Pescuitul ca oricare alt sport are specificitățile sale. În funcție de necesitățile tale, de tipul de pește dorit a fi prins, lacul pe care pescuim, exista diverse tipuri de echipamente care iti facilitează o partidă bună de pescuit. Opțiunile sunt multe, iar dacă nu esti atent sau nu te documentezi puțin putem spune că avem ghinion sau că balta nu are suficient pește. 

Însă uneori problema poate fi în alegerea nepotrivită a echipamentelor care nu se pliază atât de bine pentru situația dată. De aceea vă prezentăm mai jos elementele după care e bine să ne ghidăm când alegem o lansetă pentru crap.

Iată sugestii de lansete clasificate în funcție de caracteristicile sale de bază 

Lungimea lansetei

De regulă cand spunem lansetă pentru crap ne referim la o lansetă de lungimea de 3,9 m care are capacitatea de a susține monturile necesare pentru acest stil de pescuit. Există și lansete mai scurte bineînteles , începând de la 1,20, însă pentru a putea prinde un crap, monturile trebuie să fie puse la distanță cât mai mare una de cealaltă, iar motivul este de a avea acces în zonele liniștite unde se ascund crapii. 

De asemenea, lungimea standard la nivel competițional este de maxim 4 m, astfel cele de 3,9 m sunt mai comerciale. Pentru că focusul este pe această lungime, devin automat și cele mai perfecționate pentru a da cel mai bun randament.

Astfel, chiar dacă suntem la început și nu avem cele mai bune abilități de a pescui cu o undiță de o lungime mare, lansetele pentru crap de 3,9 m ca cele de la FishingMall.ro. Pentru a fi informați mai în detaliu despre specificitatea crapului, unde are habitatul, dați un click aici, iar aceste lucruri vă vor oferi un plus în sesiunile de pescuit și chiar ajuta la a avea o captură satisfăcătoare.

Greutatea lansetei

Greutatea este un element destul de important cînd alegem o lansetă, din motive evidente. O lansetă grea ne împiedică să ne mișcăm repede, scade viteza execuției și este greu de manevrat. De asemenea balansul este prea amplu și prelungit lucru care ne dă o revenire slabă, neavând acea inerție mică necesară ce contribuie la ușurința mișcării. Deci o idee bună ar fi să ne orientăm spre o lansetă cu o greutate cât mai mică dar cu un raport de putere cât mai mare.

Rigiditatea lansetei

Aici lucrurile sunt la fel de logice și clare, adică pentru a putea avea o aruncare cât mai mare avem nevoie ca lungimea lasetei să se păstreze cât mai mare, de aceea avem nevoie de un grad de rigiditate mare pentru a putea arunca la o distanță mare. Dacă lanseta se îndoaie ușor balansul și puterea de aruncare în lungime va fi considerabil micșorată.

Inelele lansetei

Pentru a completa calitativ lanseta, o serie de inele reduse ca și greutate, cu pastile ceramice cât mai subțiri iar forma părții metalice să fie în K cu o singură prindere. Pastila ceramica este astfel bine protejată și ferită de lovituri. Mărimea și seria de inele este iar un bun indicator al calității lansetei, la fel și dispunerea pe blank a acestora, deoarece pot influența viteza de revenire a lansetei.

Mandrina

O ultimă caracteristică de bază după care ne ghidăm pentru a alege o lansetă de calitate este mandrina. Cea mai bună variantă este tot influențată de greutate, de aceea o recomandare ar fi alegerea uneia de plastic, care are avantajul că nu se încinge la soare.

Iar pentru o fixare bună se recomandă mandrinele mai mari, cele de 18 sunt mai usoare însă nu fixează atât de bine mulinetele ca cele de 20, care deși sunt mai mari ca dimensiuni și nu atât de ușoare ne ajută la o bună aderență a mulinetelor cu talpă mare care se folosesc pentru prinderea crapului.

Deși mai există anumite elemente care construiesc o lansetă potrivită și care ne servește unei partide bune de pescuit, ne limităm aici cu aceste caracteristici. Dacă acestea sunt luate în considerare, randamentul pescuitului va crește considerabil, iar dacă suntem pescari începători echipamentul ne va asista în manevrarea capturii. Fir întins!

Sursa foto unsplash.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.