoşi”, patru de sorginte liberală şi un ecologist, de altfel inamicii săi din Consiliul local: Gheorghe Tuţă, Sorin Hangan, Ioan Peteleu, Vasile Moldovan şi Maxim Gagea.

 

Primarul Ovidiu Creţu a comentat, săptămâna trecută, într-o conferinţă de presă, prestaţia unor consilieri locali cu privire la alocarea sumelor din finanţări nerambursabile pe care Legislativul local le acordă de mulţi ani ONG-urilor sau asociaţiilor bistriţene în baza proiectelor pe care acestea le depun pentru diverse secţiuni – cultură, sport, social, educaţie, etc.

 

Creţu speră să mai fie şi alţii acuzaţi de ANI

Nu toţi cei care speră să acceseze astfel de fonduri, ajung şi la borcanul cu miere, fiindcă proiectele sunt mai întâi dezbătute în comisiile de specialitate ale Consiliului Local, unde sunt verificate dacă sunt îndeplinite criteriile cerute de municipalitate, după care intră în dezbaterea plenului.De obicei, ceea ce este decis în comisii, rămâne bătut în cuie şi în plenul Consiliului local, aleşii neavând altă treabă decât să ridice mâna pentru a vota. Uneori însă se mai iscă şi dispute în plen şi asta s-a întâmplat la şedinţa din luna martie, aspect care a fost „ochit” de Ovidiu Creţu şi pus pe tapet într-o conferinţă de presă.

Un proiect (n. r. – proiect de hotărâre) care, spun eu că a fost, din păcate, prea discutat a fost cel referitor la finanțările pe Legea 350.Au fost dispute, nu numai discuţii, ale unor consilieri care în momentul ajungerii la vot s-au declarat incompatibili şi au ieşit din sală. Legea 393 din 2004 (n. r. – Statutul aleşilor locali)spune limpede că nu pot lua parte la deliberarea şi adoptarea de hotărâri cei care se consideră în incompatibilitate. Dacă eşti incompatibil, nu ai voie nici să intervii. I-am anunţat lucrul acesta la comisii, li s-a înmânat un extras din lege. Au fost dezbateri aprinse, iar la final domnul Tuţă, domnul Hangan, domnul Gagea, au părăsit sala, declarându-se incompatibili. Dar legea spune că nu poţi participa nici la dezbateri, pentru că poţi influenţa un vot prin luări de poziţie” a explicat primarul Creţu.

Edilul este mai mult decât convins că aleşii mai sus amintiţi vor avea probleme cu Agenţia Naţională de Integritate şi cu siguranţă vor ajunge şi în instanţă.

„Lucrurile se vor complica, bănuiesc eu, cred că îi vor aştepta drumuri pe la Curtea de Apel Cluj şi Înalta Curte. Se va complica situaţia aşa cum s-a complicat la mine: s-a sesizat Agenţia Naţională de Integritate şi a declanşat procedura obişnuită. Nu trebuie să sesizez eu ANI, bănuiesc că este deja sesizată. Se sesizează din documente, din informaţii de presă. La mine de unde au ştiut? Era o chestiune de Registrul Comerţului din Bistriţa. E vorba în special de domnul Tuţă, dar şi de domnii Hangan şi Gagea. Cei trei clar au avut intervenţii, iar înainte de vot au spus că ei sunt incompatibili şi nu participă la vot. Într-o situaţie similară a fost şi domnul Vasile Moldovan, dar nu a intervenit în discuţii. E o problemă de ANI, i-am avertizat să nu participe, să nu se înscrie la cuvânt, să nu participe la şedinţă, dar nu pot eu să le zic: consilierul X, părăseşte sala sau consilierul Y, închide microfonul pentru că eu ştiu că eşti membru al asociaţiei respective. Nu pot face treaba asta, ei trebuie să ştie. A primit fiecare un extras de lege,îşi asumă responsabilitatea, dar nu poate primarul să spună: domnilor consilieri, părăsiţi sala sau nu luaţi cuvântul fiindcă sunteţi incompatibili. Nu pot eu să cenzurez. Legea e cât se poate de clară, sunt obligaţi să anunţe la începutul dezbaterilor interesul personal pe care îl au în problema respectivă”, a spus Ovidiu Creţu.

 

Atacaţii au atacat şi ei

Anul acesta, municipalitatea a alocat nu mai puţin de 1,9 milioane lei, din care 1,55 milioane au fost bani prevăzuţi pentru finanţarea proiectelor depuse la secţiunea Sport, iar restul de 350.000 lei au fost împărţiţi celorlalte şapte secţiuni. Printre asociaţiile care au depus proiecte pentru a obţine finanţări nerambursabile în baza Legii nr. 350/2005 se numără anul acesta şi Bistriţa Civică, al cărui preşedinte este Adrian Chereji, şi din care fac parte ca membri consilierii locali Gheorghe Tuţă şi Maxim Gagea, dar şi Clubul Amazoanelor Bistriţene, asociaţie în care consilierul local Vasile Moldovan are calitatea de membru fondator.

După ce Ovidiu Creţu a vorbit public despre „incompatibilitatea” unor consilieri municipali, cei numiţi de edil au reacţionat într-o conferinţă de presă şi susţin că afirmaţiile edilului nu au nicio legătură cu ceea ce s-a întâmplat cu adevărat în Consiliul local.

„Legat de dezbaterea asupra proiectului privind aprobarea de proiecte ale ONG-urilor pe Legea 350, toată discuţia la care am participat şi la care au participat majoritatea colegilor s-a cantonat pe domeniul Sport de performanţă. Toată intervenţia mea s-a referit la acest domeniu şi dacă ar fi apreciat acest posibil conflict de interese secretarul municipiului, care răspunde de legalitate, poate lucrurile ar fi fost mai serios privite sau lucrurile stăteau altfel dacă ANI, care veghează la respectarea principiilor de integritate, ar fi anunţat cumva că unul dintre noi este în această situaţie. (…) Declaraţiile primarului n-au nicio legătură cu adevărul petrecut în şedinţa Consiliului Local. Nu ne-am aflat şi nu m-am aflat într-o stare de conflict de interese, în contextul în care atunci când s-a supus la vot proiectul cu toate componentele lui am spus că nu particip la vot pentru că sunt membru, nu în conducere, al unei asociaţii care a depus proiecte.Aşa mi s-a părut normal să procedez. Eu fac parte din Asociaţia Bistriţa Civică, împreună cu cetăţenii ne luptăm pentru a salva Pădurea Codrişor. Aceasta este marea mea implicare în asociaţie, deşi nu mă dezic de ea. Aceste prevederi privind conflictul de interese sau incompatibilitatea acţionează nu numai pe Legea 350, ci în orice alt proiect, dacă un consilier ştie că este într-o situaţie prevăzută de lege trebuie să anunţe. Sigur, în orice evaluare de proiect există un subiectivism, există o marjă. E important să constataţi cine decide aceste lucruri, altfel se poate trage concluzia că Acarul Păun a decis un anumit lucru”, a spus Gheorghe Tuţă (PNL).

„De dragul adevărului şi în urma declaraţiilor făcute de primarul Ovidiu Creţu, câteva precizări. Eu, Sorin Hangan, declar public că nu am fost şi nu sunt membru al vreunei organizaţii, fundaţii sau asociaţii care au depus proiecte pe Legea 350. Citez: ”I-am avertizat să nu participe, să nu se înscrie la cuvânt, să nu participe la şedinţă”. Nimic adevărat!Nici domnia sa, nici doamna secretar, nici preşedintele de şedinţă Camelia Tabără nu au spus că persoanele care cred că pot avea o problemă vizavi de acest proiect să nu participe, să iasă din sală, să treacă drumul la o cafea. Nimeni! Când am anunţat că nu vom participa la vot, domnul primar a spus că nu trebuia să-l facem să piardă timpul şi că trebuia să ieşim de la bun început afară. Nu am fost membru în nicio comisie de evaluare a proiectelor, iar intervenţia la care s-a referit domnul primar a fost cu titlu general, pentru că în 15 ianuarie am primit un Ghid al solicitantului, iar acum am votat nişte criterii de eligibilitate schimbate între timp. Întrebarea mea a fost în sensul ăsta, cum s-au schimbat criteriile de la o şedinţă la alta, iar dacă se schimbă ceva, noile criterii trebuie repuse în consultare publică. (…)Primarul Crețu nu a înţeles absolut nimic din ceea ce înseamnă instituţiile democratice, nu a înţeles nimic din ceea ce înseamnă instituţia consilierului local. Nu a înţeles că această instituţie n-a fost înfiinţată ca să ridice mâna la sensurile înclinărilor din cap ale domniei sale. Mă simt jignit de fiecare dată când la fiecare proiect de hotărâre face acel gest”, a declarat consilierul liberal Sorin Hangan.

Ioan Peteleu, fostul viceprimar al lui Ovidiu Creţu în acest mandat, şi Vasile Moldovan, prezenţi şi ei la conferinţa de presă, nu au scăpat ocazia de a critica proiectele promovate de Ovidiu Creţu, multe dintre ele fără cap şi fără coadă.

gheorghe tuta

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.