Investitorii care au cumpărat abatorul lui Ioan Moldovan de la Șieu Măgheruș scos la licitație de lichidatorul judiciar  acum doi ani se apucă de treabă și se pregătesc să investească aproape două milioane de lei în extinderea și retehnologizarea unității.

În vara acestui an, Gazeta de Bistrița anunța că mai mulți investitori au achiziționat abatorul lui Ioan Moldovan de la Șieu Măgheruș, scos la licitație pentru prima dată acum doi ani. Acum doi ani, prețul de pornire a licitației a ajuns la peste 3 milioane de euro, însă la ultima licitație, prețul scăzuse până la 1,8 milioane de euro.

Este vorba despre Cosmin Moldovan, care conduce Moldovan Carmangerie și Samuel Widmer și Nagy Dionisie. SRL-ul prin care va fi administrate afacerea ce se numește Carna Carpatica.

Carna Carpatica SRL a fost înființată în 2016, însă n-a avut mare activitate până atunci. S-a reactivat în 2022 pentru a prelua abatorul de la Șieu-Măgheruș și-a mutat deja sediul în satul Podirei, comuna Șieu-Măgheruș. Potrivit proiectului depus la Agenția pentru Protecția Mediului, investitorii se pregătesc să mai bage aproape două milioane de euro în unitatea de la Șieu Măgheruș.

Abatorul se întinde pe 57.000 de metri pătrați. Accesul la abator se face chiar din DN17. Este compus din construcții industriale de tip hală și echipamente tehnologice. La licitație au fost scoase inclusiv mijloace de transport, mobilier sau aparatură de birotică. Abatorul a fost amenajat cu ajutorul fondurilor europene.

Abatorul din Șieu-Măgheruș are în dotare un pavilion administrativ, boxe de spălare dezinfecție, gospodărie de ape și stație tratare, abator, depozit răcit deșeuri, depozitare conținut stomacal, stație de epurare. Stația de epurare este în conservare, din cauza unor defecțiuni tehnice la echipamentele component ale liniilor de epurare. Momentan se utilizează bazine pentru stocarea apelor menajere și a celei tehnologice, care se vidanjează.

Peste 60 de oameni vor lucra în noul abator

Investitorii vor să extindă zona de trasare cu peste 800 de metri pătrați și zona de congelare cu peste 200 de metri pătrați. De asemenea se dorește extinderea clădirii care adăpostește abatorul.

„În urma analizei situației economico-financiare curente și a strategiei de dezvoltare pe termen scurt și mediu, conducerea SC Carna Carpatica SRL a hotărât să amenajeze unitatea de abatorizare respectând standardele și normativele Uniunii Europene. Conducerea companiei a identificat un segment de piață suficient de neacoperit încât o asemenea investiție să devină rentabilă. Pe plan local se poate dezvolta o unitate ultramodernă de mare capacitate de abatorizare, iar în urma investiției s-au asigurat spații special amenajate pentru a îndeplini cele mai înalte standard din domeniu, este posibilă obținerea unor produse și subproduse performante și de înaltă calitate, care se pot vinde la un preț mai ridicat”, se arată în memoriul depus de noul proprietar la Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud.

Lucrările de extindere și retehnologizare la unitatea de producție de la Șieu-Măgheruș ar urma să fie gata în maxim doi ani. Nu se va modifica structura clădirilor și nici nu se va interveni asupra structurii de rezistență a acesteia.

Nu se va modifica nici capacitatea de abatorizare existentă și anume 110 capete bovine (24 tone)/zi și 750 de capete ovine (22,5 tone)/zi. În prezent în unitate lucrează 45 de angajați, iar numărul acestora ar urma să crească cu încă 16 persoane, ajungându-se la 61 de persoane.

Prima extindere constă într-un depozit de carne congelată, cu o capacitate de aproximativ 60 de tone de carne. Suprafața depozitului este de aproximativ 100 de metri pătrați. A doua extindere constă într-o zonă de trasare, care va fi conectată cu abatorul printr-un culoar.

2019, an „negru” pentru Moldovan

La final de 2019, Ioan Moldovan a cerut insolvența pentru Combis, Agro-Invest Prod și Hotel Coroana de Aur SRL, optând pentru o cerere comună de intrare în insolvență.

La masa credală s-au înscris peste 60 de entități. Printre ele se numără și Oficiul Registrului Comerțului, Aquabis, Administrația Fondului pentru Mediu, Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, Primăria Bistrița, Administrația Națională Apele Române sau Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud.

Printre cei care speră să recupereze bani de la Ioan Moldovan se numără și mai multe bănci. Pe listă regăsim CEC Bank, Banca Transilvania sau Banca de Export – Import a României Eximbank. Culmea, pe lista de creditori apar și firme de-ale lui Moldovan. Astfel, Agro-Carn Food Company ar avea de recuperat de la grupul de firme peste 10 milioane de lei.

Agro Invest Prod a fost împrumutată de Banca Transilvania cu 34,8 milioane de lei, Combis cu 14,2 milioane de lei și Hotel Coroana de Aur cu 28,4 milioane de lei. CEC Bank-ul a împrumutat firmele cu 6 milioane de lei.

Și firmele din grupul de insolvență au datorii una la alta. Combis și Hotel Coroana de Aur au de recuperat 14,4 milioane de lei și respectiv aproape un milion de lei de la Agro Invest Prod. Agro Invest Prod are de recuperat 11,3 milioane de lei de la Combis.

Faptul că 2019 a fost un an „negru”, s-a văzut și în raportările financiare ale companiilor lui Moldovan. Pentru 2019, Combis SA a raportat o cifră de afaceri de 32.4 milioane de lei și pierderi de 2,3 milioane de lei. Din cei aproape 150 de angajați, societatea a rămas cu 92 anul trecut. Datoriile firmei treceau de 31,3 milioane de lei.

Pierderi a raportat pentru 2019 și Agro Invest Prod. Mai exact, în 2019 cifra de afaceri ajungea la 28 de milioane de lei, iar pierderile treceau de 1,6 milioane de lei. Datoriile ajungeau la 61,5 milioane de lei. Numărul de angajați a scăzut drastic, de la 205 câți erau în 2017 la 73.

Ce-a reușit Moldovan să vândă

Moldovan a fost nevoit să își vândă inclusiv vila de aproape 500 de metri pătrați situată în buricul târgului, la doi pași de Palatul Administrativ, lângă restaurantul Rapsodia. Suprafața totală de teren ajungea la 925 de metri pătrați, iar vila are un demisol unde a fost amenajată o cramă, o bucătărie, o baie, pivniță, jacuzzi și o sală de fitness.

Se pare că clădirea a fost achiziționată de nimeni altul decât fostul preot Cristian Pomohaci. Tranzacția a fost încheiată în 2021, iar Pomohaci ar fi dat pe vilă aproape un milion de euro.

Ioan Moldovan a reușit să vândă și parte din afacerile sale. Astfel, Hotel Castel Dracula din Pasul Tihuța a fost vândut cu 1,6 milioane de euro celor de la Îndemânarea Construct.

Omul de afaceri a mai scos la vânzare halele de la Odyseia, un fost restaurant din zona gării, Hotel Coroana de Aur și Hotel Codrișor. Au mai fost vândute Hotel Codrișor, clădirea de la Han, pentru care Moldovan a încasat 700.000 de euro și halele de la Odyseia. Aceasta din urmă au fost cumpărate de omul de afaceri și medicul Gavrilaș Mureșan, care a pus pe picioare rețeaua Sanovil. Singurul care nu a fost încă vândut, în ciuda scăderilor substanțiale de preț la licitații, este Hotel Coroana de Aur.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.