Aşa după cum am promis într-un număr anterior, "Gazeta de Bistriţa" revine cu "aventurile" trăite de fostul cercetaş al Armatei Române, Nicolae R., ai cărui paşi au fost purtaţi de valurile vieţii în cea mai galonată şi celebră structură militară din lume – "Legiunea Străină". Este cunoscut faptul că aceasta este o armată mercenară, recunoscută şi folosită oficial doar de Franţa. De 175 de ani, sute de tineri din aproape toate colţurile lumii, printre care în ultimii ani tot mai mulţi români, se înrolează în acest corp de militari superprofesionişti, sub deviza "Legiunea- patria noastră".

Legiunea Străină este formată din bărbaţi tineri de diferite naţionalităţi, care sunt marcaţi pe viaţă de experienţele trăite. Este gândită ca o armată fără egal, cu o disciplină de fier. În fiecare an, rata de dezertare este de 6-8%. Dar cei care rămân, devin aproape soldaţii perfecţi. Viaţa lor în perioadele de pregătire intensă, dar mai ales în timpul unor operaţiuni de luptă, este un iad, dar se mândresc că sunt legionari. Sunt cei mai buni, sunt adevărate maşini de ucis, fie chiar şi pentru faptul că îndeplinesc cele mai grele misiuni, la care nici armata americană nu se încumetă.
A văzut prea multă moarte
 
Am reluat astfel discuţia cu fostul cercetaş al Armatei Române, Nicolae R., despre experienţa trăită timp de şapte ani în „Legiunea Străină Franceză”. Acum, la rememorarea acelor ani, parcă nu i se mai pare nimic ieşit din comun. L-a ajutat enorm pregătirea pe care a primit-o la Compania 220 cercetare, Prundul-Bârgăului, din cadrul Brigăzii 1 Vânători de Munte Bistriţa, o fostă unitate de elită a Armatei Române, în cadrul unei subunităţi de cercetare în adâncimea dispozitivului inamic.
 
Pregătirea fizică excelentă pe care a primit-o aici, tehnica de alpinism pe care şi-a însuşit-o în cele mai mici amănunte, procedeele şi metodele de supravieţuire puse în practică în teren muntos, în condiţii de timp şi climă vitrege, calitatea de excelent trăgător cu armamentul din dotare l-au ajutat să treacă fără probleme toate etapele de pregătire şi probele la care a fost supus în Legiunea Străină. Nu de puţine ori, un instructor extrem de dur pe care l-a avut în Legiune, un neamţ, i-a spus de mai multe ori că nu are ce să-l mai învăţe, că face totul mai bine chiar decât el. Întrebat fiind dacă au meritat cei şapte ani petrecuţi în legiune, Nicolae R. spune că pentru el a meritat. A trăit o experienţă unică, a cunoscut lumea şi, de ce să nu recunoască, a câştigat nişte bani frumoşi. După trei ani şi jumătate petrecuţi în Legiune, conform cu statutul acesteia, Nicolae R. a făcut cerere pentru primirea cetăţeniei franceze, pe care a primit-o în al şaselea an de serviciu militar sub drapelul tricolor francez. Una dintre misiunile cele mai periculoase la care a participat, a fost în Ciad, când legionarii au trebuit să salveze mai mulţi civili, femei şi copii. Atunci, din secţia din care a făcut parte, echivalentul unei grupe din Armata Română, au fost omorâţi doi camarazi – unul de naţionalitate letonă şi un ceh. Unul din cei doi era chiar lângă el. A fost împuşcat drept în frunte de un lunetist asuns în nişte tufişuri, pe care ulterior l-au anihilat cu un aruncător de grenade portativ. A văzut în misiunea respectivă atâta moarte, atâtea orori şi ură între diversele fracţiuni care se confruntau, încât îi ajunge pentru o viaţă întreagă. Se întreabă şi acum, de ce oare Dumnezeu lasă să se întâmple asemenea lucruri?
 
Dezertorii sunt oameni slabi
 
Referitor la rata mare de dezertări din Legiune, Nicolae R. povesteşte că acestea se petrec mai ales în perioadele de pregătire intensă, din primele luni de stagiu. Mulţi nu rezistă ritmului infernal, aproape inuman al pregătirii şi cedează psihic, dezertează. De obicei cei care fac acest lucru, nu sunt urmăriţi, deoarece nimeni nu mai are nevoie de ei. Soldaţii care nu rezistă la pregătire, nu au cum să îndeplinească o misiune de luptă reală.
 
Cei mai mulţi au cedat mai ales la pregătirea din deşert, la o bază militară undeva în nordul Africii.
Traversarea unui tunel dezafectat este una din probele la care este supus legionarul în poligoanele de pregătire. Acesta este echipat în ţinută de luptă completă şi acolo în tunel întâlneşte tot felul de jivine – şerpi şi scorpioni de deşert veninoşi. Dacă cel supus testului îşi învinge frica, proba nu este greu de trecut, mai ales că fiecare militar este dotat cu o trusă medicală în care se găsesc doze care conţin ser contra muşcăturii acestor vietăţi.
 
O altă probă de curaj la care au fost supuşi în Africa, a fost trecerea unui curs de apă, cu mijloace împrovizate sau chiar înot, în care mişunau crocodili. Nu a văzut ca vreun legionar să fie sfâşiat de un crocodil.
 
Celebrităţile din legiune
 
Cei care depun cerere pentru obţinerea cetăţeniei franceze, după al treilea an de serviciu militar efectiv, inclusiv participarea la mai multe acţiuni de luptă reale în diferite teatre de operaţiuni, sunt iniţiaţi în tot felul de meserii civile. Nomenclatorul de meserii a Legiunii Străine, cuprinde specializări în cele mai diverse domenii: administrativ, secretar-dactilograf, comunicaţii şi informatică, operator, electromecanic radio, informatician, construcţii, zidar electrician, tâmplar, vopsitor, şofer – de la autoturism de teren, la buldozer şi de la tanc, la autocar – mecanic, electrician auto, sudor, armurier şi până la instructor de arte marţiale sau scafandru de mare adâncime.
Cel mai greu în Legiune, lui Nicolae R. i s-a părut pregătirea şi nu misiunile la care a participat. În anumite perioade, pregătirea se desfăşoară non-stop, se doarme o oră pe noapte, se mănâncă pe apucate şi antrenamentul este continuu. Se învaţă tactica de luptă, trageri cu toate categoriile de armament, cunoaşterea la perfecţie a acestuia, folosirea explozibililor, marşuri în teren muntos, în orice condiţii de timp. Pregătirea unui legionar se încheie cu "Marşul Roşu", probabil o asemănare cu celebrul marş al armatei chineze sub conducerea lui Mao, 120 km pe care legionarii trebuie să-l parcurgă în patru zile. În cei şapte ani de serviciu, a participat la misiuni de luptă în Somalia, Rwunda, Bosnia, Kosovo, Ciad, Macedonia şi Afganistan. Legionarii care trec perioada de pregătire sunt foarte disciplinaţi, ei greşesc rar, sunt extrem de puţine cazurile în care un legionar ajunge în faţa Justiţiei. Una din legendele Legiunii Străine povesteşte de pedeapsa "mormântului". Pentru o faptă gravă, un legionar era pedepsit prin îngroparea într-un mormânt de mici dimensiuni, fără apă , complet dezbrăcat. Era ţinut acolo, în căldură sau frig de la câteva ore la câteva zile.
 
De-a lungul timpului, în Legiune pe lângă simplii soldaţi, sau înrolat şi militari de carieră, celebrităţi politice, artişti sau chiar capete încoronate. Au fost legionari scriitorul german Ernst Junger sau compatriotul lui, Hans Hartung – un celebru pictor abstracţionist contemporan – Jinovi Peşkov – fiul lui Maxim Gorki – compozitorul american de jazz Cole Porter, Francois Faber – un celebru ciclist, câştigător al "Marii Bucle", Eduard Daladier, care a ajuns ulterior preşedinte al Franţei, tatăl prinţului Rainer de Monaco şi Sisowath Monireth, prinţul moştenitor al Cambodgiei.
 
Pentru fostul cercetaş român şi legionar francez Nicolae R., experienţa în Legiunea Străină este un lucru unic, care l-a ajutat şi îl va ajuta enorm în viaţă. Faptul că a servit în Legiunea Franceză este un titlu cu care se va mândri continuu.
 
ZAHARIA COTOC

24 COMENTARII

  1. numai scrieti atitea baliverne
    si spuneti la mincinosul asta
    sa mai tacasa nu mai faca atita istorie din nimic ca nici macar trei sfert nu este adevarat

  2. si eu asi vrea sa ma duc in legiunea staina…ce tre sa fac….imi dau seama cat poate sa fie de greu dar vreau sa intru si eu in legiune…vreau sa fiu un LEGINOAR 😀

  3. tare siu io vreau sa mi ancerc norocul la 19 ani sunt sportiv de 4 ani .. io zis ca am 80%sanse sa intru … legio patria nostra respctr

  4. tare siu io vreau sa mi ancerc norocul la 19 ani sunt sportiv de 4 ani .. io zis ca am 80%sanse sa intru … legio patria nostra respctr

  5. daca vrei sa ajungi acolo tre sa fii frte sigur p tine si sa te cunosti frte bine p tine insuti.eu plec luna asta cine vrea sa mearga sa lase un raspuns

  6. si io vreau sa ma duk an septembrie sa mi ancerc norocul incercarea moarte nu are …. si eu sutsportiv nu beau nu fumez deci 85 % sanse imi dau …. legio patria nostra CU RESPECT

  7. cum puteti spune ‘ vreau si eu acolo’ ia-ti rucsacul in spate si dute frate in franta ce va este atat de greu ? vai de mine va intereseaza dar aveti morcovelul in dos… sa nu va duceti ca veti dezerta cu siguranta;)

  8. cel ce ajunge in legiune si rezista pana la capat este militar desavarsit.in sufletul oricarui soldat adevarat exista o dorinta de a pleca acolo,nu pentru bani ci ca sa-si indeplineasca menirea.legio-patria nostra!RESPECT

  9. Nimic din ce se intampla in legiune nu este precizar exact pt ca totul este confidential ,si nu publica nimeni informatii sa citeasca tot prostu.

  10. frate nu trebuie sa spuneti lucruri gen „n-aveti ce cauta acolo, sigur o sa dezertati” „nu mai e mama si tata”. Eu sunt de parere ca fiecare care isi doreste catusi de putin sa incerce asa ceva ar trebui sa o faca. Se poate dezerta daca nu rezista si nimeni nu ii va interzice sa faca asta daca nu este in stare sa mearga mai departe. Pentru toti cei care incearca le urez mult succes. Si mie mi s-a intamplat ceva zilele acestea care s-ar putea sa imi schimbe cursul vietii. Ramane de vazut pe viitor ce se va intampla. Eu urmez o fac aqm (sunt primul an) dar niciodata nu se stie ce-ti rezerva viitorul. Poate voi fi si eu unul din cei care va face o incercare. Sa ne ajute Dumnezeu!

  11. ma sunteti dusi…se scrie”legion patria nostra” si legiunea e un rahaty mare,eu am fost si nu se merita…iti sacrifici toata viata ptr un mare NIMIC…succes in dezamagire

  12. ma sunteti dusi…se scrie”legion patria nostra” si legiunea e un rahat mare,eu am fost si nu se merita…iti sacrifici toata viata ptr un mare NIMIC…succes in dezamagire

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.