Ministerul Fondurilor Europene a găsit nereguli la un proiect derulat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud încă din 2017 și finanțat din fonduri europene. Este vorba despre un proiect ce vine să îi sprijine pe romii din comuna Lechința. Corpul de control susține că experții uneia dintre asociațiile partenere nu ar avea calificarea necesară și cere înapoi mai bine de jumătate de milion de lei, sumă considerată „cheltuială neeligibilă”.

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud se pregătește să achiziționeze servicii juridice, pentru a fi reprezentat într-un proces pe care intenționează să îl intenteze Ministerului Fondurilor Europene. Proiectul de hotărâre s-a aflat săptămâna trecută pe masa consilierilor județeni și a primit girul acestora.

Instituția vrea să se judece cu ministerul, după ce un corp de control al acestuia a descoperit nereguli într-unul dintre proiectele pe fonduri europene derulate de instituție și a cerut înapoi mai bine de jumătate de milion de lei, sumă pe care o consideră „cheltuială neeligibilă”. Consiliul Județean vrea reprezentare juridică pentru suspendarea executării și anulării titlului de creanță, precum și anulării creanțelor bugetare rezultate din nereguli stabilite în sarcina județului Bistrița-Năsăud.

Proiectul buclucaș se numește „IMPACT Lechința” și vine să îi sprijine pe romii din această comună. Consiliul Județean este lider de parteneriat în acest proiect, pe care îl derulează încă din anul 2017. Parteneri la acest proiect mai sunt Fundația Sătean, Centrul de Consultanță și Studii Europene Galați, Comuna Lechința, Liceul Tehnologic Lechința, SC Murivisan SRL, Social Inteligence Projects și Asociația Proactiv.

Consiliul Județean n-are personal să se judece

Instituția este nevoită să achiziționeze servicii juridice întrucât nu are personal suficient. Un post de la compartimentul juridic este vacant, iar alte două sunt vacante temporar.

De asemenea, a cântărit mult și volumul mare de muncă de la Consiliul Județean pe această zonă, dar și complexitatea cauzei și cuantumul sumelor imputate instituției. Serviciile juridice vor fi suportate, culmea, chiar din bugetul proiectului în cauză.

„Având în vedere complexitatea stării de fapt, importanța și cuantumul sumelor stabilite prin titlul de creanță, precum și faptul că Serviciul Juridic din cadrul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud se confruntă în prezent cu un volum mare și complex de activități juridice, respectiv de consultanță, asistență, reprezentare în fața instanțelor judecătorești, instrumentare a dosarelor, avizare și/sau întocmire contracte încheiate la nivelul instituției, avizare a proiectelor, dispozițiilor președintelui Consiliului Județean, pregătire a documentelor pentru ședințele Consiliului Județean și activități de consultanță juridică acordată structurilor aparatului de specialitate ale Consiliului Județean, în condițiile în care la nivelul acestui seriviciu sunt în prezent două posturi temporar vacante și un post vacant, este necesară aprobarea achiziționării de servicii juridice de asistență și reprezentare specializate, în vederea suspendării executării și anulării titlului de creanță”, se arată în documentația proiectului în cauză.

Ce hibe a găsit Ministerul Fondurilor Europene

Ministerul Fondurilor Europene, prin intermediul Organismului Intermediar pentru Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane – Regiunea Nord-Vest a demarat asupra acestui proiect o acțiune de control ca urmare a suspiciunii de neregulă emisă și înregistrată sub nr. 15247/10.12.2020, cu privire la partenerul Asociația Proactiv Bistrița, constând în verificarea documentelor puse la dispoziție odată cu cererea de finanțare, a activităților prestate pe parcursul derulării proiectului a sumelor decontate cu personalul.

Ca urmare a acestei verificări, organismul de control a ajuns la concluzia că s-au înregistrat nereguli și a stabilit o creanță ce trebuie recuperată de la Consiliul Județean. Prin procesul verbal s-a stabilit în sarcina Județului Bistrița-Năsăud, în calitate de lider de parteneriat și beneficiar al finanțării contractului, obligația de plată a sumei de 613.033 de lei, reprezentând cheltuieli neeligibile efectuate de partenerul Asociația Proactiv Bistrița.

„Se identifică, în esență, cu privire la partenerul 7 Asociația Proactiv Bistrița presupuse nereguli privind documentele prezentate de experții asociației pentru demonstrarea experienței specifice solicitate prin cererea de finanțare”, se mai arată în documentația proiectului.

Practic, experții Asociației Proactiv Bistrița ar fi susținut că au făcut voluntariat și cum voluntariatul este recunoscut ca experiență profesională s-au declarat experți în proiect. Problema e că aceștia au desfășurat voluntariat înainte de 2014, când a fost recunoscut legal voluntariatul drept experiență profesională. Corpul de control a refuzat să recunoască perioada respectivă drept experiență profesională.

„Considerăm că interpretarea dată de către organul de control prin procesul-verbal de control criteriul experienței experților este una restrictivă și care încalcă principiul proporționalității, astfel cum este el definit. (…) Impunerea unui asemenea criteriu și eliminarea din experiența experților a unor perioade semnificatie de ani întregi reprezintă încălcarea principiului proporționalității, care ar trebui avut în vedere la adoptarea unei măsuri de corecție financiară, deoarece ea nu este necesară și nici justificată în condițiile în care experiența experților este dovedită prin documente”, se justifică Consiliul Județean.

Asociația Proactiv a încheiat contracte de muncă cu acești experți, care, potrivit Consiliului Județean și-au atins toate rezultatele asumate prin cererea de finanțare.

Gazeta de Bistrița a scris încă din 2018 despre acest proiect și ce elemente dubioase are. Proiectul vizează satele Lechința, Vermeș, Chiraleș și Sîngeorzu Nou, unde populația de etnie romă trece de 17%. Grupul țintă este format din 1.000 de persoane: 800 de adulți, dintre care 550 de romi și 200 de copii, dintre care 135 de romi.

Pentru cei 200 de copii defavorizați se dorește creșterea accesului la educație. Pentru adulți se dorește creșterea accesului la servicii sociale și medicale, dar și îmbunătățirea condițiilor de locuit pentru 200 de persoane, prin proiect reparându-se 50 de gospodării sărace.

Romii din Lechința au primit sprijin financiar, dar și îmbrăcăminte și încălțăminte, o masă caldă pe zi, programe after-school sau tabere școlare de vară la mare. Adulții au avut parte și de cursuri de formare profesională și competențe antreprenoriale. Proiectul prevedea inclusiv amenajarea unui cabinet ginecologic și unul stomatologic, campanii de informare și workshop-uri.

În cadrul proiectului va fi amenajat și un cabinet ginecologic, dar și unul stomatologic și vor fi realizate mai multe campanii de informare și workshop-uri.  Romii au fost recalificați și chiar  asistați la inserția pe piața muncii, fiind și monitorizați 7 luni după angajare.

Pe ce au mai mers banii din acest proiect? Ei bine, pe un spectacol cu dansuri țigănești, care avea drept scop „promovarea muzicii și dansului tradițional, promovarea obiectelor tradiționale realizate de către meșteșugarii romi și organizarea unei tombole cu premii surpriză.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.