Mari absenti ai alegerilor locale!
Gheorghe Marinescu, cap de lista

De pe listele de candidaturi pentru Consiliul Local Bistrita, dar si pentru Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud lipsesc nume consacrate din politica bistriteana, indiferent de partidul despre care am face vorbire.
Gheorghe Marinescu, Adrian Moldovan, Dan Molnar, Viorica Calo sau Mioara Seica sunt cativa dintre cei pe care nu ii mai regasim in lupta pentru alegerile locale.

Principiul dupa care au fost intocmite listele pentru o functie de consilier, municipal sau judetean, nu este tocmai unul bine inteles, desi de obicei se tine cont de activitatea si implicarea in activitatea politica a celor care tind sa ocupe o astfel de functie.
Cu toate acestea, in lupta pentru aceste alegeri locale se pare ca s-a preferat aruncarea in prima linie a celor mai apropiati liderilor organizatiilor judetene de partid, indiferent de culoarea lor.

Marinescu, trei mandate de presedinte al CJ BN

Raportat la mandatele trecute, pe lista nu se mai regasesc social-democratii Gheorghe Marinescu si Adrian Moldovan, dar nici liberalul Dan Costin.
Gheorghe Marinescu a detinut presedintia Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud timp de trei mandate, din 1996 pana in 2008, cand a fost infrant de democrat-liberalul Liviu Rusu. De altfel, primul mandat de presedinte al CJ BN a fost obtinut de Gheorghe Marinescu in calitate de membru al Partidului Democrat, din care a facut parte pana in anul 2002, an in care numerosi membri ai PD au migrat in PSD. In perioada in care Gheorghe Marinescu a detinut sefia CJ BN, el nu a fost scutit de scandaluri politice, la un anumit moment fiind chiar considerat unul dintre baronii locali, alaturi de fostul prefect al judetului de la acea vreme, Viorel Pupeza. Dupa ce a pierdut presedintia CJ BN la alegerile locale din 2008, Gheorghe Marinescu a ramas consilier judetean. Totodata, el a revenit la Complexul Muzeal Judetean in functia de director, functie pe care o avea inainte sa devina presedinte al CJ BN, dar pe care nu a pastrat-o foarte mult timp, fiind scos la pensie in trap fortat de Liviu Rusu, institutia fiind subordonata Consiliului Judetean.

Moldovan, de la municipiu la CJ BN, acum absenta totala

Adrian Moldovan este un alt mare absent de pe listele USL, numele sau nefiind regasit nici la municipiu, nici la Consiliul Judetean. In perioada 2004 – 2008, social-democratul Adrian Moldovan a fost consilier municipal, iar din 2008 si pana in prezent consilier judetean. In aceeasi perioada cat a fost consilier municipal, Moldovan a detinut sefia Clubului Sportiv Municipal. Din punct de vedere politic, chiar daca a fost cativa ani buni liderul tineretului social-democrat, Adrian Moldovan nu s-a facut remarcat prin nimic exceptional, el fiind perceput mai mult ca fratele binecunoscutului fotbalist Viorel Moldovan. In consiliul local, dar si in cel judetean, Andrei Moldovan s-a remarcat prin tacere si aliniere la comanda partidului din care face parte.

Molnar nu agreeaza alianta cu PSD

Liberalul Dan Molnar este un alt mare absent de la aceste alegeri, dupa ce doua mandate a fost consilier local. Avocat de meserie, Dan Molnar a preferat de aceasta data sa nu participe in lupta pentru locale, el fiind vadit deranjat de alianta dintre PNL si PSD, incheiata la inceputul anului trecut. Consilierul local liberal s-a declarat de la bun inceput impotriva acestei aliante pe care a considerat-o nefireasca si nu s-a ferit sa afirme in mod public ca nu va mai candida din partea PNL la nicio functie in administratia publica atat timp cat liberalii stau de mana cu social-democratii. Pe de alta parte, Dan Molnar a fost unul dintre sustinatorii fostului presedinte al PNL BN, Ioan Turc, fapt care nu a dat foarte bine in ochii actualului lider liberal bistritean Ioan Tintean.

Calo vrea o functie mai inalta

Viorica Calo este si ea o absenta de remarcat de la aceste alegeri locale. Membra a PNL si vicepresedinte al organizatiei judetene de femei Viorica Calo a fost si ea consilier local timp de doua mandate. De aceasta data liberala nu mai figureaza pe lista de candidati pentru Consiliul Local Bistrita, insa potrivit bursei zvonurilor, Viorica Calo isi doreste o functie in administratia publica centrala, daca USL va castiga alegerile parlamentare din toamna, sau cel putin un post caldut la vreo institutie deconcentrata.

Costin, din State la CJ BN

Dan Costin, membru al PNL din anul 2004, in acest moment consilier judetean, este un alt absent de pe listele de la alegerile locale. El a fost presedintele tineretului liberal al organizatiei municipale, iar acum detine functia de vicepresedinte al organizatiei municipale a PNL Bistrita si pe cea de secretar executiv al TNL la nivel national. Functia de consilier judetean a ocupat-o abia in februarie, la doua luni dupa decesul consilierului judetean Anton Vlad, asa ca nu s-a putut face remarcat foarte tare in administratia judeteana. Pentru a-si ocupa functia de consilier, Dan Costin a revenit din Statele Unite ale Americii.

Gaurean, campanie pentru PP-DD

Florin Gaurean este un alt absent de notorietate de la aceste alegeri locale. El a fost ales consilier local pe listele PNL in 2008, fiind ales la scurta vreme viceprimar al municipiului Bistrita, functie pe care a detinut-o pana in primavara anului trecut cand a fost inlocuit de colegul sau de partid, Andrei Rusu. In acest moment, Florin Gaurean este seful de campanie al lui Lucian Ungur, candidatul la fotoliul de primar al Bistritei din partea PP DD.

Seica, pe tusa

Democrat-liberala Mioara Seica nu figureaza la aceste alegeri pe nicio lista de candidati la aceste alegeri locale. Pana la alegerile trecute din 2008, Mioara Seica a fost presedinta organizatiei de femei democrat-liberale, ea fiind succedata in functie de Doris Moldovan. Desi in mandatul 2004 – 2008 Mioara Seica a fost consilier municipal, ea a intrat intr-un con de umbra in 2008, neregasindu-se dupa alegeri printre consilierii municipali alesi. A ajuns din in legislativul local abia in 2010, dupa ce Eugen Curteanu a fost numit secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Liana Muresan
redactie@gazetadebistrita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.