Gong final în dosarul în care Liviu Căienar a fost condamnat, la finalul anului trecut, de Tribunalul Bistrița-Năsăud la 14 ani de închisoare cu executare, pentru trafic de droguri. Zilele trecute, Curtea de Apel Cluj a respins apelul lui Căienar la sentința pronunțată la Bistrița, astfel că bărbatul își va ispăși pedeapsa.

În dosar, alături de Căienar a mai fost inculpat și Ionuț Moldovan, tânărul care a decedat în cumplitul accident din Pasul Tihuța, în mai 2021.

Dosarul în care au fost inculpați cei doi a fost disjuns din dosarul în care au fost anchetați și judecați Marian Dan Mihăescu și Emanuel Tobias Mihăescu, tată și fiu, întrucât aceștia doi și-au recunoscut faptele și au apelat la procedura simplificată.

Marian Mihăescu a fost condamnat la 5 ani și 4 luni de închisoare cu executare, însă până ca instanța să pronunțe sentința, acesta s-a făcut nevăzut, fiind căutat și acum de oamenii legii. Fiul său, Emanuel Mihăescu, a primit 2 ani, 10 luni și 20 de zile de închisoare cu suspendare.

Spania, sursa drogurilor

Căienar, Moldovan și cei doi Mihăescu au căzut în plasa procurorilor DIICOT în ianuarie 2019, după ce anterior Marian Mihăescu a făcut mai multe curse în Spania de unde a adus cantități importante de droguri – cannabis și cocaină.

În decembrie a efectuat două astfel de curse. Astfel, pe 9 decembrie Mihăescu sr. s-a deplasat în Spania, în Roquetas del Mar, cu 16.000 de euro, bani cu care a achiziționat trei zile mai târziu de la dealerul marocan Issam Anase aproximativ 6 kg de cannabis şi cantitatea de 545 g de cocaină, iar de la Micuțu și iubita lui Issam circa 5,7 kg de cannabis. Această din urmă canitate, de droguri, Mihăescu ar fi trebuit să o predea unor traficanți care să o ducă în Olanda, însă cum tranzacția nu s-a finalizat, Mihăescu a transportat-o și pe aceasta în România. Deci un total de 11,7 kg de cannabis și 545 grame de cocaină.

Cum “afacerea” mergea ca pe roate, cei trei au decis să mai efectueze un transport de droguri din Spania. Astfel, în seara de 21 decembrie 2018, Mihăescu iese din țară prin Vama Borș, având asupra lui circa 20.000 de euro, și merge din nou în Roquetas del Mar, unde se întâlnește cu Isam, de la care primește 7,5 kg de cannabis.

Imediat după sărbătorile de iarnă, Căienar i-a contactat pe furnizorii săi de droguri din Spania să pregătească noi cantități de stupefiante pentru a fi aduse în România. Totodată, a luat legătura și cu Mihăescu sr. pentru a pune la punct detaliile privind efectuarea unui nou transport, inclusiv detaliile privind pregătirea autoturismului.

Înainte de a pleca în Spania, pe 8 ianuarie 2019, Mihăescu sr. s-a întâlnit cu Moldovan, ocazie cu care a primit de la acesta echivalentul a 26.000 sau 27.000 euro, în lei, pentru a-i aduce acestuia din Spania cannabis şi cocaină.

Odată ajuns în Spania, Mihăescu și-a contactat oamenii de legătură care îl ajutau să procure drogurile. După câteva zile de așteptare, Mihăescu sr. a reușit să facă rost de 15 kg de cannabis și 354 grame cocaină, după care a pornit spre România, timp în care a ținut legătura în permanență cu Căienar, iar în apropiere de intrarea în țară l-a chemat să meargă după el în Ungaria, după ce a fost implicat într-un accident rutier. Când au ajuns însă în Vama Borș, cei doi au ajuns în brațele procurorilor DIICOT care îi așteptau deja.

Pedepsit fără milă

Deși anchetatorii au avut probe clare împotriva lui Căienar, acesta nu și-a recunoscut faptele. Doar la începutul urmăririi penale a recunoscut, parțial, câteva din faptele comise la începutul anului 2018, însă nu și cele comise în decembrie același an și ianuarie 2019, iar în instanță a negat tot.

Judecătorii au ținut însă cont că declarațiile date în timpul urmăririi penale se coroborează cu probele aduse de procurori, astfel că ce a susținut Căienar în instanță a fost înlăturat.

“Apreciem că împrejurările descrise de către inculpat în declaraţia dată în cursul urmăririi penale cuprind detalii care se coroborează cu celelalte împrejurări ce rezultă din interceptările autorizate, din percheziţia informatică şi declaraţiile celorlalţi inculpaţi iar justificarea oferită pentru modificarea acestei declaraţii este formală.

Nu excludem în acest sens, ca modificarea poziţiei inculpatului să fie rezultatul demersului coinculpatului Moldovan Ionuț Mihai, inculpatul Căienar Liviu Adrian fiind persoana care putea să furnizeze cele mai multe informaţii cu privire la implicarea lui Moldovan în faptele ce constituie obiectul acuzaţiilor. Avem în vedere că modificarea poziţiei lui Căienar a fost concomitentă cu schimbarea apărătorului acestuia, moment din care strategia de apărare a fost una (…) încercându-se să se ateste că ar fi existat o colaborare a fostului apărător cu organele judiciare în detrimentul inculpatului, aspect care însă a fost negat de către inculpat. Pe de altă parte, aspectele legate de modul de colaborare între membrii grupului infracţional, de comunicare între aceştia, de sumele de bani vehiculate şi cantităţile de droguri arătate în declaraţia dată în cursul urmăririi penale, prezintă un grad de detaliere şi de coroborare a detaliilor cu celelalte probe la care am făcut referire, care nu ar fi fost posibilă dacă nu ar fi fost cunoscute îndeaproape de inculpatul Căienar. Ca urmare, contrar argumentelor apărării apreciem că probele cauzei relevă implicarea inculpaţilor în activitatea ilicită de procurare de droguri şi de introducere în ţară a drogurilor în modalitatea descrisă anterior”, mai arată instanța în motivare.

Drept urmare, în acest dosar, Liviu Căienar a fost condamnat la:

 – 5 ani închisoare şi 3 ani interzicerea exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b Cod penal pentru comiterea infracţiunii de constituire de grup infracţional organizat prev. de art. 367 alin.1,2 C.p. ;

 – 7 ani închisoare şi 4 ani interzicerea exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b Cod penal pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la introducere în ţară de droguri de risc şi mare risc prev. art. 48 Cod penal rap. la art. 3 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 143/2000 cu aplic. art. 35 alin.1 C.p. şi art. 15 alin.1 din Legea nr. 143/2000;

 – 3 ani închisoare şi 2 ani interzicerea exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de risc, prev. de art. 2 alin. 1 din Legea nr. 143/2000 cu aplic. art. 35 alin.1 C.p. şi art. 15 alin.1 din Legea nr. 143/2000;

 – 1 an închisoare pentru comiterea infracţiunii de deţinere de droguri de risc şi mare risc pentru consum propriu prev. de art. 4 alin.1,2 din Legea nr. 143/2000 cu aplic. art. 35 alin.1 C.p. şi art. 15 alin.1 din Legea nr. 143/2000.

Întrucât Căienar mai avea o condamnare de 9 ani de închisoare, sentință pronunțată de Curtea de Apel Cluj în alt dosar de trafic de droguri, în care sunt incluse și condamnările pronunțate de instanțele din Spania și Austria (3 ani și 6 luni pentru „furt cu forţa din case locuite”, în Spania, în septembrie 2017, și 20 de luni de închisoare pentru trafic de droguri în Austria, în februarie 2018) pedepsele au fost descontopite, iar la pedeapsa principală de 7 ani de închisoare din acest dosar s- adăugat o treime din totalul celorlalte pedepse, rezultând cei 14 ani și 4 luni de închisoare.

Sentința a fost atacată de Liviu Căienar la Curtea de Apel Cluj, care s-a pronunțat pe data de 29 septembrie. Judecătorii clujeni au respins acțiunea lui Căienar, astfel că acesta a rămas cu pedeapsa de 14 ani și 4 luni de închisoare, din care a executat deja mai bine de 4 ani – perioada de arest preventiv și parte din prima condamnare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.