Cei cinci tineri arestati pentru trafic de droguri dosarul „Droguri cu epoleti” raman in arest, potrivit deciziei instantei Tribunalului Bistrita-Nasaud.
La sase luni de inceperea urmaririi penale si la aproape doua luni de cand a fost finalizat dosarul de catre procurori, saptamana trecuta a avut loc cea de a doua infatisare in instanta. In celebrul dosar, au fost trimise in judecata opt persoane, dintre care trei sunt cadre MAI.

Dosarul „Droguri cu epoleti” a fost deschis in luna septembrie 2010. La acea vreme, in urma unei razii a politistilor bistriteni alaturi de procurorii DIICOT, a fost destructurata o retea de traficanti de droguri, formata din 52 de persoane. Atunci, au fost efectuate 33 de perchezitii domicilare, in urma carora 10 persoane au fost retinute, iar mai apoi au primit mandate de arestare preventiva.

Printre cei zece arestati preventiv trei cadre ale Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) – un politist, un jandarm si un pompier. De asemenea, s-a inceput urmarirea penala si fata de un elev al Scolii de Politie „Vasile Lascar” din Campina.

Potrivit unui comuncat al Politiei de la acea data, cu ocazia perchezitiilor domiciliare au fost confiscate sume de bani in lei si valuta in valoare totala de 110.000 RON, instrumente pentru cantarit si portionat drogurile si 40 de grame de mefedrona.

Drogurile proveneau, conform anchetatorilor, in principal din Spania si Ungaria, si erau mai apoi distribuite pe raza municipiului Bistrita cu suma de 50-60 lei per gram pentru cannabis si rezina de cannabis si sume cuprinse intre 100 – 180 lei gramul de mefedrona.

In loc sa pazeasca legea, au ales sa comita infractiuni

Filajul grupului de traficanti de droguri a inceput in luna martie 2010, cand ofiteri ai DGIPI au primit informatia la Bistrita, un politist de la Ordine Publica si un jandarm se ocupa cu vanzarea de stupefiante. Intrucat informatia respectiva s-a confirmat in urma unor verificari, au fost folositi, cu autorizarea procurorului DIICOT, ofiteri sub acoperire cu scopul de a-i descoperi pe toti membrii retelei, pe furnizorii acestora, dar si pe beneficiarii lor. In final s-a stabilit ca intreaga grupare era coordonata de fratii Maieran – Olimpiu, zis „Oly”, Vasile, zis „Sile” sau „Cap de Mat” si Viorel, cei trei avand varste cuprinse intre 20 si 30 de ani. Procurorii au mai descoperit ca in grup infractional au fost cooptati inca din 2009 Ionel Tomoioaga – politist de la Serviciul de Ordine Publica Bistrita-Nasaud, Florin Mitrut – pompier militar de la ISU BN, Cristian Obrejan – angajat al Inspectoratului Judetean de Jandarmi si Razvan Pop – elev de la Scoala de Politie „Vasile Lascar” din Campina.

Le-a pierit cheful de petreceri

Imediat dupa ce au avut toate probele necesare pentru a le pune pe masa magistratilor, pe 12 septembrie 2010, procurorii DIICOT au demarat operatiunea de prindere a membrilor grupului infractional.

Cativa dintre membrii gruparii infractionale au fost saltati de politistii bistriteni din Piata Mihai Eminescu in seara zile de 12 septembrie, cand se intalnisera sa vanda droguri. La una dintre locatiile in care oamenii legii au descins au fost gasite peste 20 de persoane, care se intalnisera la un bairam, dar si circa 40 de grame de mephedrona cunoscuta si sub denumirea de „sare de baie” sau „miau-miau”. Tot cu ocazia perchezitiilor au fost gasite suma de 110.000 de lei (atat in moneda nationala cat si in euro, lire sterline, dolari si forinti), aparate foto digitale si camere video, medii de stocare a datelor (DVD, CD, stick), plicuri cu sistem zip lock, aparate de maruntit substante vegetale, instrumente artizanale destinate consumului de droguri si cantare digitale.

In noaptea de 12 spre 13 septembrie au fost audiate peste 52 de persoane, procurorii DIICOT dispunand in cele din urma retinerea pentru 24 de ore a zece suspecti, invinuiti pentru savarsirea infractiunilor de trafic de droguri de risc si de mare risc, iar mai apoi judecatorii au aprobat arestarea lor preventiva.

In fata judecatorilor

Pe data de 4 februarie, in dosarul cu numarul 406/112/2011, au fost trimisi in judecata opt dintre cei anchetati: Olimpiu Maierean, Cristian Obrejan (politist), Marius Nalat, Ionel Tomoiaga (pompier militar), Rares Chis, Florin Mitrut (jandarm), Adrian Patca si Remus Budusan. Capetele de acuzare in acest dosar sunt trafic de droguri de mare risc si detinere de droguri in vederea consumului. Cativa dintre inculpati sunt acuzati si de comiterea infractiunii de punere la dispozitie a locuintei in vederea consumului de droguri.

Cinci dintre acuzati – Olimpiu Maierean, Cristian Obrejan, Marius Nalat, Ionel Tomoioaga si Rares Chis – se afla in arest preventiv si sunt incarcerati in Penitenciarul de Maxima Siguranta Gherla din luna septembrie a anului trecut, iar Florin Mitrut, Adrian Patca si Remus Budusan sunt judecati in stare de libertate.

Cristian Obrejan, Ionel Tomoiaga si Florin Mitrut, toti trei angajati ai MAI, au fost suspendati din functii pana la un verdict defintiv si irevocabil al instantei.

O prima infatisare a avut loc la inceputul lunii martie, insa la acel moment cauza a fost amanata fiindca unul dintre acuzati nu avea angajat un aparator.
Saptamana trecuta, a avut loc o noua infatisare in acest dosar, insa dupa toate probabilitatile procesul nu se va finaliza foarte repede. Daca o parte dintre acuzati si-au recunoscut vina, sperand in acest mod sa obtina din partea judecatorilor reducerea pedepsei cu o treime, potrivit noilor reglemetari legale, altii au insistat ca sunt nevinovati.

De asemenea, avocatii inculpatilor au solicitat judecatorului judecarea clientilor lor in stare de libertate, solicitare care nu le-a fost aprobata insa. Nici macar tragedia unuia dintre acuzati, Marius Nalat, aceea de a-si fi pierdut tatal, nu i-a induplecat pe magistratii bistriteni.

Daca vor fi gasiti vinovati, toti cei acuzati in acest dosar risca o pedeapsa cu inchisoarea cuprinsa intre doi si 20 de ani.

Silviu Teodoru

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.