Lucrurile la Leoni Bistrița nu par să meargă bine de ceva ani, iar acest lucru pare să se reconfirma, producătorul fiind nevoit să ipotecheze fabricile și utilajele în favoarea unei firme din Londra. Decizia vine după ce, în vară, miliardarul austriac Stefan Pierer a preluat producătorul german de cabluri auto.

Informația bombă a fost făcută publică de Bistrița Business, care spune că alături de unitățile de la Bistrița vor fi ipotecate și cele de la Pitești și Arad. Contractul de ipotecă imobiliară care vizează Leoni Bistrița datează din 25 octombrie. Garanția proprie este de 44,6 milioane de euro.

La acest contract se mai adaugă unul prin care firma care operează Leoni Bistrița își gajează și utilajele. În aceeași zi și fabrica din Arad a semnat un contract similar, imobilele aducând o garanție de 23,7 milioane de euro. Fabrica din Pitești și-a gajat deocamdată doar utilajele. Utilajele din cele trei fabrici contribuie la o garanție mai mare de 1,3 miliarde de euro.

Compania în favoarea căreia au fost făcute ipotecile este Glas Trust Corporation LTD și are sediul în Londra. Aceasta tocmai de asta se ocupă, de restructurări financiare pentru companiile care au probleme.

Decizia de ipotecare cel mai probabil n-a fost luată la Bistrița, ci în Germania. Aceasta vine la doar câteva luni după preluarea grupului Leoni de către miliardarul austriac Stefan Pierer. În primăvară, Leoni anunța că s-a stabilit un plan de restructurare financiară, în vederea reducerii datoriilor și asigurarea de noi lichidități.

Leoni Bistrița are datorii de peste 600 de milioane de lei, de 10 ori profitul pe anul trecut

Încă de când s-a anunțat preluarea de către Stefan Pierer, care era și până atunci acționar al grupului, Leoni a ținut să precizeze că viziunea grupului nu se va schimba și că dezvoltarea va continua.

„Nu intră în discuție schimbări majore de viziune, iar acest proces nu afectează în niciun fel fabricile deținute de Grupul Leoni. Situația angajaților companiei Leoni nu este nici pe departe una incertă. (…) Schimbările de acționariat nu impactează stabilitatea echipelor Leoni din România. În acest moment departamentele noastre de resurse umane recrutează active în toate fabricile și continuă eforturile de creștere a echipei, pentru a-și putea îndeplini proiectele curente”, spunea Leoni Wiring Systems România, acum câteva luni, într-un drept la replică pentru un ziar local din Pitești.

Cum arată situația financiară a Leoni Wiring Systems Ro care operează fabricile din Bistrița? Potrivit ultimelor rapoarte financiare aferente anului 2022, cifra de afaceri a fost anul trecut de 1,7 miliarde de lei, cu un profit net de 60,4 milioane de lei. Datoriile sunt însă și ele uriașe, ajungând la 611,6 milioane de lei, de 10 ori cifra de afaceri de anul trecut.

Pe de altă parte, 2022 a fost cel mai bun an din istoria grupului, înregistrând cea mai mare cifră de afaceri, dar și cel mai mare profit. Profitul s-a triplat de la un an la altul: în 2021, profitul ajungea la doar 22,2 milioane de lei, iar cifra de afaceri la 1,4 miliarde de lei. Tot în 2021, firma trecea de pragul de 600 de milioane de lei al datoriilor.

În 2020, deși cifra de afaceri ajungea la 1,2 miliarde de lei, compania era pe pierdere cu nu mai puțin de 28,2 milioane de lei. Și atunci datoriile se apropiau de 600 de milioane de lei.

„Stabilitatea” echipelor din România și implicit de la Bistrița despre care vorbesc reprezentanții grupului, nu prea e susținută de cifre. Astfel, în ultimii ani, numărul angajaților de la Bistrița a scăzut cu câteva sute.

Dacă în 2016 la unitățile Leoni din Bistrița munceau 8200 de oameni, în 2017 numărul a scăzut la 7.180, iar în 2018 a ajuns la 5.161. A crescut în 2019 la 5.531 de angajați, pentru ca apoi în 2020 să scadă din nou la 5.172. În ultimii doi ani, numărul angajaților a scăzut sub 5.000, ajungând la 4.800 în 2021 și respectiv 2022.

Leoni, în război cu fostul director, dar și cu ANAF-ul

Leoni Wiring Systems RO este în război de câțiva ani buni cu fostul director Marius Cotor, pe care îl consideră răspunzător de frauda de 40 de milioane de euro, comisă în 2016.

Leoni l-a acționat în judecată pe Cotor acum 4 ani și i-a cerut să achite daune în valoare de 33,6 milioane de euro, reprezentând practic peste 80% din frauda din 2016, comisă în timp ce SRL-ul era condus de Marius Cotor.

Marius Cotor a avut de plătit o taxa judiciară enormă, de 800.000 de lei, pe care a primit-o înapoi, a stabilit lunile trecute Curtea de Apel Cluj. Marius Cotor a încercat în 2017 să obțină anularea concedierii sale din fruntea Leoni, dar și despăgubiri de la fostul angajator. După doi ani de judecată, Cotor pierdut procesul, în 2019.

La scurt timp după finalizarea acestui proces, Leoni îl acționează în judecată pe Marius Cotor și îi cere despăgubirile uriașe. Tribunalul a dat dreptate producătorului neamț și a stabilit ca Marius Cotor să plătească nu mai puțin de 33,6 milioane de euro, cu titlu de prejudiciu. Curtea de Apel Cluj a menținut decizia și a hotărât ca Marius Cotor să primească înapoi uriașa taxă de timbru.

Între Cotor și Leoni mai există un dosar, care se judecă tot la Cluj, obiectul fiind tot „pretenții”. Acesta a fost înregistrat tot de către compania Leoni, care este „reclamant”. Următorul termen de judecată în acest caz este stabilit pentru anul viitor.

Compania este în război și cu ANAF-ul, după ce în 2021 a primit o decizie de impunere de aproape 11,5 milioane de lei. Totul ar fi început de la inspecție fiscală care viza anii 2014, 2015 și 2016.

Fiscul a ajuns la concluzia că Leoni Bistrița ar fi livrat unor firme din cadrul grupului Leoni Bordnetze KG, din care face parte, produse mai ieftine decât ar fi vândut altor companii independente.

ANAF a venit cu o decizie de impunere de peste 13 milioane de lei, care a scăzut, în urma contestației la 11,5 milioane de lei. Compania a contestat decizia ANAF-ului în instanță și a solicitat instanței anularea obligațiilor fiscal în cuantum de 11,4 milioane de lei, compuse din 11 milioane reprezentând impozit pe profit și 391.670 de lei reprezentând TVA.

Fiscul a demonstrat, însă, în instanță, că Leoni nu a stabilit corect o serie de prețuri în relația cu firmele din cadrul grupului din care face parte, excluzând o serie de costuri importante ori nerespectând principiul valorii de piață, compania înregistrând pierderi. Judecătorii au dat dreptate ANAF-ului și au respins cererea celor de la Leoni.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.