Preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat duminică spre luni că a început operaţiunea de retragere a trupelor americane din Siria şi a avertizat că va „devasta” Turcia din punct de vedere economic dacă atacă kurzii sirieni.

„A început îndelung amânata retragere din Siria, în timp ce lovim puternic, şi din mai multe direcţii, micul teritoriu ISIS rămas. Vom ataca din nou de la baza existentă din apropiere dacă se va reface”, se afirmă într-un mesaj postat pe Twitter de liderul de la Casa Albă.

În luna decembrie, Donald Trump a decis retragerea trupelor americane din Siria şi diminuarea efectivelor militare din Afganistan. Preşedintele SUA a luat spontan decizia de retragere a militarilor americani din Siria, fără a se consulta cu principalii consilieri prezidenţiali şi cu ţările aliate, au afirmat oficiali americani. Statele Unite vor retrage trupele din Siria „în ritmul adecvat”, a afirmat, săptămâna trecută, preşedintele Donald Trump, subliniind că operaţiunile antiteroriste vor continua.

„Vom devasta Turcia din punct de vedere economic dacă îi atacă pe kurzi (…) De asemenea, nu este de dorit ca kurzii să provoace Turcia”, a adăugat Trump.

John Bolton, consilierul pentru Securitate Naţională al preşedintelui Donald Trump a afirmat că Statele Unite nu vor putea retrage trupele din Siria până nu vor fi primite asigurări din partea Turciei că nu vor fi atacate grupurile insurgente kurde susţinute de Washington, sugerând că efectivele militare americane vor mai rămâne pe teren câteva luni sau câţiva ani, relatează cotidianul The New York Times.

„Rusia, Iranul şi Siria au fost cei mai mari beneficiari ai politicii pe termen lung a SUA de distrugere a ISIS în Siria – duşmani naturali. De asemenea, şi noi am avut de câştigat, dar acum este momentul să ne aducem trupele înapoi acasă. Stop războaielor nesfârşite!”, a mai afirmat preşedintele SUA.

Vineri, un oficial militar citat de cotidianul USA Today a anunţat că Armata Statelor Unite a început retragerea efectivelor militare din Siria. Acesta nu a oferit detalii operaţionale despre retragerea din Siria, unde sunt aproximativ 2.000 de militari americani.

2 COMENTARII

  1. Pai, americanii ( si nu numai ei, ca toti cei care participa cu trupe acolo… ) , hai sa fim seriosi ca nu de dragul „omenirii „napastuite din aceasta zona desfasoara misiuni militare in fortza acolo… fiti siguri, ci din cauza intereselor pentru petrolul si diamantele din zona .
    Daca se vor retrage, li se va cam taia „macaroana ” la aceste resurse si vor trebui sa plateasca pentru ele daca le mai vor .
    Asa au facut rusii cu noi, dupa Razboi, cand ne „plateau ” 10 zece bani pe tona de carne … expediata la ei … multi ani de zile si nu s-ar fi terminat fiti siguri, daca Ceausescu n-ar fi avut sange in ” vana „… si n-ar fi dat cu ” pumnul in masa ” inaintea lui ” Scorbaciov ” ! Mai ales de atunci, a inceput „marea dragoste ” intre popoarele noastre ! Este greu sa le iei „tzatza „de la gura si sa-i lasi sa munceasca singuri daca le trebuie ceva …

  2. Pai v-ati prins. Domnul Trump a vazut ca americanii mult mai ieftin ies , daca platesc la pretul pietei pentru acest petrol si diamante, decat investesc si cheltuie cu aceste forte militare acolo . Asta este de fapt si cred ca foarte bine fac .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here