Deputatul PMP de Bistrița-Năsăud, Ionuț Simionca, acuză PSD că ar fi puso mulțime de bariere în calea dezvoltării economice a județului Bistrița-Năsăud” și susține că accesul firmelor din Regiunea Nord-Vest la fonduri europene ar fi fost îngrădit de vechiul Guvern. Din acest motiv, deputatul a cerut noului ministru al Fondurilor Europene să ia măsuri.

Anul trecut, PSD a exclus de la finanțare firmele din Transilvania pe Programul Operațional Regional, Axa prioritară 2 – Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii. Pe această axă, întreprinderile mici și mijlocii din regiunile de dezvoltare Nord-Est și Vest ar putea beneficia de sume nerambursabile cuprinse între 200 de mii și 1 milion de Euro pentru sprijinirea creării și extinderea capacităților avansate de producție și dezvoltarea serviciilor. De ce firmele din regiunea de dezvoltare Nord-Vest, din care face parte și județul Bistrița-Năsăud, nu pot accesa și ele asemenea finanțări?”, se întreabă deputatul Ionuț Simionca. 

Parlamentarul s-a adresat ministrului Fondurilor Europene, Marcel Boloș, și i-a cerut acestuia să îi spună dacă ”actualul Guvern are de gând să corecteze nedreptatea făcută de PSD fimelor din județele Bistrița-Năsăud, Cluj, Bihor, Maramureș, Satu Mare și Sălaj ”.

Mai precis, i-am cerut să îmi comunice dacă regiunea Nord-Vest va fi inclusă în următoarea sesiune de finanțare pe POR 2.2. În același timp, pentru ca firmele să își poată pregăti proiectele, i-am solicitat ministrului să îmi spună când va fi încheiat, aprobat și publicat ghidul care prevede criteriile și condițiile obligatorii pentru aplicanți”, a adăugat Simionca.

Deputatul PMP de Bistrița-Năsăud i-a mai cerut ministrului să îi spună dacă va mai exista o sesiune de accesare a Programului Național de Dezvoltare Rurală, submăsura 6.4, prin care poate fi finanțată, de exemplu, și construcția de pensiuni agroturistice.

”Am convingerea că întreprinderile mici și mijlocii trebuie să fie motorul dezvoltării județului Bistrița-Năsăud. De aceea, trebuie să facem tot ce ne stă în putere pentru încurajarea și sprijinirea inițiativei private, inclusiv facilitând accesul  întreprinzătorilor la finanțări europene nerambursabile”, este de părere Simionca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here