Creştini, musulmani şi evrei au pus joi la Berlin piatra de temelie pentru un lăcaş de cult comun, un proiect prezentat ca fiind unic în lume şi care survine într-un context de tensiuni între comunităţi religioase provocate de conflictul israeliano-palestinian, relatează AFP, preluată de Agerpres.
Imamul, pastorul şi rabinul unei „Singure Case” au dorit să vadă în aşezarea acestei prime pietre „o etapă importantă către finalizarea proiectului nostru inter-religios de pace”, conform rabinululi Andreas Nachama.
„Bucuria legată de acest proiect de pace unic al religiilor creşte odată cu fiecare piatră care va fi pusă”, a declarat pastorul Gregor Hohberg, înainte de ceremonie.
„Pentru noi este un pas înainte plin de simbolism”, a adăugat imamul viitoarei moschei, Kadir Sanci.
Construită pe locul unei vechi biserici distruse în timpul RDG comuniste, clădirea a fost proiectată astfel încât fiecare grup de credincioşi să se poată ruga separat. Lucrările de construcţie ale noului edificiu ar urma să dureze patru ani.
Proiectul, estimat la 47 de milioane de euro, este parţial finanţat de statul german şi primăria din Berlin. De asemenea, a fost lansată o campanie de donaţii pentru a strânge cei aproximativ opt milioane de euro care încă lipsesc.
Moscheea, sinagoga şi biserica protestantă din Berlin vor fi legate între ele printr-o sală comună unde evenimente şi festivaluri vor putea fi, de asemenea, sărbătorite împreună. Imamul, pastorul şi rabinul lăcaşului de cult au rostit scurte rugăciuni înainte ca obiecte simbolice ale celor trei religii să fie turnate în beton.