La unison, presa locală, şi nu numai, a anunţat că Valeriu Nicolae Predescu a fost eliberat după un an şi o lună de detenţie (şase luni în România şi şapte în Germania).

"Gazeta de Bistriţa" a fost singura publicaţie din România care a susţinut că acesta este victima unei înscenări sau a unor reglări de conturi şi toată povestea care se învârte în jurul acestei afaceri este o telenovelă de cel mai prost gust. Se pare că am avut dreptate – Valeriu Nicolae Predescu, acuzat pentru comiterea a 31 de furturi cu violenţă în fruntea unei fantomatice organizaţii criminale intitulate "Garda", a fost eliberat, fiind considerat nevinovat.

Furtună într-un pahar cu apă

Thriller-ul a debutat în data de 11 septembrie 2007, când poliţiştii Compartimentului Urmăriri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud (IPJ BN) l-au reţinut pe Nicolae Valeriu Predescu. Vestea a căzut ca o bombă în Bistriţa, mult prea liniştita reşedinţă a judeţului, mai ales că acesta era un prosper om de afaceri, dar şi fiul uneia dintre cele mai celebre interprete ale cântecului popular din România.

Reţinerea lui Predescu s-a făcut în baza unui mandat european de arestare, emis la 20 iunie de Parchetul din Karlsruhe. Ulterior, autorităţile judiciare române, respectiv Curtea de Apel Cluj, au emis un mandat de arestare pentru 29 de zile, în baza căruia acesta a fost reţinut de poliţia bistriţeană. Predescu a fost găzduit în arestul IPJ Bistriţa-Năsăud timp de şase luni, perioadă în care a uzat de toate mijloacele şi căile de atac legale posibile pentru a evita extrădarea în Germania. S-a uzat chiar de invocarea neconstituţionalităţii Legii 302 din 2004, beneficiind de serviciile unuia dintre cei mai prestigioşi avocaţi din România, specializat în drept penal, clujeanul Gheorghe Mateuţ, o somitate în domeniu. În pofida acestor eforturi, la începutul lunii martie 2008, Nicolae Valeriu Predescu a fost extrădat în Germania, unde a petrecut şapte luni de zile. În această perioadă a recurs la serviciile unui alt avocat, mai puţin cunoscut, dar care a demonstrat că şi-a făcut bine temele, Alin Moruţan.
În data de 9 septembrie 2008, presa din Germania anunţa pe prima pagină că liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, ar sta în spatele unei bande de criminali din România, intitulată "Garda".

Criminalii erau de fapt nişte găinari

"Deutsche Welle" titra pe prima pagină că un nou scandal zguduie clasa politică din România, din cauza unei bande de hoţi români, care ar opera la comanda unor oameni politici români de prim rang, unul dintre numele vehiculate fiind cel al liderului PRM, Corneliu Vadim Tudor. Atât de mare a fost scandalul care a zguduit clasa politică din România la aflarea acestor veşti, cât o furtună într-un pahar de apă. Presa centrală românească a preluat aceste aşa-zise dezvăluiri ale confraţilor din Germania, dar cam la atâta s-a redus întregul scandal care urma să se producă în România. Această ştire a ţinut prima pagină a publicaţiilor germane, odată cu arestarea în Germania a cinci persoane de cetăţenie română, care au furat un telefon mobil în Essen. Cei cinci infractori români urmau să fie amendaţi şi eliberaţi, conform legislaţiei din Landul Renania de Nord-Westfalia, lucru care nu s-a mai întâmplat după ce un cotidian local german, "Pforzheimer Zeitung", a venit cu o dezvăluire – cei cinci găinari români ar fi de fapt capii unei organizaţii mafiote româneşti. Cam greu de digerat această ştire, potrivit căreia capii unei organizaţii criminale periculoase s-ar ocupa de furtul unui telefon mobil. Despre gruparea respectivă s-a mai spus că acţionează de mai mult timp pe teritoriul Germaniei şi ar avea drept preocupări furtul unor obiecte de lux – ceasuri scumpe şi bijuterii de mare valoare.
Autorităţile judiciare germane au emis pe numele celor cinci români un mandat de cercetare, după ce au stabilit că impresiunile digitale ale acestora sunt identice cu cele găsite în baza de date a poliţiei germane, depistate cu ocazia furtului unor obiecte de lux – nouă ceasuri în valoare de 100.000 euro.

Gheorghe H., nume inventat

Procurorul german care a instrumentat această cauză, Christian Lorenz, a declarat că cei cinci români ar fi suspecţi în 31 de furturi comise cu violenţă. "Trebuie să aflăm cine este în spatele bandei de hoţi", a mai arătat procurorul german. După efectuarea operaţiunii de comparare a amprentelor digitale, a apărut bomba cu efect întârziat. Cei cinci români, reţinuţi pentru furtul unui banal telefon mobil, ar face parte din organizaţia criminală, potrivit autorităţilor germane, "Garda", al cărei sediu s-ar afla în România, la Bistriţa. Unul dintre românii reţinuţi, un anume Gheorghe H., nume se pare inventat, ar fi cooperat cu autorităţile germane şi a dezvăluit faptul că inamicul public nr.1 al nemţilor, şeful acestei atât de temute organizaţii criminale "Garda", ar fi un anume Dorinel P. Cotidianul german "Pforzheimer Zeitung" citând surse ale poliţiei germane, dezvăluie faptul că Dorinel P. este un individ extrem de periculos, cu relaţii în serviciile secrete române şi cu anumite persoane de prim rang de pe scena politică a României. Urmează un şir de aiureli, într-un stil caracteristic celor mai proaste filme americane de serie, şi anume că Dorinel P. ar fi victima unei răzbunări, trădat de propriul stat etc. "Pforzheimer Zeitung" pune cireaşa pe tort, arătând că temuta organizaţie criminală "Garda" are un sediu la Bistriţa, clubul "Baby Blue", din B-dul Independenţei, patron de drept fiind un anume Dorinel P. Acesta ar mai avea în preocupări, atunci când nu se află în Germania, să-i terorizeze pe nemţi, prin recrutarea unor tineri fără niciun viitor pe care-i trimite în Germania la furat. Încheierea materialului din cotidianul german este apoteotică, acesta anunţând că au fost identificate mai multe autoturisme cu număr de România, care ar fi filat închisoarea unde este reţinut Gheorghe H., cel care chipurile l-ar fi turnat pe Dorinel P. şi ar fi stabilit că aproape jumătate din valoarea bunurilor furate de cei din gruparea criminală "Garda" ar fi revenit "contractanţilor" acestei grupări, adică PRM. "Statul român ar trebui să îşi facă griji cu privire la imaginea lui. Dacă este adevărat ce spune martorul principal, Gheorghe H., înseamnă că la Bucureşti este ignorat complet faptul că foştii membri ai Securităţii Române au format o organizaţie criminală numită "Garda", implicată în activităţi criminale", se spune în Pforzheimer Zeitung.

Într-un rezumat al întregii afaceri, acelaşi cotidian german mai arată că Gheorghe H. ar fi dat o declaraţie din care ar rezulta că activitatea "Gărzii" ar fi debutat imediat după căderea lui Ceauşescu în 1989. Printre membrii şi susţinătorii acestei temute organizaţii criminale, în viziunea autorităţilor germane, se află inclusiv foşti lucrători vamali, iar relaţiile acesteia se întind până în lumea politică de la cel mai înalt nivel de la Bucureşti, inclusiv în cadrul MIRA şi al Ministerului de Interne.

Poveste identică, nume schimbate

Ceea ce am relatat până acum constituie doar informaţiile de suprafaţă din acest thriller de prost gust – "Garda". Intenţionat, problemele mai importante le-am lăsat mai la urmă.
Prin luna septembrie a anului 2007, acelaşi cotidian german "Pforzheimer Zeitung" arunca pe piaţă o poveste absolut identică, dar cu numele personajelor schimbate. Pentru adevăr, consultaţi arhiva "Gazeta de Bistriţa", într-un material intitulat "Legături periculoase în dosarul Garda". Cârtiţa nemţilor, denunţătorul Gheorghe H., purta numele de Cornel Salmen, iar Dorinel P. era sub numele de Nicolae Valeriu Predescu.

 
Thrillerul era plasat în zona Pforzheim-Nordschwarald, aflată sub juridicţia Curţii de Apel din Karlsruhe. În rest mânăria era identică, parcă trasă la xerox. Destul ca acest lucru să-l coste pe un om un an şi o lună de detenţie. Sigur, Predescu nu s-a comportat ca o călugăriţă când a hălăduit prin Germania, dar acest fapt este o altă problemă. Acest lucru este problema lui. El nu poate fi condamnat pentru nişte fapte pe care nu le-a comis. Oricum, nemţii nu pot fi consideraţi nişte ageamii în ceea ce priveşte efectuarea unei anchete judiciare.

Ţinta era C. V. Tudor

"Gazeta" a încercat să afle mai multe detalii despre această poveste cu iz de SF. Surse credibile din cadrul unor servicii specializate din România, sub protecţia anonimatului, ne-au declarat că totul este o făcătură de la cap la coadă. Sursa "poveştii" s-ar afla undeva în România, pe malurile Dâmboviţei. Ţinta loviturii ar fi fost liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, şi prin ricoşeu aruncarea unor lături asupra întregii clase politice din România şi chiar a întregului popor român. Toţi am fi nişte hoţi, nişte mafioţi – poporul român, clasa politică, autorităţile statului etc. Nicolae Valeriu Predescu a fost doar o victimă colaterală, în ochii celor care au pus-o la cale, el nu a contat. S-a urmărit doar sacrificarea lui. El trebuia să fie un adevărat şi clasic ţap ispăşitor.

Am fost spectatorii şi martorii unei operaţiuni clasice de dezinformare. Regia unei asemenea operaţiuni presupune colajul unor elemente reale, brodate pe un schelet inventat. Indiscutabil, au fost folosiţi în poveste şi anumiţi "tovarăşi" ai lui Predescu, nemulţumiţi de anumite acţiuni ale acestuia. Scopul şi rezultatul acestui thriller era inducerea unei anumite îndoieli în conştiinţa opiniei publice româneşti şi nu numai. Dar după cum constatăm, întrega construcţie s-a năruit precum un castel de nisip.
 
Nicolae Valeriu Predescu a fost găsit nevinovat şi a fost pus în libertate. Basme de genul că această temută organizaţie criminală "Garda" a fost formată din foşti membri ai Securităţii Române, cu relaţii în lumea politică de la Bucureşti, cu complicităţi în MIRA şi Ministerul de Externe, au fost nişte elemente de senzaţional care au dat culoarea potrivită întregii poveşti. Nu este de ignorat faptul că ele au fost inventate şi introduse în poveste şi din cauza faptului că veridicitatea lor este foarte greu, dacă nu chiar imposibil de dovedit.
Aceleaşi surse din cadrul unor servicii române specializate la care am făcut referire, infirmă că pe teritoriul judeţului Bistriţa-Năsăud sau în altă zonă din ţară ar fi acţionat o organizaţie criminală cunoscută sub numele de "Garda", condusă de Nicolae Valeriu Predescu.

ZAHARIA COTOC

2 COMENTARII

  1. Ma bucur ca esti bine,ma bucur din tot sufletul.prea multi”prieteni” au aruncat cu noroi in tine. Niculaie, promite-mi ca pe viitor treci printr-un filtru des oamenii care vor sta in jurul tau. Ai grija de tine si ma bucur ca ai trecut cu bine si peste acest eveniment. Iar pentru Gazeta de Bistrita, nu te mai bate cu caramida in piept ca sti prea bine ca nu ai coloana vertebrala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.