Floarea Telcian, mama celor doi bărbaţi care l-au bătut crunt pe Octavian Pop, care după 10 zile a murit pe un pat de spital în Târgu Mureş, a făcut orice ca să îşi scape feciorii de la ani grei de puşcărie. În disperare, a ajuns să plătească o sumă imensă de bani magistratului care judeca dosarul fiilor ei, prin intermediul fostei grefiere de la Tribunalul Bistriţa-Năsăud, Veronica Feher. Femeia a plătit nu mai puţin de 100.000 de lei, adică UN MILIARD de lei vechi, adică peste 22.000 de euro. Pentru cumpărare de influenţă, Floarea Telcian nu i-a dat grefierei doar bani, ci şi carne de porc şi păstrăvi, toate în valoare de 610 lei.

Pusă sub urmărire, inclusiv interceptare a convorbirilor sale telefonice, încă de pe când procurorii anchetau fapta de omor comisă de băieţii ei, Floarea Telcian a fost convinsă să îi organizeze grefierei un flagrant. Ultima tranşă de bani pe care trebuie să îi remită Veroncăi Feher au fost inscripţionaţi şi au provenit din fondul special al DNA. Floarea telcian a fost condamnată la 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare.

 

 

Început în luna august 2016, procesul fraţilor Telcian – Gheorghe şi Nicolae Grigore – care l-au snopit în bătaie pe Octavian Pop, un consătean de-al lor, care după 10 zile pe patul de spital şi-a dat duhul din cauza complicaţiilor suferite, se apropie de final. Atât cei doi fraţi, cât şi cel de-al treilea inculpat din dosar, Vasile Timoce, au mers pe procedura simplificată, de recunoaştere a faptelor, deşi nu au fost de acord cu încadrările juridice dispuse de procurorul de caz Emilian Dragoş Nicolescu, pentru care au fost de altfel şi trimişi în judecată – omor, respectiv complicitate la omor. Drept urmare au cerut instanţei Tribunalului Bistriţa-Năsăud, prin intermediul avocaţilor lor, să ia în seamă un raport de expertiză extrajudiciară, efectuat de către un expert medic-legist, care se pare că i-ar fi ajutat să scape mai ieftin, în sensul în care li s-ar fi schimbat încadrările juridice. Cererile au avut, în aparenţă de normalitate şi legalitate, însă, în spatele cortinei, se încerca la greu să se tragă sfori de Floarea Telcian, prin Veronica Feher.

Drept urmare a acestor solicitări, procurorii au cerut la rândul lor un supliment la raportul medico-legal de necropsie din care să reiasă evoluţia stării victimei Octavian Pop, de la internarea sa în spital şi până în ziua decesului şi dacă moartea acestuia a survenit din cauza loviturilor primite.

La acea vreme, dosarul era judecat de judecătoarea Daniella Berbecariu. Aceasta a depus o cerere de abţinere în luna februarie anul acesta, în urma scandalului de trafic de influenţă şi mită în care a fost implicată împreună cu Veronica Feher şi judecătoarea Voichiţa Vrâncean, scandal în care a plătit oalele sparte doar fosta grefieră.

Ultimul raport de expertiză medico-legală, depus la dosar abia în luna iunie anul acesta, relevă faptul că, între loviturile aplicate cu sălbăticie lui Octavian Pop de către fraţii Telcian şi decesul acestuia, există o legătură de cauzalitate directă.

 

Interceptată de anchetatori

 

Floarea Telcian, mama lui Nicolae Grigore şi Gheorghe Telcian, a încercat din răsputeri să îşi scape băieţii de puşcărie, sau măcar să li se aplice o condamnare cât mai mică. Prin intermediul unei cunoştinţe, femeia a ajuns la Veronica Feher, fostă grefieră de la Tribunalul Bistriţa-Năsăud. Feher i-a promis Floarei Telcian că o ajută în problema ei, însă va trebui să scoată sume serioase din buzunar, bani care trebuiau să ajungă la magistratul care judeca dosarul fiilor ei, Daniella Berbecariu.

Procurorii, se pare, au ajuns să descopere tărăşenia după ce au interceptat convorbirile unui martor din dosar, pe care îl bănuiau de mărturie mincinoasă. Aşa au ajuns mai apoi la Floarea Telcian, dar şi la cei din familia ei, care au încercat la greu să influenţeze martorii din dosar. Unii au căzut în plasa femeii, alţii nu.

 

Preţul eliberării: UN MILIARD de lei vechi! Bani plătiţi în rate

 

Cum Floarea Telcian nu a avut stare şi după ce băieţii i-au fost trimişi în judecată în august anul trecut, a luat legătura cu Feher, care era prietenă bună taman cu judecătoarea Berbecariu.

În perioada septembrie 2016 – februarie 2017, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, inculpata Feher Veronica, folosindu-se de calitatea sa de fost grefier la Tribunalul Bistriţa Năsăud, a pretins faţă de inculpata Telcian Floarea că are influenţă pe lângă judecătoarea Berbecariu Daniella, promiţând că, în schimbul unor foloase necuvenite, va interveni pe lângă magistrat în vederea emiterii de către acesta a unei soluţii favorabile lui Telcian Gheorghe şi Telcian Nicolae Grigore, fiii inculpatei Telcian Floarea, judecaţi de susnumita în dosarul nr. 1635/112/2016 al Tribunalului Bistriţa Năsăud pentru săvârşirea infracţiunii de omor. (…)

În contextul trimiterii în judecată a lui Telcian Nicolae Grigore şi Telcian Gheorghe pentru săvârşirea infracţiunii de omor, inculpata Telcian Floarea a făcut demersuri în vederea identificării unei persoane care să intervină pe lângă judecătoarea Berbecariu Danielle cu scopul de a o determina pe aceasta să emită o soluţie favorabilă celor doi fii ai inculpatei.

În scopul menţionat mai sus inculpata Telcian Floarea a contactat-o pe inculpata Feher Veronica care, având în vedere funcţia pe care a avut-o în cadrul Tribunalului Bistriţa Năsăud, era în relaţii de prietenie cu magistratul Berbecariu Daniella”, se precizează în motivarea deciziei de condamnare a Floarei Telcian.

Grefiera i-a spus femeii că preţul unei soluţii favorabile băieţilor ei se ridică la 100.000 de lei, adică UN MILIARD de lei vechi. Dar cum Florea Telcian era hotărâtă să facă orice, aceasta nu a comentat asupra sumei. Asta se întâmpla în septembrie 2016.

Acest aspect a fost recunoscut de Floarea Telcian şi când a fost audiată de procurori.

„Doamna M. (n. r. – Veronica Feher) mi-a spus că a vorbit cu cineva, fără a-mi spune numele şi că mă costă suma de 100.000 lei, bani pe care trebuie să îi dau ei. Mi-a zis că mă poate ajuta în sensul ca copiii mei să primească o pedeapsă mai mică, deoarece nu sunt atât de vinovaţi, vinovată fiind şi persoana care a decedat. Am fost de acord să-i dau banii, cu speranţa că va interveni şi mă va ajuta în problema celor doi copii ai mei arestaţi”, a declarat femeia.

O lună mai târziu, pe 26 octombrie 2016 mai precis, Floarea Telcian şi grefiera Feher s-au întâlnit la cofetăria Doris, unde cea din dintâi i-a remis celei de-a doua jumătate din suma pretinsă, adică 50.000 de lei.

„Întâlnirea a avut loc şi în contextul în care, la data de 24.10.2016 a fost un nou termen de judecată în dosarul nr. 1635/112/2016, cauza fiind amânată pentru citirea actului de sesizare.

Până la întâlnirea din data de 26.10.2016, inculpata Telcian Floarea a purtat mai multe discuţii telefonice cu inculpata Feher Veronica pe tema «m.l. p.», adică intervenţiile pe lângă magistrat.

Ulterior datei de 26.10.2016, inculpata Feher Veronica a continuat să se angajeze faţă de inculpata Telcian Floarea în legătură cu rezolvarea favorabilă a situaţie celor doi fii ai acesteia”, arată instanţa.

Conform anchetatorilor, o parte din bani i-au fost remişi Daniella Berbecariu pe data de 28.10.2016, şi în aceeaşi zi, atât grefiera, cât şi judecătoarea au mers la bancă şi şi-au depus banii în conturi. Feher Veronica ar fi depus 2.500 lei, în timp ce judecătoarea Berbecariu ar fi făcut o depunere de 10.000 lei.

Şi Floarea Telcian a povestit anchetatorilor despre acea zi.

„În ziua respectivă, după ce soţul meu a plecat, am mai discutat un pic cu doamna M., aceasta transmiţându-mi încă o dată că atâta mă costă «dacă da, da, dacă nu, nu», întrucât soţul meu nu a fost de acord să-i dăm doamnei M. banii, că dacă e să ne ajute, ne ajută bunul Dumnezeu şi ce o fi o fi, eu având o sumă de bani a mea, care provenea din folosinţa pământului pe care îl deţinem, am acceptat fără ştirea soţului meu să-i dau doamnei M. banii solicitaţi. Odată i-am dat doamnei M. suma de 50.000 lei – 500 milioane lei vechi”, a declarat femeia.

 

Discuţii codate: „medicamente”, „farmacii” şi „doamna preoteasă”

 

O nouă întâlnire între Floarea Telcian şi Veronica Feher a avut loc pe 21.11.2016 tot la cofetăria Doris, discuţii dintre cele două fiind legate de intervenţiile pe lângă magistratul Daniella Berbecariu. (…)

Discuţia dintre cele două femei a relevat faptul că anterior s-a remis o parte din suma de 100.000 lei pretinsă.

„Aşa cum s-au înţeles la data de 19.11.2016, la data de 02.12.2016, inculpata Feher Veronica i-a solicitat inculpatei Telcian Floarea, să îi aducă restul de bani din suma pretinsă. Inculpata Telcian Floarea urma să îi remită inculpatei Feher Veronica o nouă sumă de bani (respectiv 40.000 lei conform declaraţiei inculpatei Telcian Floarea)”, mai arată instanţa.

În discuţiile purtate femeile foloseau un limbaj codificat. Astfel, banii erau denumiţi „medicamente”, iar băncile, „farmacii”, în timp judecătoarea Berbecariu era numită „doamna preoteasă”.

„În aceeaşi zi, în jurul orei 17.11, inculpata Feher Veronica a contactat-o telefonic pe inculpata Telcian Floarea, căreia i-a transmis că a discutat cu „doamna preoteasă” şi că rămâne ca luni să îi aducă „ medicamentele”. (…)

La data de 07.12.2016 inculpata Feher Veronica s-a întâlnit cu inculpata Telcian Floarea în aceeaşi cofetărie din municipiul Bistriţa. Cu acea ocazie inculpata Telcian Floarea i-a remis inculpatei Feher Veronica cea de a doua tranşă din suma de 100.000 de lei pretinsă. Conform declaraţiei inculpatei, la momentul respectiv i-a remis suma de 40.000 lei. (…)

Întâlnirea dintre inculpatele Telcian Floarea şi Feher Veronica din data de 07.12.2016 este confirmată şi de convorbirile telefonice care au avut loc între cele două în ziua respectivă.”, se precizează în documentul instanţei.

„ (…) înainte de termenul de judecată din dosarul celor doi copii ai mei, m-am mai întâlnit încă o dată cu doamna M., ocazie cu care i-am înmânat suma de 40.000 lei (400 milioane lei vechi). La acea dată i-am spus că nu mai am bani, că soţul meu nu a ştiut şi că banii au fost ai mei iar soţul meu nu ştie de faptul că i-am remis. A mai rămas să-i mai dau din suma de 100.000 lei solicitată doar suma de 10.000 lei”, a declarat Floarea Telcian anchetatorilor.

 

Supliment de mită: carne de porc şi păstrăvi

 

Cu o zi înainte de termenul de judecată din data de 14.12.2016, cele două s-au întâlnit din nou în incinta aceleiaşi cofetării, când Veronica Feher i-a dat de înţeles Floarei Telcian că nu sunt de ajuns doar banii, ci trebuie şi niscai produse alimentare. În condiţiile în care la termenul de judecată mai sus amintit, Daniella Berbecariu a dispus o nouă expertiză medico-legală, Telcian s-a executat, iar cu doar cu două zile înainte de Ajunul Crăciunului, Feher merge la Romuli pentru a lua în primire carne de porc şi păstrăvi, toate în valoare de peste 600 de lei.

„În cursul lunii decembrie 2016, în scopul intervenţiei pe lângă magistratul Berbecariu Daniella, inculpata Feher Veronica a pretins şi primit de la inculpata Telcian Floarea mai multe produse alimentare.

Astfel, la data de 22.12.2016, inculpata Feher Veronica s-a deplasat cu autoturismul marca Opel, cu numărul de înmatriculare …., condus de către martorul R.-M.N.-I. la locuinţa inculpatei Telcian Floarea, din satul Romuli, comuna Romuli, jud. Bistriţa Năsăud, de unde a ridicat produsele alimentare, respectiv carne de porc-circa 40 kg (preţ mediu 10 lei/kg x 40 kg=400 lei), cârnaţi din carne de porc-circa 5 kg (30 lei/kg x 5 = 150 lei) şi păstrăvi-circa 3 kg (20 lei/kg x 3 kg = 60 lei).

Prezenţa inculpatei Feher Veronica, la data de 22.12.2016, în localitatea Romuli, la locuinţa inculpatei Telcian Floarea este confirmată şi de discuţiile telefonice dintre cele două”, arată instanţa.

 

S-a pus la cale de-o nouă expertiză medico-legală

 

Porcul şi păstrăvii au fost „cadorisiţi” de Floarea Telcian, în condiţiile în care, pe 19.12.2016, judecătoarea a menţinut măsura arestului preventiv faţă de cei doi fii ai săi.

În aceeaşi zi, Telcian şi Feher s-au întâlnit din nou la cofetăria Doris, unde au discutat despre termenul de judecată următor care fusese fixat pe data de 18.01.2017, mai ales că era vorba şi de noua expertiză medico-legală.

 

Ultima tranşă, bani de la DNA

 

La jumătatea lunii februarie, Floarea Telcian a remis fostei grefiere şi ultima tranşă de bani, respectiv 10.000 lei, când s-au întâlnit la restaurantul Taverna Dogarilor, aflat în apropierea Tribunalului Bistriţa-Năsăud. Însă de data aceasta, banii remişi grefierei erau din „vistieria DNA”, Floarea Telcian fiind deja „agăţată” de procurori, astfel că a fost nevoită să coopereze.

„Suma de 10.000 lei pe care inculpata Telcian Floarea i-a remis-o inculpatei Feher Veronica a fost pusă la dispoziţia cumpărătoarei de influenţă, din fondul special al DNA.

La data de 15.02.2017, inculpata Feher Veronica a predat organelor de urmărire penală suma de 10.000 lei primită de la inculpata Telcian Floarea”, se precizează în documentul instanţei.

 

A ajuns ea condamnată înaintea feciorilor

 

Ca să scape mai ieftin Floarea Telcian a încheiat cu procurorii şi un acord de recunoaştere a vinovăţiei, motiv pentru care a primit o pedeapsă cu suspendare de doar 2 ani şi 8 luni.

„Inculpata a declarat expres că recunoaşte comiterea faptei descrise mai sus, pentru care a intervenit prezentul acord şi a acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală, menţionată anterior.

În consecinţă se constată faptul că din probele administrate în cursul urmăririi penale rezultă suficiente date cu privire la existenţa faptei pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală şi cu privire la vinovăţia inculpatei Telcian Floarea, limitele de pedeapsă prevăzute de lege pentru această infracţiune sunt de la 2 la 7 ani închisoare şi interzicerea unor drepturi, astfel că maximul special prevăzut de lege pentru infracţiunea reţinută în sarcina inculpatei în cuprinsul actului de sesizare este inferior celei de 15 ani, stabilit de dispoziţiile art. 480 al. 1 Cod de Procedură Penală, acordul de recunoaştere a vinovăţiei a fost încheiat în formă scrisă, conţine menţiunile prev. de art. 482 C. proc. pen., iar cu ocazia încheierii acestuia inculpata a fost asistat de către avocatul ales (…).

Având în vedere toate aspectele mai sus reţinute, şi apreciind cuantumul pedepsei cu privire la care s-a ajuns la un acord între procuror şi inculpată ca fiind suficient pentru atingerea scopului şi îndeplinirea funcţiilor de constrângere, de reeducare şi de exemplaritate ale pedepsei, în baza art. 485 alin. 1 lit. a Cod de Procedură Penală, va admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj cu inculpata Telcian Floarea, cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă în formă continuată prev. de art.  292 al. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 6 din L. 78/2000, şi art. 35 al. 1 Cod penal (două acte materiale), obiect al cauzei penale nr. 55/P/2017.

În baza art. 292 al. 1 Cod penal, rap. la art.  6 din L. 78/2000, cu aplicarea art. 35 al. 1 Cod penal, va condamna pe inculpata T.F., la pedeapsa de 2 (doi) ani şi 8 (opt) luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă în formă continuată (două acte materiale).

În temeiul art. 55 lit. a rap. la art. 66 al. 1 lit. a şi b, art. 67 al. 2, art. 68 al. 1 lit. b Cod Penal, va interzice inculpatei pe o durată de 1 an, care începe la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri, dreptul de a fi aleasă în autorităţile publice sau în orice funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.

În baza art. 91 Cod Penal va dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani şi 8 luni, conform dispoziţiilor art. 92 Cod Penal. (…)

În temeiul art. 93 alin. 3 Cod Penal, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei com. Romuli sau a unei unităţi de cult din aceeaşi localitate pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare, cu respectarea dispoziţiilor Legii 253/2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative şi a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare”, este decizia Tribunalului Cluj, unde s-a judecat dosarul în care a fost inculpată Floarea Telcian.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here