Listele pentru alegerile europarlamentare au fost definitivate. Marii perdanţi ai listelor pentru Parlamentul European (PE) sunt Adrian Cioroianu, Daniel Dăianu şi Lavinia Şandru. Nici reprezentanţii de până acum ai bistriţenilor, democrat-liberalul Călin Rus şi liberalul Csibi Magor nu sunt pe poziţii fruntaşe. Călin Rus ocupă poziţia a 16-a pe lista PD-L, iar Csibi Magor este ceva mai în faţă, pe poziţia a opta pe lista PNL, dar cu două poziţii mai jos decât în 2007, când a fost poziţionat al şaselea.

Alegerile din acest an pentru PE vor avea loc în toate statele membre, în perioada 4 – 7 iunie. Cetăţenii români vor vota în 7 iunie 33 de deputaţi europeni din numărul total de 736.
Alegerile vor avea loc simultan în toate cele 27 de state membre UE, oferind pentru 375 de milioane de cetăţeni europeni cu drept de vot posibilitatea de a decide asupra politicilor la nivel european.
După estimările politicienilor, lupta politică, la europarlamentare, se va da între PSD şi PDL, fiecare sperând să obţină un număr de 15 europarlamentari după alegerile din 7 iunie.

Lista liberală fără Dăianu, Cioroianu şi Vosganian

Liberalii au votat, săptămâna trecută, în şedinţa Consiliului Naţional Executiv cu 44 de voturi pentru şi 21 împotriva lista pentru alegerile europarlamentare. Crin Antonescu şi Ludovic Orban au reuşit să-şi impună oamenii apropiaţi pe locurile eligibile.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat lista pentru PE şi intenţia ca partidul să obţină şapte locuri în PE.
Vicepreşedintele PNL Norica Nicolai ocupă primul loc pe lista pentru alegerile europarlamentare, urmată de Adina Vălean şi Renate Weber.
Antonescu a precizat că pe lista pentru PE nu figurează Daniel Dăianu şi Adrian Cioroianu. Potrivit lui Antonescu, lipsa lui Dăianu de pe lista pentru PE se datorează faptului că PNL nu a avut o colaborare bună cu acesta, iar în ceea ce îl priveşte pe Cioroianu, acesta a refuzat poziţia a opta oferită pe listă.
De cealaltă parte, Adrian Cioroianu consideră retragerea sa de pe listele pentru PE „un abuz plecat dintr-o minciună”. “E o minciună. Nu am luat nicio decizie să mă retrag de pe listă. Tot ce am spus a fost că nu mi se pare corect locul 8”, a spus Cioroianu.
El a mai menţionat că a existat doar un telefon primit de la Crin Antonescu. „Nici pe departe. Nu a fost nicio discuţie. Antonescu m-a sunat că are de gând să bage lista pentru euroalegeri în DP cu mine pe locul 8. Eu i-am spus să se mai gândească, că lista trebuie să fie a partidului şi nu a prietenilor şi oamenilor lui”, a spus Cioroianu.
De asemenea, de pe lista PNL pentru PE s-a retras şi Varujan Vosganian, care ocupa locul 33. Totodată au mai fost excluşi, Adrian Ciocănea, Ioan Timiş, Tiberiu Bărbuleţiu şi Titus Poenaru, fiind incluşi Dan Purghel, Arin Avramescu şi Ingrid Zaarour.
Csibi Magor, susţinut la precedentele alegeri europarlamentare şi de PNL BN, este poziţionat acum pe locul opt.

Stolojan, din nou pe post de locomotivă

Democrat-liberalii şi-au definitivat şi ei încă de la începutul săptămânii trecute lista pentru euroalegeri.

Neoficial, democrat-liberalii mizează pe 12 locuri eligibile pentru Parlamentul European, ţinta fiind de 15 locuri sigure.
Primul loc pe listă este ocupat de Theodor Stolojan, urmat de fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei, consilierul prezidenţial Cristian Preda şi jurnalistul Traian Ungureanu.
Europarlamentarul bistriţean Călin Rus este poziţionat al 16-lea pe listă, el fiind devansat de Irina Schroter, aflată pe locul al 14-lea. Acest fapt a stârnit indignarea deputatului Ioan Oltean, liderul PD-L BN, care susţine că organizaţia judeţeană şi Călin Rus meritau mai mult, iar politica de stabilire a locului candidaţilor pe liste a fost alta decât una normală. „Mi-e greu să-l compar pe Călin Rus cu Irina Schroter. Irina Schroter este o greşeală pe lista PD-L, e o propunere a unei organizaţii din ţară. Ar fi trebuit să se dea dovada de înţelegere faţă de oamenii care au muncit”, susţine Oltean.

La PSD, fiecare cu favoritul lui

Biroul Permanent Naţional al PSD a stabilit, la finele săptămânii trecute, primele 15 poziţii ale listei pentru alegerile europarlamentare. În capul listei se află Adrian Severin, urmat de Rovana Plumb, Ioan Mircea Paşcu – susţinut şi de organizaţia judeţeană Bistriţa-Năsăud, Adriana Ţicău, Daciana Sârbu,Corina Creţu, în timp ce candidatul PC, al cărui nume nu a fost făcut cunoscut până la închiderea ediţiei, e situat pe locul opt. Bătălia pentru locul opt oferit conservatorilor era dusă între Codruţ Sereş şi preşedintele PC, Daniela Popa.

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu este marele câştigător al întocmirii listei pentru alegerile europarlamentare, acesta reuşind să impună, peste voinţa lui Mircea Geoană, prezenţa pe locuri eligibile a trei dintre favoriţii săi, despre care se spunea la începutul campaniei de validare a candidaturilor că nu sunt doriţi de preşedintele PSD – Adrian Severin (locul 1), Ioan Mircea Paşcu, (3) şi Corina Creţu (6). De asemenea, Ion Iliescu a avut un cuvânt greu de spus şi în ceea ce o priveşte pe Lavinia Şandru – preşedintele PIN – care fusese propusă pe lista PSD de preşedintele organizaţiei PSD Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan. Astfel, în cele din urmă, Biroul Politic a decis ca Şandru să nu fie inclusă pe lista europarlamentară a PSD.
Lista candidaţilor pentru PE a fost ţinută secretă până înaintea şedinţei Comitetului Executiv al PSD, convocat joi, săptămâna trecută, pentru validarea acesteia. Nici măcar candidaţii nu ştiau dacă sunt sau nu pe listă, deoarece Mircea Geoană a convocat în biroul său de la Senat doar câţiva lideri, respectiv cei care aveau de „sprijinit“ câte un favorit sau mai mulţi, după caz – Ion Iliescu, Marian Vanghelie, Ilie Sârbu, Viorel Hrebenciuc, Victor Ponta şi Dan Nica.
Ţinta social-democraţilor pentru alegerile PE este câştigarea a 15 – 17 locuri de europarlamentari.

Liana Mureşan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.