sursă foto- adevarul.ro

George Haber (66 de ani), supranumit peste Ocean „părintele DVD-ului”, a plecat la mijlocul anilor 70 în SUA, vândut „pe banii pe care se vindea pe vremea aia o vacă de rasă bună”. În prezent este considerat cel mai bogat român din America, scrie Adevărul.

Un adevărat nonconformist, spirit creativ şi rebel, George Haber a ieşit din tipare încă din adolescenţă, când a fondat, împreună cu regretatul actor Adrian Pintea, o trupă de rock ‘n’ roll. Ajuns ulterior în SUA, în celebra Silicon Valley, Haber a fondat mai multe companii, pe unele dintre ele reuşind să le vândă cu zeci şi sute de milioane de dolari. Românul cu origini israeliene e cunoscut acum ca „părintele DVD-ului”. În prezent, el investeşte în mai multe afaceri în Silicon Valley şi ajută companiile româneşti care vor să facă afaceri în domeniul inteligenţei artificiale, unde e expert, transmite publicația Adevărul.

Reporter Adevărul: Ca în cazul multor alţi români, povestea dumneavoastră de succes începe în America, unde v-aţi construit un nume şi o adevărată avere. Dar când şi cum aţi reuşit să plecaţi în SUA într-o vreme în care autorităţile comuniste din România nu permiteau libera circulaţie?  

George Haber: Am plecat din România în 1975, iniţial în Israel, iar din 1988 m-am mutat în America. În acei ani, preşedintele SUA de atunci, Jimmy Carter, a dat României comuniste clauza naţiunii celei mai favorizate. Pentru asta, Carter i-a pus o condiţie lui Ceauşescu, să le permită românilor-evrei şi saşilor să plece, dacă vor, în Israel, respectiv Germania. Iar eu am ales să plec în Israel, deşi părinţii mei au preferat să rămână în ţară şi au rămas foarte surprinşi de opţiunea mea, pentru că în ţară noi trăiam bine, aveam o situaţie financiară bună şi abia ce terminasem liceul, eram foarte tânăr.  

Şi autorităţile comuniste v-au lăsat aşa de simplu să plecaţi de unul singur?  

De fapt, am reuşit să fiu vândut (râde). Mulţi ani mai târziu aveam să aflu că pentru fiecare dintre cei care am fost lăsaţi să plecăm s-au primit bani. A scris despre asta inclusiv Pacepa, fostul şef al Securităţii (Ioan Mihai Pacepa – n.r.). Israelul a plătit pentru fiecare dintre noi câte 5.000 de dolari. Practic, am fost vândut pe banii pe care se vindea pe vremea aia o vacă de rasă bună (râde din nou).  

Spuneaţi că aveaţi o viaţă bună şi în ţară, dar ce însemna „viaţă bună” pe atunci?  

Nu ne lipsea aproape nimic, aveam o situaţie bună, iar eu eram un tânăr care se bucura de viaţă, în măsura în care îţi permitea regimul acela rigid. Aveam chiar şi o trupă de rock ‘n’ roll în anii de liceu, cântam la baluri şi în discoteci şi ne distram. Singur câştigam la vârsta aia, în liceu, mai mult decât ambii părinţi împreună, deci aveam o viaţă bună. Bani, fete, distracţie, încă de la 16-17 ani.

Citește continuarea: adev.ro/qhi5e0

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.