Direcția de Sănătate Publică a găsit în apa din Râul Bistrița, care este tratată de Aquabis și ajunge la populație pentru consum, E.Coli, Enterococi și bacterii coliforme. Apa netratată corespunzător de Aquabis ar ajunge la peste 1.300 de consumatori din municipiul Bistrița.

În ultimul raport al Direcției de Sănătate Publică a județului Bistrița-Năsăud, aferent anului 2023 privind calitatea apei potabile se precizează că, în cursul anului trecut, parte din apa din Râul Bistrița care a ajuns la populația din municipiul Bistrița nu ar fi fost conformă.

Aceasta este, culmea, tratată de furnizorul de apă-canal Aquabis. Analizele au arătat prezența E.coli, a enterococilor intestinali și a bacteriilor coliforme. Cauza prezenței acestora în apa care ajunge la populație este, potrivit Direcției de Sănătate Publică „deficiențele” în tratarea apei. Afectați ar fi 1.350 de consumatori.

Astfel de probleme a identificat Direcția de Sănătate Publică în 9 localități din județ. În toate cele 9 a fost identificată prezența E.coli, a enterococilor intestinali și a bacteriilor coliforme.

Prezența acestor bacterii în apă este datorată, conform aceluiași raport deficiențelor de tratare. DSP a impus măsuri imediate de remediere a situației și informarea locuitorilor din localităților respective prin intermediul site-ului furnizorului de apă.

Bacteriile coliforme se „scaldă” inclusiv în Colibița!

Și locuitorii din comuna Telciu au parte de apă cu bacterii coliforme și enterococci intestinali. Nu mai puțin de 5.600 de locuitori racordați la apă au fost afectați. Și în acest caz cauza este „deficiența în tratarea apei”, spune Direcția de Sănătate Publică. E.Coli, bacterii coliforme și enterococi intestinali au fost găsite și în apa care ajunge la aproape 1.300 de locuitori ai comunei Parva.

La Măgura Ilvei s-au identificat bacterii coliforme și enterococi intestinali. Au fost afectați 1150 de consumatori. În Arșița, localitate care ține de Măgura Ilvei a ajuns apă cu E.Coli, bacterii coliforme și enterococi intestinali. Au fost afectați 267 de consumatori.

În apa care ajunge la 1.042 de persoane din Șieu au fost găsite bacterii coliforme, iar în apa care ajunge la 1.430 de oameni din Romuli au fost găsite de asemenea bacterii coliforme și E.Coli.

La robinetele a peste 500 de oameni din Șanț a ajuns apă cu E.Coli, bacterii coliforme și enterococi intestinali, iar la 455 de oameni din Milaș a ajuns apă cu bacterii coliforme.

Probleme au fost găsite și în Marea de la Munte. Analizele au arătat prezența bacteriilor coliforme în apa din Colibița. Afectați au fost 186 de locuitori ai stațiunii.

Același raport scoate în evidență faptul că sunt mari problem și la fântânile publice din județ. DSP a identificat 56 de fântâni publice, dintre care 20 au interdicție de folosire, întrucât apa nu este potabilă.

„Am identificat 20 de fântâni neconforme. Avem în monitorizare și 30 de izvoare din județ. Din păcate nu toate primăriile ne-au trimis situația lor pentru a le putea verifica pe toate”, a declarat directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică, Anca Andrițoiu, la ultima ședință de Colegiu Prefectural.

Râul Bistrița, plin de „balauri”, an de an

Nu este prima dată când Direcția de Sănătate Publică găsește E.coli, enterococi intestinali sau bacterii coliforme în Râul Bistrița. În 2022, aici s-au găsit: E.coli (în 28 de cazuri), Enterococci (16 cazuri), Aluminiu (un caz), Clor rezidual liber la capăt de rețea (141 de cazuri), Clostridium perfringens (36 de cazuri), bacterii coliforme (79 de cazuri) și turbiditate (21 de cazuri).

Cu apă din râul Bistrița se alimentează 60 de localități, inclusiv municipiul Bistrița. Pe listă sunt și cartierele aparținătoare ale municipiului, dar și Sărățel, Herina, Galații Bistriței, Tonciu, Dipșa, Albeștii Bistriței, Viile Tecii, Teaca, Crainimăt, Șieu Măgheruș, Chintelnic, Chiraleș, Coasta, Șieu Odorhei, Șintereag, Șieu Sfântu, Nimigea de Sus, Nimigea de Jos, Mocod, Mintiu, Florești, Mogoșeni, Tăure, Cociu, Lechința, Vermeș, Matei, Corvinești, Feleac, Nușeni, Beudiu, Vița, Rusu de Sus, Malin, Blăjenii de Sus, Blăjenii de Jos, Caila, Dumitra, Cepari, Tărpiu, Țigpu, Sâniacob, Șieu Cristur, Șirioara, Bretea, Agrișu de Sus, Agrișu de Jos, Arcalia, Orheiu Bistriței, Jelna, Budacu de Jos, Buduș, Simionești și Monariu.

Nici Someșul Mare n-a fost curat anul trecut. S-a găsit aluminiu în 3 cazuri, clor rezidual liber la capăt de rețea, în 25 de cazuri, Clostridiul perfringens într-un caz, bacterii coliforme în 5 cazuri. Apa din Someșul Mare ajunge la Beclean, Beclenuț, Coldău, Figa, Rusu de Jos, Braniștea, Măluț, Chiuza, Săsarm, Piatra, Uriu, Cristeștii Ciceului, Ilișua, Reteag, Ciceu Giurgești, Negrilești, Căianu Mic, Căianu Mare, Bața și Ciceu Mihăiești.

În apa care ajunge la locuitorii din Anieș, Maieru și Rodna au fost găsite E.coli (2 cazuri), enterococci (4 cazuri), Aluminiu (7 cazuri), clor rezidual liber la capăt de rețea (4 cazuri), bacterii Coliforme (3 cazuri) și turbiditate (13 cazuri). În apa care alimentează localitățile Năsăud, Feldru, Nepos, Rebrișoara și Salva a fost găsit aluminiu în 11 cazuri, clor rezidual la capăt de rețea în 9 cazuri și clostridium perfringens în două cazuri.

Probleme s-au găsit și în Sîngeorz-Băi, care își alimentează locuitorii din 14 puțuri forate. A fost găsit în 2022 clor rezidual în 3 cazuri, Clostridium perfringens în 6 cazuri, bacterii coliforme în 6 cazuri și turbiditate în 3 cazuri. La Telciu și Telcișor s-a găsit E.coli în 6 cazuri, enterococci în 6 cazuri, clor rezidual și bacterii coliforme în 7 cazuri.

În anul 2022, de cea mai curată apă au avut parte locuitorii de pe Valea Bârgăului: Bistrița-Bârgăului, Susenii Bârgăului, Tiha Bârgăului, Mijlocenii Bârgăului, Josenii Bârgăului, Rusu Bârgăului, Livezile, Dorolea și Valea Poienii. Aici a fost găsit doar clor și turbiditate.

Când a fost făcut public raportul DSP aferent anului 2022, Aquabis a venit cu un comunicat de presă, în care preciza că legislația prevede o limită de 5% probe necorespunzătoare microbiologic din totalul probelor recoltate într-un an calendaristic, iar furnizorul de apă se încadrează în acest standard, numărul de analize necorespunzătoare fiind sub limita admisă de lege.

„Pentru exemplificare, vom face referire la parametrul Escherichia coli (E. coli). În decursul anului 2022 laboratorul nostru a efectuat un număr de 367 probe pentru parametrul menționat la plecare din stația Bistrița, din care 2 au fost necorespunzătoare, iar de pe rețeaua Bistrița, municipiu și cartierele aferente (Viișoara, Sigmir, Unirea) s-a efectuat un număr de 679 probe din care 0 necorespunzătoare. Menționăm că valorile care apar în raportul DSP Bistrița-Năsăud reprezintă numărul total de analize efectuate pe fiecare parametru în parte”, susținea anul trecut, Aquabis.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.