Dănuţ Nicolae Prunea a devenit senator în toamna anului trecut, când a câştigat alegerile pentru această Cameră a Parlamentului. De atunci mai nimeni nu a auzit despre activitatea senatorului Prunea, rămânând la fel de „discret” ca şi până în 2008.

Dănuţ Nicolae Prunea a devenit, în urma alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2008, senator al judeţului Bistriţa-Năsăud, în Colegiul 2, obţinând 20.323 de voturi, clasându-se după numărul de voturi primul în topul candidaţilor pentru Senat din judeţul Bistriţa-Năsăud. În Colegiul 2 Senat, social-democratul l-a avut principal contracandidat pe democrat-liberalul Sabin Ilieşi, care a obţinut 19.612 voturi.
Originar dintr-o comună din judeţul Cluj, Prunea a absolvit Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca şi a fost repartizat la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Beclean, unde predă fizica de 33 de ani. Între anii 1990-1997 şi 2001-2005, noul senator a deţinut funcţia director al colegiului naţional.
Dănuţ Nicolae Prunea este unul dintre cei mai vechi membri ai Partidului Social Democrat. A fost preşedinte al filialei PSD din oraşul Beclean între anii 1994 – 2008, şi a fost consilier local în această localitate din 1996 până la plecarea sa în Senatul României, când a fost înlocuit de Grigore Timoce, deşi pentru o perioadă foarte scurtă, acesta din urmă ocupând funcţia de subprefect până de curând.

Pasăre rară în teritoriu

De la plecarea sa din oraşul de pe Someş în Senatul României, Dănuţ Nicolae Prunea a devenit aproape invizibil. Puţinele sale apariţii publice aproape pot fi numărate pe degete – la un bal al vânătorilor, deschiderea cabinetului său parlamentar din oraşul Beclean, o acţiune de comunicare a SRI, organizată tot la Beclean, inaugurarea unei biserici, a unei grădiniţe, ori la vizita mai mult sau mai puţin oficială a preşedintelui PSD la Bistriţa, Mircea Geoană, de fapt un fel de campanie, hai să îi spunem, prelectorală. În rest… tăcere. Nici un primar din Colegiul 2 Senat – Beclean – Valea Someşului – nu se poate lăuda că senatorul Prunea i-a călcat pragul să-l întrebe de probleme întâmpinate. Cu toate acestea, în clipul său promovat în timpul campaniei pentru alegerile parlamentare din toamna anului trecut, Prunea susţinea sus şi tare că se va ocupa „cu aceeaşi responsabilitate de problemele cetăţenilor” aşa cum s-a ocupat de cele ale copiilor care i-au fost elevi pe vremea cât a fost cadru didactic. Până acum însă nu a demonstrat însă aceasta.

Activitate simbolică în Senat

Nici în Parlamentul României, respectiv Senat, Dănuţ Nicolae Prunea nu a avut, cel puţin până acum, o activitate încununată de „magna cum de laude”, în raport cu cea a altor senatori.
Potrivit fişei sale care scoate în evidenţă activitatea parlamentară, senatorul Dănuţ Nicolale Prunea a avut patru declaraţii politice, două luări de cuvânt în plenul Parlamentului, dar nici o interpelare sau vreo întrebare adresată vreunui membru al Executivului.

Singurul lucru cu care se poate cât de cât lăuda sunt cele câteva amendamente aduse proiectului de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 40/2009 pentru modificarea şi completarea Legii învăţământului nr.84/1995 şi a Legii nr.128/1997 privind Statutul personalului didactic, unde numele senatorului Dănuţ Nicolae Prunea se regăseşte alături de alte 10 nume ale unor senatori proveniţi din toate partidele politice parlamentare. Ceilalţi 10 sunt Mihail Hărdău – senator PD-L, Anghel Iordănescu – senator independent, Nicolae Robu – senator PNL, Ion Bara – senator PD-L, Anca Boagiu – senator PD-L, Bokor Tiberiu – senator UDMR, Ioan Mang – senator PSD, Şerban Rădulescu – senator PD-L, Doina Silistru – senator PSD şi Cristian Ţopescu – senator PNL.
Amendamentele cu pricina au fost aduse de senatorul social-democrat de Bistriţa-Năsăud, în calitatea sa de membru al Comisiei pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport.

În ceea ce priveşte cele patru declaraţii politice aparţinând senatorului PSD de Bistriţa-Năsăud, Dănuţ Nicolae Prunea, pune tunurile pe conducerea Comisiei Naţionale de Valori Mobiliare (CNMV), a şi când nu ar exista nimic altceva mai important şi mai grav la nivel naţional sau judeţean.

Prima declaraţie – „Piaţa de capital – stare de fapt, a atitudine şi cerinţe” -,a fost depusă pe 15 iunie 2009, şi prin ea se încearcă scoaterea în evidenţă a neîndeplinirii sarcinilor şi obiectivelor conducerii CNVM, salarizarea mult prea mare din cadrul instituţiei sau faptul că unii dintre şefii CNVM au fost implicaţi într-un scandal legat de Rompetrol. Vizavi de acest ultim aspect, al dosarului Rompetrol, se pare însă că senatorul Prunea a uitat că printre cei implicaţi se află chiar persoane sprijinite de propriul partid, dar şi de aliatul său, Partidul Conservator.
În cea de a doua sa declaraţie politică, ce vine la doar 11 zile după prima, „Controlul Parlamentului asupra unor instituţii de reglementare şi control trebuie exercitate în continuare” nu vine cu noutăţi, declaraţia păstrându-şi contextul, folosind însă alte cuvinte. Ultimele sale două declaraţii politice vin în luna septembrie a acestui an, pe 16 şi 29, având tot acelaşi subiect CNVM. Senatorul alunecă pe un teren cu nisipuri mişcătoare, cel al finanţelor, domeniului bancar şi al pieţei de capital, cu care nu a avut de a face până la accesul său în Parlamentul României.

Nici măcar la nivelul altora

Dacă este să facem o comparaţie cu activitatea altor colegi ai săi din Senat, se poate vedea cu ochiul liber că Dănuţ Nicolae Prunea este aproape invizibil şi deocamdată în campania electorală din toamna anului trecut a făcut promisiuni fără acoperire. Spre edificare luăm ca exemplu activitatea colegei sale de partid Elena Mitrea, senator PSD de Bacău, care până la această ora are, potrivit fişei sale parlamentare 5 declaraţii politice, 9 luări de cuvânt în plen, întrebări adresate executivului şi 6 interpelări.
Ca o concluzie a activităţii senatorului PSD Dănuţ Nicolae Prunea, dar nu sunt departe nici ceilalţi reprezentanţi ai PSD din Bistriţa-Năsăud în Parlamentul României, care deocamdată se mulţumesc cu declaraţii pompoase şi cam atât, ştacheta atinsă este undeva la nivelul de jos.

Liana Mureşan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.