În timp ce Laura Codruţa Kovesi preaslăveşte instituţia în fruntea căreia încă se mai află, DNA a încasat o nouă lovitură. De la începutul acestui an, procurorii au înregistrat peste 200 de achitări în dosarele pe care le-au instrumentat. În timp ce Iohannis încă citeşte, noi aşteptăm ca procurorii să fie cercetaţi pentru neprofesionalism, ca mai apoi să fie excluşi din magistratură pentru activitatea prin care au nenorocit sute de vieţi.

 

DNA, una dintre instituţiile de forţă ale statului se dovedeşte pe zi ce trece a fi un pericol pentru orice om, o instituţie ce sacrifică vieţi pentru a se făli cu bilanţurile prezentate de Kovesi atât de victorios. Şefa DNA s-a tot lăudat, în fiecare dintre bilanţurile anuale ale instituţiei, cu marile dosare de corupţie instrumentate de instituţia aflată în subordinea sa. Anunţate cu surle şi trâmbiţe, marile anchete de corupţie, care au inclus şi reţineri spectaculoase, cu politicieni şi afacerişti arestaţi preventiv şi plimbaţi prin faţa presei cu mâinile încătuşate, s-au „fâsâit“ penibil atunci când cazurile cu pricina au ajuns pe masa judecătorilor. Iar asta, pentru că, în ultima vreme, zeci de inculpaţi acuzaţi de corupţie au fost achitaţi, „pe bandă rulantă“, din diverse motive pe care anchetatorii DNA nu au fost capabili să le evite în cursul anchetelor.

Situaţia dezastruoasă din parchetul lui Kovesi reiese din lista achitărilor, actualizate în ultima lună. Datele arată că numai în luna iunie 2018 s-au înregistrat o sută de achitări în dosare instrumentate de procurorii DNA. Astfel, DNA a ajuns la 207 achitări încasate de la începutul anului. Practic, cele 207 achitari obţinute în instanţă de DNA sunt ”realizate” în cele şase luni ale anului 2018.

 

Citeşte precum vorbeşte

În ciuda acestei realităţi, Klaus Iohannis, nu numai că se declară foarte mulţumit de activitatea conducerii DNA, dar încă continuă să citească decizia CCR care îl obligă să o demită pe Kovesi. Cu alte cuvinte, preşedintele ţării sfidează şi batjocoreşte Curtea Constituţională a României refuzând să respecte decizia prin care a fost obligat să o revoce pe Laura Codruţa Kovesi din fruntea DNA. De aproximativ o lună, Klaus Iohnnis încalcă constituţia pentru ”doamna de fier a justiţiei”, însă culmea, când #rezistenţii nu mai #rezistă, preşedintele se foloseşte de aceeaşi Curte Constituţională a României pentru a bloca legile adoptate de PSD-ALDE. Supărat că Parlamentul a votat modificările la Codul penal, Iohannis, printr-o declaraţie de presă a lansat un atac la adresa PSD, criticând totodată modul în care s-au adoptat modificările la Codul penal, pe care le-a catalogat ca fiind ”fie inutile, fie chiar toxice sau dăunătoare”. Preşedintele a anunţat şi că va contesta la CCR (adică la instituţia pe care o sfidează) modificările făcute la Codul penal.

Oare de câte vieţi şi cariere distruse mai are nevoie preşedintele României pentru a conştientiza managementul dezastruos al Laureo Codruţa Kovesi la conducerea DNA?

 

Plângere penală împotriva lui Klaus Iohannis

Cătălin Stoichiţă, fost candidat la Primăria Sectorului 5, a depus la Parchetul General o plângere penală împotriva preşedintelui Klaus Iohannis, după ce şeful statului a amânat luarea unei decizii privind revocarea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Stoichiţă îl acuză pe Klaus Iohannis de nerespectarea hotărârilor judecătoreşti – art. 287 din Codul Penal; abuz în serviciu – art. 297 alin. 1 din Codul Penal; neglijenţă în serviciu- art. 298 din Codul Penal; uzurparea funcţiei – art. 300 din Codul Penal.

”De asemenea, am depus solicitări către Preşedintele Camerei Deputaţilor respectiv Preşedintele Senatului pentru a analiza posibilitatea declanşării procedurilor parlamentare privind suspendarea domnului Iohannis Klaus Werner din funcţia de Preşedinte al României.

Precizez faptul ca împreună cu un grup numeros de cetăţeni suntem pregătiţi să începem o campanie de strângere de semnături pentru suspendarea domnului Iohannis Klaus Werner din funcţia de Preşedinte al României şi am solicitat un răspuns în scris privind numărul necesar de semnături pentru iniţierea procedurilor parlamentare”, spune Cătălin Stoichiţă.

 

Plan de şah la Klaus Iohannis

Refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de a da curs până acum deciziei CCR privind revocarea Laurei Codruţa Kovesi ar trebui să ajungă pe masa Comisiei de la Veneţia, a Consiliul Europei, a Comisiei Europene şi a ambasadelor. Este propunerea pe care o face vicepreşedintele PSD Adrian Ţuţuianu, care a menţionat că astfel de sesizări sunt „la modă”. Tot Ţuţuianu spune că Parlamentul ar putea să adopte în şedinţă comună o declaraţie prin care să ceară preşedintelui să respecte deciziile Curţii Constituţionale, ca „mijloc intermediar până la suspendare”.

„Eu sper că va pune în aplicare această decizie a Curţii Constituţionale, mai cred că există şi mijloace intermediare până la suspendare şi mă gândesc, este o opinie personală şi nu a PSD, că Parlamentul în şedinţă comună ar putea să adopte o declaraţie prin care să ceară preşedintelui să respecte deciziile Curţii Constituţionale şi eventual, că tot suntem cu pâra permanentă la diverse autorităţi şi organisme europene sau internaţionale, să facem ce a făcut Curtea Constituţională a României, şi anume să sesizăm Comisia de la Veneţia, e la modă, să sesizăm Consiliul Europei, este la modă, să sesizăm Comisia Europeană, pentru că este şi asta la modă, şi să scriem şi noi ambasadelor tuturor statelor membre şi UE, nu doar la cele 12, ci la toţi, pentru că suntem în aceeaşi situaţie, o situaţie care e expres prevăzută de Constituţie şi care nu necesită prea multă analiză”, a afirmat Ţuţuianu la Parlament.

Ţuţuianu a adăugat că este „datoria” preşedintelui Iohannis să pună în aplicare decizia Curţii Constituţionale, care produce efecte juridice de la data publicării în Monitorul Oficial.

  

Judecătoarea Dana Gîrbovan, despre revocarea şefei DNA

Preşedinta Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), magistratul Dana Gîrbovan, a analizat pentru Evenimentul Zilei situaţia creată prin decizia CCR privind revocarea şefei DNA, susţinând că amânarea punerii în executare a hotărârii incită, practic, cetăţenii să nu mai respecte legea.

Evenimentul Zilei: Există o dezbatere legată de revocarea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi. Cum vedeţi această situaţie tensionată care trenează de mai bine de două luni? Afectează în vreun fel funcţionarea justiţiei şi imaginea ei?

Dana Gîrbovan: Faptul că la atâtea zile după decizia Curţii Constituţionale, prin care Preşedintele României a fost obligat să emită decretul de revocare a procurorului-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, încă stăm să dezbatem dacă aceasta trebuie sau nu respectată, arată din păcate cât de disfuncţional a ajuns statul român.

În momentul în care pentru însuşi Preşedintele României respectarea deciziilor Curţii Constituţionale şi, implicit, a Constituţiei devine opţională, indiferent de motivele invocate, se pune sub semnul îndoieli întreg stabilimentul statului de drept. Dacă preşedintele încalcă legea, Constituţia, de ce ar mai fi aceasta respectată de restul cetăţenilor? În fond, fiecare poate găsi un motiv să nu respecte legea şi Constituţia, aşa cum face şi preşedintele.

1 COMENTARIU

  1. Prin semnarea decretului de destituire a doamnei Kovesi, a fost cea mai inteligenta masura, nu pentru ca Domnul Johannis intr-adevar a inteles ca doamna Kovesi trebuia destituita, dar a facut acest lucru ca sa nu fie suspendat din functie de catre Parlament, unde cei aflati la guvernare au o majoritate „lejera” . Imediat , in lipsa domniei sale, functia era preluata de domnul Tariceanu si absolut toate ” initiativele ” PSD-ALDE erau puse pe rol, imediat .
    Deci, singura cale prin care mai putea „sicana” gruparea de la guvernare, a fost semnarea decretului, sa nu fie motive de supendare , astfel incat cei de la guvernare sa nu aiba posibilitatea sa-si puna planurtile in aplicare fara „sicana ” … ca oricum o sa-si puna in aplicare Programul de guvernare cu toate opozitiile celor de dreapta , dar cel putin sa n-o faca „linistiti ” .
    In felul acesta , o sa-i sicaneze in continuare, prin a contesta la CCR orice, permanent… chiar daca din start stie ca nu va avea castig de cauza, dar cel putin … o sa le puna ” ghimpi ( spini ) pe felie ” .
    Este ceva ca la SAH … anticipezi si faci o „mutare ” … ( daca este initiativa ta personala ) prin care sa-ti deschizi drumul catre alta mutare , sau esti ” fortzat ” sa faci aceasta mutare, ca sa nu iei ” MAT ” !
    Cata vreme acest DNA le sta in gat tuturor ” politrucilor ” … nu inteleg de ce n-o desfiinteaza , ca ei sunt „la butoane ” … si cu asta basta !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.