Dacă social-democraţii din Bistriţa-Năsăud au avut o ascensiune puţin ciudată în politică şi au ajuns rapid în faţă, democrat-liberalii au avut o creştere mai moderată, dar sigură. Gazeta de Bistriţa vă prezintă o comparaţie între CV-urile principalilor politicieni bistriţeni: de la Ioan Oltean, vicepreşedintele PDL şi al Camerei Deputaţilor, şi Radu Moldovan, purtătorul de cuvânt al PSD, la Ovidiu Creţu, primarul municipiului Bistriţa, şi Ioan Botiş, ministrul Muncii

Dacă ne uităm la tabăra PSD putem observa multiple greşeli în CV-ul lor, de la numele greşit al partidului din care fac parte şi până la o urmă interesantă de suspiciune a trecutului în perioada comunistă. Astfel, actualul primar din Bistriţa-Năsăud are sechele cu trecutul său şi nu vrea să vorbească despre el nicicum, nici în CV. Pe de altă parte, Ioan Oltean, vicepreşedintele PDL, nu are nicio ruşine în a recunoaşte că a fost în trecutul său „învăţător” şi că a început de la această funcţie şi a progresat încetul cu încetul în politică. Radu Moldovan, în schimb, a avut o carieră fulminantă în politică, iar în fiecare an a ajuns într-o funcţie mai înaltă. Suntem curioşi cum se poate ajunge să devii aşa bun politician pe zi ce trece şi nu trebuie să treci încetul prin fiecare funcţie. Dacă ne uităm la Ioan Botiş în comparaţie cu primarul Ovidiu Creţu putem observa că primul este doctorand, iar primarul nu a terminat nici măcar un master.
Diferenţă majoră între PSD şi PDL
Cei mai importanţi democrat-liberali au CV-uri mai impresionante şi au studii mai înalte decât social-democraţii bistriţeni. De altfel, chiar în interiorul PSD din BN s-au născut vorbe că oamenii lor nu sunt destul de competenţi pentru a crea o competiţie cu democrat-liberalii. Astfel, „frustraţii” de la PSD nici nu fac multe schimbări în viziunea politică, dar nici nu se gândesc la alternative pentru a-i combate pe democrat-liberali.
Oltean: Învăţătorul Camerei Deputaţilor
Ioan Oltean a fost învăţător la Şcoala Generala numărul patru din Bistriţa între 1974-1986. A fost şi jurist între Uniunea Judeţeană a Cooperativelor Meşteşugăreşti din Bistriţa Năsăud între 1986-1990. De când a început perioada de după revoluţie, Ioan Oltean a devenit deputat în perioada 1990-1992. Funcţia de consilier juridic la Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a fost deţinută în perioada 1992-1996. Actualul vicepreşedinte al PDL a fost şi ministrul Apelor Pădurilor şi Protecţia Mediului, însă doar pentru un an de zile. Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor a fost de atunci şi până în prezent deputat.
În ceea ce priveşte studiile, Ioan Oltean a absolvit Facultatea de Drept la Universitatea Babeş-Bolyai între 1981-1986. Înainte de asta a terminat Liceul Pedagogic „Gheorghe Lazăr” din Cluj-Napoca între 1969-1974, iar Şcoala Generală a terminat-o la Ceaba între 1964 şi 1968. Între 1990 şi 1994 a fost secretar la FSN Bistriţa-Năsăud, iar în perioada următoare a fost preşedinte a PDL Bistriţa-Năsăud. Din 2001 până în prezent este vicepreşedinte al PDL.
Moldovan: ascensiune prea rapidă
Radu Moldovan a început ca şi lucrător comercial în perioada 1989-1991. Cel puţin aşa scrie în CV: că a lucrat la ICSMA şi Ap. Bistriţa, însă pe româneşte asta înseamnă “chelner.” În perioada 1991-1992 a lucrat la Herose Textil Bekleidung Konstantz RFG drept muncitor secţia prototipuri. A evoluat în funcţie la şef depozit produse finite pentru export la SC Mobis SA Bistriţa. Evoluţia nu s-a oprit aici şi a devenit director între 1995-2000 la General Telecom din Cluj-Napoca. Deja de când s-a mutat în Cluj-Napoca, directorul Radu Moldovan a rămas director şi a aspirat numai la funcţii de conducere. Astfel, a devenit între 2000-2003 tot director la Netsoft System Cluj-Napoca pe zona Bistriţa.
În ceea ce priveşte apartenenţa politică, Radu Moldovan a fost membru PDSR din martie 2000, iar din aprilie a şi prins un post de preşedinte după doar o lună. Desigur, că încă din CV-ul cel mai oficial al lui Radu Moldovan, cel de pe Camera Deputaţilor, a greşit numele partidului din care face parte: a scris PSDR în loc de PDSR.
După un alt an, Moldovan a crescut din nou în politică, devenind membru al Consiliului Naţional al PSD, funcţie pe care o deţine din iunie 2001 şi până în prezent. Oricum, Moldovan sare în politică din an în an, iar funcţiile se observă că cresc mult prea rapid, iar din aprilie 2003 a fost prim vicepreşedinte al PSD Bistriţa-Năsăud. Dacă mergem pe conceptul pe care deja l-am stabilit, nu a trebuit să mai treacă încă un an, până când actualul purtător de cuvânt al PSD a înaintat în funcţie şi a devenit în noiembrie 2003 preşedinte executiv a PSD Bistriţa Năsăud. Între ianuarie 2007 şi iulie 2007 a devenit secretar executiv al Consiliului Naţional PSD, iar din septembrie 2007 este preşedinte al PSD Bistriţa Năsăud. Numai din 2004 este deputat, iar din 2003 a devenit preşedintele executiv al PSD BN.
Botiş: Ministrul de la CUG
Ioan Nelu Botiş, actualul ministru al Muncii, şi-a început Curriculum Vitae cu o funcţie mai de doamne ajută, de inginer. Astfel, a lucrat între 1991-1992 la Combinatul de Utilaj Greu din Cluj-Napoca, apoi între 1992 şi 2000 a lucrat la SC Ateliere Botiş S.R.L.. Funcţia de viceprimar din Bistriţa a deţinut-o ministrul între 2001 şi 2004. Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă din Bistriţa a fost un alt loc în care Ioan Botiş a fost angajat. Funcţia de director executiv înseamnă multe pentru CV. În ceea ce priveşte cariera politică, actualul ministru al Muncii a fost preşedinte organizaţiei din Bistriţa a PSD şi apoi a trădat acest partid. Începând cu 2008 a devenit membru în PDL. Botiş a devenit inginer la Facultate Politehnică din Cluj-Napoca în 1991, iar în 2006 şi-a terminat şi masterul în Studii Europene la Universitatea Babeş-Bolyai. Educaţia superioară şi-a completat-o cu studii postuniversitare la Cluj-Napoca, iar începând cu anul 2007 este doctorand în inginerie industrială.
Creţu: Trecut dubios în China
Ovidiu Creţu, actualul primar din Bistriţa-Năsăud, nu şi-a trecut activitatea în CV decât după ce s-a terminat revoluţia. Suntem curioşi dacă se ascunde în ceea ce priveşte perioada anterioară şi dacă îi este ruşine ce a făcut înainte. Între 1992 şi 1995 Creţu a fost consilier judeţean, iar între 1995 şi 1996 a exercitat funcţia de prefect al judeţului Bistriţa Năsăud. Timp de un an, între 1996 şi 1997 a fost Şef Serviciu Comercial în cadrul SC COMELF SA Bistriţa urmând ca timp de trei ani, între 1997 şi 2000 să deţină funcţia de Director General al SC ITALROMA SRL. „După revoluţie, Ovidiu Creţu a îmbinat activitatea profesională de inginer cu cea administrativă şi politică, dovedind în ambele domenii abilităţi de administrare şi coordonare a resurselor umane şi materiale”, se laudă Creţu pe propriul CV, însă nu a declarat nimic despre perioada dinainte de revoluţie. Nici Ovidiu Creţu nu este un „as” al gramaticii, deoarece pentru el „coordoonare” este un cuvânt în limba română, iar un alt cuvânt este „amble”. Suntem curioşi ce ar fi zis Pruteanu.  După cum ştim prea bine, în perioada comunistă era foarte greu să părăseşti aceste meleaguri. De aceea şi Ovidiu Creţu a fost detaşat timp de un an în China, în 1984 drept „asistent tehnic de montaj” al unei fabrici de ciment.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.