Laura Codruța Kovesi, procurorul-șef al Parchetului European (EPPO), a criticat proiectul de lege adoptat de Parlament marți noapte care prevede că evaziunea fiscală cu un prejudiciu sub un milion de euro nu va mai fi sancționată penal, cu condiția achitării integrale a sumei și a unui procent de 15%. Aceeași limită se aplică și în cazul dosarelor DIICOT.

Proiectul fusese depus cu doar o săptămână înainte, pe 12 decembrie, de către liderii coaliției, premierul Marcel Ciolacu și șeful PNL Nicolae Ciucă, aceștia motivând că astfel s-ar reduce încărcarea organelor de urmărire penală.

Kovesi spune, într-un punctul de vedere pentru SpotMedia.ro, că, dacă e promulgată, legea ar putea afecta investigațiile transfrontaliere ale EPPO, ceea ce ar duce la o încălcare a obligațiilor asumate de România.

„Pentru un specialist, propunerea de lege, adoptată extrem de rapid, pune niște întrebări serioase. De obicei, în dreptul penal, aplicăm cauze de nepedepsire în circumstanțe care sunt apreciate ca fiind puțin dăunătoare societății. Este greu de înțeles cum frauda fiscală de o asemenea amploare poate fi considerată suficient de inofensivă pentru a nu fi pedepsită de legea penală.

EPPO este responsabil pentru combaterea anumitor forme de evaziune fiscală care fraudează TVA, având în vedere ca aceasta reprezinta, în parte, un venit la bugetul Uniunii Europene. În România, din păcate, nivelul de detectare a fraudei cu TVA este foarte scăzut, iar lupta cu acest fenomen nu pare o prioritate. Dacă ne uitam în ultimul raport al Comisiei Europene, cel mai mare deficit de încasare a TVA-ului este în România – 32% – aproape dublu față de celelalte state membre, scrie spotmedia.ro.

În activitatea EPPO am identificat multe dosare de fraudă la TVA anchetate în alte state, dar cu conexiuni în Romania (firme fantomă care sunt pe teritoriul României, tranzacții care se derulează în România, platforme online din România). Cu toate acestea, cazurile identificate de autoritățile române și raportate la EPPO sunt aproape inexistente.

Adoptarea acestei legi ar putea fi o problemă reală pentru EPPO în investigațiile transfrontaliere. În funcție de circumstanțe și de momentul săvârșirii faptei, cauza de nepedepsire ar putea fi aplicabilă pentru dosare de fraudă la TVA care afectează bugetul mai multor state, dacă paguba produsă în România este mai mica de un milion de euro. O asemenea consecință ar putea fi incompatibila cu obligațiile care revin României în baza Directivei PIF.

Vom analiza care este impactul acestor modificări și va trebui să discutăm cu autoritățile naționale responsabile ce va însemna această lege pentru detectarea și raportarea fraudei cu TVA către EPPO. Nu numai pe hârtie, ci și în practică”, a declarat Laura Codruța Kovesi, într-un răspuns la solicitarea SpotMedia.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.