Henrietta Lacks
susră foto: Captură BBC

Henrietta Lacks, o tânără afro-americană din Baltimore, este femeia ale cărei celule au ajutat la salvarea, dar și la crearea a milioane de vieți.

Acestea au fost recoltate înainte de moartea sa, cauzată de cancer, fără ca pacienta să știe despre monstra preluată.

Celulele HeLa s-au înmulțit și au devenit prima „linie de celule umane nemuritoare”.

Henrietta Lacks a fost diagnosticată cu cancer cervical în 1951. Locuia în Baltimore și a mers pentru tratment la Johns Hopkins, pentru că era singurul loc din apropiere unde erau tratați pacienții de culoare. În perioada segregației, spitalele aveau secții speciale pentru afro-americani, scrie digi24.ro.

Fără știrea ei, înainte de tratament, medicul i-a recoltat o mostră de celule și le-a trimis cercetătorului George Gey, care se ocupa de culturi de celule la Johns Hopkins.

Gey încercase timp de zeci de ani să crească celule în afara corpului uman, fără succes. Din motive care nici astăzi nu sunt clare, celulele Henriettei au supraviețuit. Au continuat să se înmulțească – se dublau la fiecare 24 de ore.

Gey și-a sunat colegii și le-a spus că a obținut „prima linie de celule nemuritoare”, ceea ce înseamnă că se vor multiplica la nesfâșit.

De-a lungul timpului, celulele HeLa, numite astfel după Henrietta Lacks, au fost trimise de la Johns Hopkins cercetătorilor pe tot globul, mai transmite digi24.ro.

Aceste celule au schimbat, practic, medicina. Au fost folosite pentru crearea vaccinului împotriva poliomielitei, au fost duse în primele misiuni spațiale pentru a le testa reacția la medii fără gravitație. Au fost folosite, de asemenea, pentru crearea celor mai importante tratamente pentru cancer. Au fost primele celule clonate și printre primele care au avut o hartă ADN.

Mai mult, celulele HeLa au fost folosite la dezvoltarea fertilizării in vitro.

Citește mai multe AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.