Un stâlp de înaltă tensiune este gata să se prăbuşească în comuna Negrileşti, din cauză că albia râului, pe malul căruia este acesta situat, este erodată în permanenţă de apă. Acum câţiva ani stâlpul cu pricina s-a prăbuşit în apă, dar a fost ridicat pe aceeaşi locaţie.
Cetăţenii şi autorităţile locale au făcut demersuri către instituţiile în drept, dar până acum nu s-a luat nicio măsură.
În imediata apropiere a stâlpului de înaltă tensiune trec zilnic 30 de elevi în drmul lor către şcoală sau înapoi spre casă.

Faptul că la noi este ca nicăieri îl ştim cu toţii. O situaţie care confirmă acest aspect şi anume că românul este, prin definiţie, „Cănuţă, om sucit” o întâlnim pe mioriticul plai al comunei Negrileşti.
Un stâlp de înaltă tensiune coabitează paşnic cu pârâul „cel limpede şi frumos curgător” care trece tocmai prin mijlocul satului. Mai clar, acest stâlp este situat la 50 de centimetri de albia râului, albie care, din cauză că s-au exploatat în ultimii ani sute de tone de balast, se lărgeşte pe zi ce trece, iar apa a început deja să macine fundaţia stâlpului în cauză. Este de menţionat că în urmă cu câţiva ani acest stâlp de înaltă tensiune s-a prăbuşit în apă. Doar o minune a făcut ca atunci să nu se producă o tragedie, mai ales că în imediata apropiere există o punte pe care peste 30 de elevi trec zilnic la şcoală. În acel moment, însă, albia era mai îngustă, iar motivul prăbuşirii a fost altul: oamenii spun că muncitorii de la Electrica au împărţit cu generozitate sacii cu ciment, destinaţi turnării fundaţiei, preacuvioşilor gospodari negrileşteni. Drept urmare, stâlpul, văzând acest gest al bravilor electricieni s-a supărat şi a „leşinat”.

Curenţii Văii Mari sunt prieteni buni cu stâlpul de înaltă tensiune

Locuitorii din Negrileşti care au locuinţele pe malurile Văii Mari, pârâu ce traversează localitatea, stau cu frica în sân. De ce? Deoarece, în orice moment, stâlpul de înaltă tensiune se poate prăbuşi, întrucât apa distruge fundaţia. Cu alte cuvinte, stâlpul este la o palmă de cursul apei, iar malurile se reduc pe zi ce trece. Dacă nu se intervine pentru rezolvarea acestei probleme, în câteva săptămâni Negrileştiul va avea, în premieră naţională, un stâlp de înaltă tensiune în mijlocul apei. Momentan, nimeni nu a luat nicio măsură, deşi se poate întâmpla o tragedie. Se aşteaptă oare ca stâlpul de înaltă tensiune să se prăbuşească şi ca să moară cineva, pentru a se lua măsuri?! Să ne gândim ce s-ar întâmpla dacă un stâlp de înaltă tensiune se prăbuşeşte într-un râu!

Au tăiat răchitele şi au legat stâlpul cu …sârmă

În plus, tot oamenii au fost cei care au încercat să consolideze malurile şi au tăiat răchitele de pe marginea apei şi le-au legat cu sârme de stâlpul de înaltă tensiune, încercând astfel să împiedice prăbuşirea acestuia. „Da, am tăiat răchitele şi le-am pus lângă stâlp. Le-am legat cu fier-beton şi aşa mai împiedicăm apa să sape sub stâlp. Măcar aşa, că alţii nu fac nimic!”, au declarat câţiva localnici redactorului Gazetei de Bistriţa.

A fi sau a nu fi în picioare? Aceasta e întrebarea!

„Este ca la loto. Cade astăzi sau cade mâine? Tot timpul stau cu inima strânsă când merge nepoţica la şcoală. Pe nimeni nu interesează. Oare cei de la Bistriţa ce păzesc? Suntem de râsul lumii. Au cărat tot balastul şi acum apa sapă sub stâlp. De ce nu vin să ia măsuri?”, a spus revoltată o bătrânică.
Oamenii spun că vina este şi a celor care au lucrat la fundaţia stâlpului, fiindcă nu au folosit suficient ciment şi asta deoarece l-au comercializat locuitorilor din Negrileşti. Un agent comercial din acea zonă a afirmat că a pierdut mulţi clienţi din cauza stâlpului: „Merg şi cumpără de la alte magazine, chiar dacă acestea sunt mai departe. Multora le este frică să treacă pe aici. Sper că situaţia se va remedia”.
„Mama îmi tot zice să nu vin pe aici, să ocolesc, dar eu vreau să ajung mai repede“, a spus un elev care se îndrepta spre şcoală.
Circa 200 de persoane, dintre care 30 sunt elevi, locuiesc în această parte a satului şi sunt nevoite să treacă pe lângă stâlpul care le dă frisoane.

Sesizări fără răspuns

Primarul comunei Negrileşti, Ioan Pugna, a sesizat prin adresa nr. 5 din 4 ianuarie 2010, atât Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud, cât şi Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud cu privire la acest aspect. În acesta se precizează: „Prin prezenta vă comunicăm pagubele produse în urma ploilor căzute şi topirii zăpezii în perioada 31.01. 2009 – 01.01.2010. (…) Malurile sunt spălate pe o porţiune de 150-200 m în zona centru Negrileşti, punând în pericol reţeaua electrică. Valoarea estimată a pagubelor este de aproximativ 3.000 de lei”. Deci, autorităţile au fost înştiinţate despre stâlpul buclucaş, cu tendinţe spre poziţia orizontală, de la Negrileşti. Dar, situaţia este în continuare aceeaşi.
„Eu am făcut demersurile care se impuneau. Sigur, nici mie nu-mi convine această situaţie. Nu în mandatul meu s-a lărgit excesiv albia. S-au făcut exploatări masive de balast şi, prin urmare, albia s-a lăţit şi a ajuns la stâlpul de înaltă tensiune. Voi încerca să insist la Prefectură şi Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, astfel încât oamenii să nu mai fie în pericol”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, primarul Ioan Pugna.
Şeful Serviciului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Primăriei Negrileşti, Daniel Bugnar, spune că a raportat la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud (ISU BN) situaţia existentă şi a precizat superiorilor săi faptul că acea porţiune necesită îndiguiri şi regularizarea cursului apei. Până atunci însă, oamenii trebuie să privească cu teamă stâlpul de curent electric şi să se roage ca acesta să nu se prăbuşească.

„Intervenim doar la solicitarea primăriilor”

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, căpitanul Vasile Trifan, a precizat că nu intră în competenţa instituţiei pe care o reprezintă rezolvarea problemelor administrative şi că subordonaţii săi intervin doar la solicitarea primarilor, în cazuri de extremă urgenţă. „Nu mergem din proprie iniţiativă să rezolvăm treburi de ordin administrativ. O facem doar dacă primăriile consideră că nu au mijloacele necesare pentru a rezolva situaţia respectivă. Primarul are în subordine un serviciu voluntar pentru situaţii de urgenţă, care ar trebui să intervină dacă apar probleme. Stâlpul de curent, fie de joasă, medie sau înaltă tensiune, nu are legătură cu noi. Intervenim, repet, doar la solicitări.” a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, Vasile Trifan.

Electrica Bistriţa promite că va soluţiona problema

Alexandru Roman, directorul Agenţiei de Furnizare a Energiei Electrice Bistriţa-Năsăud (AFEE BN) consideră că situaţia este sub control şi a trimis o echipă de electricieni să evalueze situaţia. „Nu este o aşa mare problemă, fie facem o consolidare de fundaţie, fie o deviere, dacă constituie un real pericol public. Şeful de centru va verifica aspectele semnalate de dumneavoastră, iar, dacă va fi cazul, vom reloca poziţia stâlpului. Preferabil ar fi să putem face o consolidare de fundaţie. Cursul râului, este adevărat, în urma căderilor masive de zăpadă şi-a deviat cursul şi s-a apropiat de fundaţia stâlpului. Dar vom face verificările de rigoare şi vom lua măsurile care se impun”, a precizat directorul AFEE BN.

Raimond PETRUŢ

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.