Planul UE privind relocarea migranților a fost aprobat marți, 22 septembrie în cadrul reuniunii extraordinare JAI pe tema migrației care s-a desfășurat la Bruxelles, Cehia, Slovacia, România, Ungaria au votat împotrivă, Finlanda s-a abținut iar Polonia, care inițial s-a opus planului, a votat „pentru”. Decizia a fost luată „cu o largă majoritate”, după cum a informat președinția luxemburgheză a UE, în pofida opoziției vehemente a mai multor țări estice, provocând o scindare în sânul Uniunii Europene. României i-au fost alocați 2.475 de refugiați – 585 din Italia și 1.890 din Grecia. Astfel, România ar urma să primească în total 4.837 de refugiați.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, 23 septembrie, înainte de la pleca la reuniunea Consiliului European Extraordinar Informal de la Bruxelles că România „poate gestiona ușor” numărul de refugiați impus de Comisia Europeană. Este vorba de 4.837 de oameni.

„Astăzi voi participa, de la ora 18, la ședința extraordinară și informală a Consiliului European. Președintele Tusk a convocat-o pentru a discuta chestiunea imigrației, modalitățile de prevenire, cum pot fi ajutate țările de unde vin. Voi reitera poziția României pentru menținerea unui raport echilibrat între solidaritate și responsabilitate, lucru pe care l-am spus și la celelalte întruniri ale Consiliului European. Conform deciziei JAI, România ar putea să primească în jur de 2.400 de persoane, care se adaugă la persoanele care ar trebui să vină în România în urma participării noastre voluntare.

Regretăm, și eu regret, că decizia în loc să fie luată prin consens s-a luat prin vot majoritar. Eu nu cred că impunerea cotelor obligatorii rezolvă problema. Împărțirea matematică nu ține cont de o serie de factori foarte importanți. Deja, aseară, după rezultat, au început să apară tot felul de opinii. Ministrul de Interne a participat acolo cu un mandat perfect. A avut mandatul Guvernului întărit de decizia CSAT.

Cotele obligatorii au fost refuzate de România încă din martie, când s-a pus în discuție chestiunea, am susținut poziția de participare voluntară. Decizia de ieri nu se va rediscuta astăzi în Consiliu. Decizia fost luată în Consiliul JAI e bun luată. Sunt țări care vor să o conteste, așteptăm rezultatul.

Numărul de refugiați nu este mare și nu trebuie să îi primim în următoarele săptămâni. E vorba de o perioadă de 1-2 ani de zile. Problema poate fi gestionată ușor în România și cred că e bine să ne arătăm solidaritatea cu celelalte țări.

Poziția noastră rămâne cea de participare voluntară, care evident ține cont de capacitatea fiecărui stat membru de a face față unui anumit numîr de refugiați”, a declarat președintele României, Klaus Iohannis.

Consiliul UE a aprobat marţi distribuirea în prima etapă, potrivit unor cote obligatorii, a 66.000 de refugiaţi extracomunitari ajunşi în Italia şi Grecia. Uniunea Europeană va stabili ulterior, pe baza aceleiaşi formule, distribuirea a încă 54.000 de refugiaţi.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.