În ciuda faptului că numărul şomerilor creşte pe zi ce trece, Primăria Bistriţa încă mai păstează pe posturi foştii militari cu pensii de lux, dar care primesc din partea municipalităţii salarii nesimţit de mari. Printre aceştia se numără directorul executiv al Direcţiei municipale de servicii sociale, Dragoş Iacob, consilierul din cadrul Direcţiei de informatică şi relaţii publice, Dorin Filip, cât şi şeful serviciului Poliţiei Comunitare, Ovidiu Gabrian.
Directorul
Unul din cei mai bine plătiţi funcţionari publici ai Primăriei Bistriţa este chiar directorul executiv al Direcţiei municipale de servicii sociale, Iacob Dragoş. Nu la foarte mult timp de la pensionarea din cadrul armatei, acesta a obţinut un fotoliu călduţ tocmai la Primăria Municipiului Bistriţa. Salariul obţinut din fotoliul de director executiv a crescut într-un an cât la alţi funcţionari în zece. Dacă pe anul 2006 Dragoş obţinea de la municipalitate un salariu în valoare de 31.955 de lei, acesta a crescut cu aproape 10.000 de lei în anul 2007. La acest venit salarial s-a adăugat şi pensia militară în valoare de 12.400 de lei. Anul 2007 a fost unul destul de prosper pentru Iacob Dragoş. Conform declaraţiei de avere, salariul său anual a crescut cu aproape 10.000 de lei, ajungând la valoarea de 41.233 de lei. La acest venit frumuşel s-a adăugat şi pensia, care de asemenea a cunoscut creşteri substanţiale. De la 12.400 de lei la 18.000 de lei.
Consilierul
Milităria, dar mai ales pensia care a urmat carierei, i-a demonstrat lui Dorin Filip faptul că e lux curat să lucrezi la stat. Mai la propriu, mai la figurat…depinde de situaţie. Aşadar încă pe vremea ex-primarului Moldovan, Filip şi-a tras post călduţ în clădirea de la nr.6 din municipiu.
De la MIRA la primărie
Un alt pensionar cu post bugetar foarte bine plătit îl întâlnim la Serviciul poliţiei comunitare din cadrul Primăriei Bistriţa, în persoana lui Ioan Ovidiu Gabrian. După pensionarea din Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, acesta s-a “pricopsit” cu un post de funcţionar, care îi aduce venituri de două ori mai mari decât pensia. Anul trecut Gabrian a adăugat la pensia sa anuală de 14.244 de lei, un salariu de nu mai puţin de 29.153 de lei. Din păcate pentru unii, din fericire pentru alţii, Gabrian nu este singurul pensionar, care şi-a găşit un post la Poliţia comunitară, post menit să-i suplimenteze pensia… tot de la stat.
Tot comunitar
Tot în cadrul Serviciului Poliţiei Comunitare Bistriţa a mai obţinut un post călduţ de referent superior şi Stelian Bolos. Spre deosebire de ceilalţi pensionaro-bugetari, veniturile acestuia nu sunt la fel de mari, însă ambele sunt rezultat al prestaţiei la stat. Bolos a încasat pe anul 2007 un salar în valoare de 11.324 de lei, la care s-a adăugat bineînţeles şi pensia de rigoare cu o valoare ceva mai mărişoară, mai exact 11.700 de lei. Mai mult decât atât, pe lângă faptul că acesta are două venituri de la stat, şi soţia sa activează tot în cadrul Primăriei Bistriţa. Beneficiile unui asemenea loc de muncă se oglindesc şi în achiziţiile făcute anul acesta de către familia Bolos. Aceştia şi-au cumpărat un autoturism Chevrolet cu anul de fabricaţie 2008.
Legal
Conform legilor în vigoare, beneficiarii pensiei militare de serviciu pot fi încadraţi în muncă, pe durată nedeterminată sau determinată, după caz, inclusiv în sectorul public. Foştii militari pot activa în sectorul bugetar, atât pe bază de contract individual de muncă cât şi de act administrativ de numire în funcţie, beneficiind de drepturile salariale corespunzătoare funcţiei în care sunt încadraţi. Mai mult decât atât, aceştia primesc şi sporul de vechime, pentru perioada dobândită până la data pensionării.
Epilog
În timp ce sute de bistriţeni rămân fără locuri de muncă peste noapte, municipalitatea încă păstrează pe posturi plătite cu bani grei oameni care ar trebui să se mulţumescă cu frumuşele pensii de la armată. Fostele cadre militare sau foştii poliţişti ţin blocate posturile care ar putea fi ocupate la orice oră de tineri poate şi mai competenţi decât ei. Ba mai mult, aceştia par a avea tratament preferenţial în cadrul primăriei, salariile unora crescând într-un an cel puţin dublu decât salariul minim net pe economie.
Alexandra Roman
MEDICAMENTE,MEDICAMENTE…SA-SI IA MEDICAMENTE DE TOTI BANI,MULTI SUNT SI MAI INCAP…
este bine ca scrieti despre oameni care muncesc in primarie si castiga bani este un indemn si pentru alti cetateni la munca . In Constitutia Romaniei art.41 al 1 se prevede:” Dreptul la munca nu poate fi ingradit .Alegerea profesiei,a meserieisau a ocupatiei,precum si a locului de munca este libera.”Poate modificati voi constitutia .Nu este un art. care sa va vinda ziarul. Vine criza si sunteti ingrizorati ca nu vi se vinde ziarul. Dati examen pentru ocuparea unor posturi in alte domenii si verificati-va adevarata valoare .
intradevar functionarule bine zici,
eu desprind doua aspecte din comentariul tau:1.Toti avem dreptul la munca,2 ar trebui schimbata legea si cei ce au o pensie de la stat sa poata in continuare muncii in domeniul privat.Este loc suficient iar la stat sa fie incadrati tineri absolventi in care statul a investit . Intr-un astfel de scenariu as vrea sa vad citi ,,fosti,, ar mai fi incadrati si cu ce salarii.PS la primarie mai sunt destui dar sunt contractuali care nu au obligatia declaratiei de avere.
Se pune intrebarea oare dintre cei care lucreaza cu dvs nu au al doilea loc de munca sau alte surse de venit cautativa si voi al doilea loc de munca se pune intrebarea ve-ti castiga concursul ?
rusine , rusine , bosorogilor care nu se satura cu pensiile pe care le incasaza lunar
De ce crezi ca pensionarii de stat ar fi bine sa lucreze in sectorul privat iar tinerii in sectorul de stat? Te rog spune-mi ce investitii a facut statul in tinerii absolventi? Eu cred ca toata investitia a fost a parintilor si nicidecum a statului. Cu ce gresesc acei pensionari ca muncesc? Bravo lor ca au reusit sa-si gaseasca un loc de munca. Se vede clar ca acest articol este tedentios. Altele sunt problemele grave cu care se confrunta comunitatea bistriteana, dar d-na sau d-soara Alexandra Roman nu prea le vede. Pacat.
sant si alti pensionari care detin functii de director si incaseaza si pensia si salarul si asta tot in institutiile de stat uitati-va numai in camine ,scoli ,crese etc,,si tinerii nu au unde sa lucreze!
Cine a spus ca tinerii nu au unde sa lucreze? Cei care vor sa lucreze pot sa o faca linistiti. Depinde doar de ei. Problema salariilor nu trebuie vazuta doar la acesti amarati pensionari care incearca sa-si rotunjeasca veniturile printr-o munca cinstita. Haideti mai bine sa analizam inca odata veniturile obtinute de alti angajati ai primariei. Uitati-va de exemplu la salariile doamnei secretar a primariei.
sa se termine cu mizeria asta,sefi politie comunitara niste militieni care inca fraiereste statul