Un personaj celebru nu numai pe plan local, ci şi naţional, Ioan Oltean a fost şi este încă un politician redutabil, retras în planul doi, renunţând benevol prin demisii de onoare la demnităţile deţinute pentru a-şi rezolva problemele cu justiţia. Un gest mai puţin întâlnit în România. Deciziile de ultimă oră ale magistraţilor care judecă dosarul penal deschis pe numele acestuia, demonstrează fără tăgadă că făcătura instrumentată de DNA începe să scârţie din toate balamalele, fiind evidentă reaua credinţă în administrarea probelor de către procurori şi faptul că Ioan Oltean a fost ”executat” la comandă. Hotărârea judecătorilor de la Înalta Curte de reîntoarcerea dosarului la DNA, deschide calea prin care Ioan Oltean va avea şansa să înfrângă sistemul şi să demonstreze că acuzaţiile DNA în ceea ce-l priveşte, au avut scopul de a-l scoate din jocul politic.

 

Ioan Oltean este un politician pursânge, cu o carieră impresionantă, fiind unul dintre cei mai longevivi parlamentari români. A fost pentru o perioadă de timp şi ministru, dar demnitatea publică care l-a propulsat în prim-planul vieţii politice a fost cea de deputat în Parlamentul României. În mai multe legislaturi a ocupat funcţii de conducere în Camera Deputaţilor, vicepreşedinte, iar pe plan local a fost cunoscut şi perceput ca liderul de necontestat al PDL, dar şi ca unul din cei mai influenţi politicieni. Mai mult, funcţiile politice deţinute la nivel central, l-au ridicat în cercurile rarefiate ale puterii, de multe ori decizii cruciale pentru naţiunea şi poporul român erau anunţate de la Bistriţa de Ioan Oltean în celebrele conferinţe de presă săptămânale care aveau loc vinerea. Indiscutabil pe plan local Ioan Oltean a fost un politician cu priză la public, votat de oameni, a câştigat numeroase alegeri locale şi generale, influenţa acestuia în special în judeţul Bistriţa-Năsăud şi nu numai, fiind uriaşă. Ca politician activ, a dat dovada de un pragmatism politic rar întâlnit, a fost deschis faţă de oameni, a primit în audienţă pe orice ce cetăţean care a solicitat o întâlnire cu el, iar în calitate de deputat a atras sume mari de bani pentru dezvoltarea judeţului. În momentele în care a fost la ”butoanele” puterii executive în judeţ, iar pâinea şi cuţitul erau în mâna sa, a ajutat pentru anumite proiecte locale, inclusiv primari de la adversarii politici, chiar dacă aceştia nu au recunoscut pe faţă niciodată. Dar după cum bine se cunoaşte, în special la români, faptele bune în mentalul colectiv se uită repede, rămânând cele mai puţin bune, sau cele percepute astfel de opinia publică. Iar Ioan Oltean cu figura lui de ascet indiannu a fost ocolit de o serie de critici, meritate sau nu, în jurul lui s-a ţesutimaginea unui personaj malefic, un fel de ”Cardinal Mazarin” al politicii româneşti. Apogeul măririi lui Ioan Oltean a fost epoca Traian Băsescu, pe care mulţi români o consideră cea mai neagră din perioadă postdecembristă, când fără voie probabil, a atras asupra lui o mare parte a criticilor adresate regimului prin măsurile nepopulare luate, tăierea salariilor şi pensiilor, el devenind un fel de paratrăsnet pentru regim şi Traian Băsescu. Ioan Oltean, dintr-un anumit punct de vedere poate fi considerat şi o victimă a propriei celebrităţi, fiind perceput la un moment dat unul din cei mai influenţi politicieni români.

Regimul Traian Băsescu a fost pentru Ioan Oltean mărire şi în acelaşi timp decădere la finalul acestuia, când din motive deocamdată necunoscute a fost luată decizia să fie eliminat din viaţa politică şi publică.Lovitura şi ”execuţia” care a urmat instrumentată de către binomul SRI-DNA, o grupare de crimă organizată, extraconstituţională, a fost devastatoare pentru fostul deputat bistriţean. Într-un gest de onoare care lipseşte majorităţii politicienilor români, Ioan Oltean a demisionat din toate funcţiile deţinute, a făcut un pas în spate pentru a-şi rezolva problemele cu procurorii DNA.

 

Executat de SISTEM

Recenta hotărâre a judecătorilor supremi constituie o adevărată lovitură de teatru, dosarul penal deschis lui Ioan Oltean se întoarce la DNA, demonstrând practic că tot ce i s-a întâmplat acestuia a fost o imensă înscenare, având un singur scop: eliminarea acestuia din viaţa publică.Probabil că, dacă Ioan Oltean făcea pasul înapoi la timp, toate aceste probleme nu le-ar fi trăit. Instanţa supremă în motivarea de restituire a dosarului către DNA, sintetic, în limbajul de lemn al justiţiei române,spune negru pe alb că actul de sesizare a instanţei de judecată conţine nereguli grave, rechizitoriul nefiindcorect întocmit.

Evident, Ioan Oltean a fost o creaţieşi un om al sistemului, alături de miile de persoane care au făcut parte din diferitele instituţii ale statului român, inclusiv cei din instituţiile de forţă şi care au desfăşurat activităţi în interesul statului român.

”Execuţia” lui Olteanu, pentru că de o execuţie este vorba, se pare că a venit de la un subsistem, sau mai bine spus din partea unui sistem paralel, ca parte la rândul lui a unui stat paralel, care a luat naştere în interiorul sistemului legal al statului român şi care funcţionează ca o grupare de crimă organizată, folosind resursele şi instituţiile statului în scop personal. Un stat care, în numele combaterii corupţiei, a riscurilor privind siguranţa naţională, a exacerbării fenomenului şi pericolului terorist în special, a instaurat în România o stare de teroare şi un stat poliţienesc, cu nimic mai prejos faţă de perioada anilor 50 din secolul trecut, prin care gruparea SRI-DNA a dobândit o putere extraconstituţională, înafara legilor şi controlului naţional. După un plan bine pus la punct, cu termene şi responsabilităţi, au reuşit să zdrobească pur şi simplu toţi opozanţii, pe unii băgându-i după gratii, iar altora legându-le de coadă tot felul de tinichele, în cazul lui Ioan Oltean. Prin şantaj de cele mai multe ori, au recrutat la propriu, procurori, judecători, oameni politici şi ziarişti, au distrus o mare parte a patronilor români, preluând societăţi comerciale în beneficiul propriilor societăţi acoperite. Se pare că Ioan Oltean, o mare perioadă de timp, pe mandate prelungite şi reînnoite de siguranţă naţională, sub suspiciunea de terorism, a fost monitorizat la sânge, spionat, alături de mulţi politicieni şi nu numai, ulterior toate aceste interceptări ajungând la DNA şi utilizate în făcătura de dosar deschis pe numele lui, aşa cum arată judecătorii de la ÎCCJ, care au restituit cauza procurorilor. Costul acestui dosar este imens şi se pare că investiţia făcută de gruparea SRI-DNA, de distrugere şi eliminare din viaţa publică a lui Ioan Oltean, va fi un alt eşec de răsunet.

 

Acuzaţii oficiale

Potrivit DNA, Ioan Oltean este ”urmărit penal pentru trafic de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”.

Dosarul penal vizează despăgubirea ilegală acordată de comisia ANRP omului de afaceri Mihai Rotaru, acţionar la CS Universitatea Craiova, care în 2011 a primit aproape 109 milioane de lei pentru un teren din Piteşti în suprafaţă de peste 61.000 de metri pătraţi. Despăgubirea a fost acordată în perioada în care Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP era condusă de CrinuţaDumitrean.

Anchetatorii au stabilit, în baza unor aşa-zise probe, desfiinţate de ÎCCJ, că deputatul Ioan Oltean, „care avea relaţii cointeresate cu cesionarul şi cu preşedinta ANRP”, a intervenit la aceasta din urmă pentru urgentarea şi aprobarea despăgubirii în favoarea cesionarului.„În schimb, numitul cesionarul i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind în incinta unei parohii”, susţin procurorii DNA.

 

Parlamentarii au dat undă verde DNA

Au fost zile dramatice trăite atunci de Ioan Oltean, deputaţii din rândul cărora făcea parte au decis încuviinţarea solicitării DNA de arestare preventivă a acestuia, 186 de voturi ”pentru”, 111 voturi ”împotrivă” şi un vot anulat. Norocul său, dacă despre noroc este vorba, a venit din partea judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care paradoxal, nu au percutat semnalului venit din partea câmpului tactic.Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au respins cererea DNA de arestare preventivă a lui Ioan Oltean, inculpat în dosarul ANRP, urmând ca deputatul să fie cercetat în libertate sub control judiciar. A impresionat la momentul respectiv, atitudinea demnă a acestuia în faţa colegilor deputaţi. Ioan Oltean a declaratcă şi-a făcut bagajul şi este pregătit să meargă în arest, dacă deputaţii vor încuviinţa cererea DNA. El a spus că a colaborat cu anchetatorii şi că măsura arestării preventive este „un abuz” pe care îl respinge cu „vehemenţă”.

Iniţial, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avizat favorabil, cu 14 voturi ”pentru”, patru ”împotrivă” şi trei abţineri cererea DNA de arestare preventivă a deputatului PNL Ioan Oltean, urmărit penal pentru trafic de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu. În discursul susţinut în apărarea sa în faţa deputaţilor, Ioan Oltean a afirmat că acuzaţiile aduse împotriva sa sunt „fabricaţii” şi „invenţii” şi le-a cerut colegilor să voteze împotriva solicitării DNA. La acuzaţia că a luat mită de 600.000 euro în incinta unei biserici din Chitila, Oltean a susţinut că nu a fost niciodată în această localitate sau în biserica în care se presupune că a luat mita şi că nu-l cunoaşte pe denunţător, părintele Alexandrescu.

În decizia de restituire a dosaruluiprivind pe Ioan Oltean, DNA a primit la propriu o lecţie privind modul în care se face un dosar penal. Motivele restituirii sunt o premieră se pare în justiţia română, la un moment dat cine citeşte documentul în cauză are impresia că judecătorii de la ÎCCJ iau la ”mişto” pe apostolii Anticorupţiei. Concluzia care se desprinde este un halucinantă, un procuror, sau procurori, dar şi cei care au avizat de legalitate rechizitoriul de trimitere în judecată a lui Ioan Oltean, nu au ce să caute în procuratură şi mai ales la DNA.

2 COMENTARII

  1. „Bateti campii”, I.O. este o „relicva” politica, nu mai are ce cauta in niciun esalon politic. Are sapte case, mult pamant scump, din ce le-a cumparat, de unde a avut atat de multi bani ? De la Dumitrean si altele ca ea, drept recompensa pentru numirea lor in posturi de unde se putea fura. Se poate scrie un foileton despre toate hotiile facute de acest personaj sinistru.

  2. Castig lunar de cativa ani cu paroximatie cat leafa unui parlamentar dar inca stau cu chirie. Asta are avere de milioane de lei. Da, este un “sfant” Ioan Oltean.

    Sunteti doar niste mincinosi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.