Primăria Bistriţa a lansat, în urmă cu circa două săptămâni, licitaţia pentru lucrările de amenajare a pârtiei de schi din mult visatul Wonderland al lui Ovidiu Creţu. Contractul de lucrări este estimat la peste 27 milioane lei, echivalentul a peste şase milioane euro, iar data limită de depunere a ofertelor este 3 noiembrie. La finele anului trecut, primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu, a comandat întocmirea unui studiu de fezabilitate cu privire la „elaborarea fazelor de proiectare la obiectivul de investiţii «Utilităţi aferente amplasamentului COMPLEXULUI SPORTIV POLIVALENT din extravilanul mun. Bistriţa, localitatea componenta Unirea»”, pentru care municipalitatea a plătit aproximativ 100.000 de lei. Într-o primă fază, investiţia a fost estimată la circa 14,5 milioane de euro. Consilierii locali au ales reevaluarea investiţiei, astfel că estimările au ajuns la circa 7,8 milioane de euro.

 

Costurile estimate iniţial pentru execuţia utilităţilor au fost enorme, proiectantul propunând două variante: una de peste 16,3 milioane euro – din care C+M (n.r. – construcţii şi montaj) se ridică la 12,047 milioane euro, iar cea de a doua variantă este estimată la 14,46 milioane euro – din care C+M se ridică la 12,063 milioane euro. Potrivit studiului de fezabilitate intrat în dezbaterea consilierilor locali bistriţeni în luna mai, recomandată era cea de a doua variantă. Aleşii locali au respins atunci proiectul, întrucât suma propusă pentru investiţie a fost considerată nejustificat de mare. După recalculare, costurile au fost estimate la circa 7,8 milioane euro, potrivit studiului de fezabilitate supus votului aleşilor locali o lună mai târziu.

 

Costuri reduse la jumătate, din pix

Astfel, potrivit documentaţiei prezentate în luna mai consilierilor locali, din cei peste 14 milioane de euro estimaţi pentru asigurarea utilităţilor necesare Complexului Polivalent de pe Dealul Cocoşului, mai bine de jumătate, adică peste 7,5 milioane euro, ar fi trebuit cheltuiţi pentru amenajarea celor două căi de acces. Pentru amenajarea reţelei de apă, suma estimată se ridica la peste 712.600 euro, iar pentru amenajarea reţelei de canalizare estimările ajungeau la peste 286.000 de euro. De asemenea, pentru realizarea reţelei electrice, costurile erau estimate la aproximativ 2,9 milioane euro.

În urma recalculărilor, costurile s-au redus simţitor. Astfel, pentru amenajarea celor două căi de acces sunt necesari doar cu puţin peste 2,7 milioane euro, pentru amenajarea reţelei de apă s-a ajuns la suma de 442.385 euro, pentru reţeaua de canalizare costurile sunt estimate la 243.793 euro, în timp ce costurile pentru amenajarea reţelei electrice a ajuns la 532.085 euro.

Conform devizului general al investiţiei prezentat , consilierilor locali, în luna mai, cheltuielile pentru obţinerea şi amenajarea terenului se ridicau la peste 52.000 de euro, cheltuielile pentru asigurarea utilităţilor necesare obiectivului (branşamente, reţele, utilităţi, drumuri) – circa 7.150 euro, cheltuieli pentru proiectare şi asistenţă tehnică – 111.197 euro. De asemenea, cheltuielile pentru investiţia de bază (construcţii şi instalaţii, montaj utilaj, utilaje şi echipamente) se ridică la 12,87 milioane euro. La capitolul „alte cheltuieli”, suma prevăzută era de circa 1,41 milioane euro. Aici erau incluse organizarea de şantier ale cărei costuri sunt estimate la peste 112.000 euro, lucrări de construcţii pentru organizarea şantierului – 83.442 euro, cheltuieli conexe organizării – 28.844 euro; cheltuielile pentru comisioane, cote, taxe (CSC, ISC) – 126.468 euro, în timp ce cheltuielile diverse şi neprevăzute se ridică la aproximativ 1,2 milioane euro.

După recalculare, cheltuielile pentru obţinerea şi amenajarea terenului sunt estimate la 51.448 euro, cheltuielile pentru asigurarea utilităţilor necesare obiectivului (branşamente, reţele, utilităţi, drumuri) au ajuns la circa 7.000 euro, cheltuielile pentru proiectare şi asistenţa tehnică au ajuns la 109.652 euro, în timp ce cheltuielile pentru investiţia de bază au fost reduse cu aproape 50%, ajungând la 6,8 milioane euro. De asemenea, la capitolul „alte cheltuieli”, suma prevăzută este acum de doar 809.400 euro, fiind redusă semnificativ suma estimată pentru „cheltuieli diverse şi neprevăzute”, sumă care a fost redusă la aproape jumătate din cât a fost iniţial preconizat, adică la 630.229 euro.

Astfel, după recalculare, totalul investiţiei este estimat la 7,8 milioane euro, din care C+M 6,5 milioane euro.

 

Milioane scurse pe o pârtie inutilă

Potrivit menţiunilor existente în anunţul publicat pe SEAP, contractul „Amenajare pârtie de schi inclusiv utilităţi în cadrul complexului sportiv polivalent, din extravilanul municipiului Bistriţa, localitatea Unirea” prevede lucrări de amenajare a pârtiei de schi (defrişări, nivelări, amenajări); lucrări de realizare a instalaţiei pentru transport pe cablu; lucrări de construcţii clădiri, inclusiv instalaţii electrice, sanitare şi termice; lucrări de instalaţii de producere a zăpezii artificiale (captări, construcţii hidrotehnice, alimentare cu apă); lucrări de instalaţii electrice şi construire post de transformare; lucrări de drumuri şi platforme betonate.

Valoarea lucrărilor a fost estimată la aproximativ 27,32 milioane lei, fără TVA, din care cheltuielile neprevăzute ajung la aproape 1,78 milioane lei.

 

Condiţii de eligibilitate

Pentru a fi eligibili, ofertanţii trebuie să aibă cifra medie globală de afaceri pentru ultimii trei ani financiari încheiaţi de minim 50 milioane lei, să aibă bineînţeles experienţă în domeniu, motiv pentru care autoritatea contractantă solicită prezentarea unui număr maxim de trei contracte, din care să reiasă clar că valoarea lucrărilor similare realizate în cadrul contractelor prezentate este cel puţin egală cu valoarea de 25 milioane lei fără TVA, dar şi lista cu personalul avut la dispoziţie şi specializările acestuia.

 

A împrumutat bani pentru pârtie

Pentru a-şi putea vedea visul cu ochii, realizarea Wonderlandului, Ovidiu Creţu a îndatorat bistriţenii cu nu mai puţin de 40 de milioane de lei, bani pe care municipalitatea i-a împrumutat de la Unicredit Ţiriac Banc, la începutul acestui an. Aproximativ jumătate din banii împrumutaţi sunt destinaţi realizării pârtiei de schi, la care se mai adaugă încă aproximativ 18.000 de lei de la bugetul local.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.