Spitalul Clinic Municipal Oradea este prima institutie spitaliceasca din judetul Bihor care se ridica la nivelul standardelor impuse de Uniunea Europeana. Urmas al fostului Spital Clinic de Copii, Spitalul Clinic Municipal a îmbracat  „haine europene” abia dupa numirea doctorului Gheorghe Carp în functia de director general în anul 2003. Iar mai apoi, ca urmare a noilor reglementari, de manager, post obtinut în urma unui concurs dat în noiembrie 2006.

Chiar daca exista din 1969, spitalul a cunoscut o revigorare abia de când se afla sub conducerea lui Carp. Timp de 34 de ani, nimeni nu a miscat niciun deget pentru spitalul copiilor. Dupa 2003, au început însa investitiile masive în cladirea din Rogerius. Meritul lui Carp este acela ca a stiut sa atraga fonduri pentru crearea unei infrastructuri moderne. Timp de cinci ani, spitalul a cunoscut o schimbare totala dupa o „pompare” de peste 150 de miliarde. Investitia a fost suportata în mare parte de Consiliul Local Oradea si de Ministerul Sanatatii. Cealalta parte a bugetului a venit din venituri proprii si din sponsorizari. Perseverent din fire, doctorul – manager considera ca mai este mult pâna departe, iar pentru un spital cu adevarat european mai este nevoie de înca aproximativ 140 de miliarde. Realizarile manageriale izbutite la Spitalul Clinic Municipal l-au impus pe lista posibililor candidati la Primaria Oradea din partea PD la alegerile din vara. Carp este membru PD înca din 1996 si beneficiaza de sustinerea mai multor membrii ai organizatiei, care îl considera cel mai potrivit succesor a lui Petru Filip pentru Primaria Oradea.

De la zero

„Când am fost numit director al Spitalului Clinic de Copii, infrastructura era la pamânt”, spune Gheorghe Carp. Timp de 34 de ani de la înfiintare, nu s-a facut nimic. „În 1969, când s-a înfiintat, spitalul avea o capacitate de 600 de paturi. Când am preluat conducerea, erau doar 320 de paturi din cauza natalitatii scazute. Nu se facuse nicio reparatie capitala, iar 3 etaje erau complet goale. Erau spargeri la conductele de apa calda si rece”, povesteste Carp despre conditiile „vitrege” care le-a gasit în 2003. A urmat însa atragerea fondurilor, iar spitalul a cunoscut o schimbare radicala în bine. Timp de patru ani de zile, s-au renovat complet patru etaje cu saloane de doua paturi. Fiecare salon are grup sanitar având instalatia de gaze medicale – aer comprimat si oxigen. „A fost adus mobilier nou nout, s-a renovat total sectia de terapie intensiva si farmacia, laboratorul, compartimentul de primire urgenta si radiologia. Renovarea continua la toate etajele”, zice managerul. Din noiembrie 2007, Spitalul de Copii a devenit spital general purtând numele de Spitalul Clinic Municipal. Acesta beneficiaza de sectie de interne adulti, hematologie, nefrologie, trei sectii de pediatrie si o sectie de chirurgie pediatrica.

Vrea mai mult

A reusit sa amenajeze sectiile Spitalului Clinic Municipal la standarde occidentale, a încheiat un contract cu un operator privat, deschizând unul dintre cele mai moderne centre de dializa din tara. „Prin intermediul municipalitatii s-a încheiat un contract de încredintare-concesionare a 4.000 mp unei firme nemtesti, care se angaja sa investeasca pe putin 500.000 de euro în infrastructura si în jur de un milion de euro în dotare. Am obtinut un centru modern, ce ofera conditii occidentale pacientilor. Vreau ca pacientii spitalului sa aiba practic conditii de lux. Firma care are centrul în gestionare pe 25 de ani s-a angajat sa schimbe aparatura la trei ani, aparatura care ofera riscul cel mai mic de contaminare. Operatorul la care am apelat lucreaza la standarde germane si americane, având deschise în întreaga lume peste 2.500 de astfel de centre. Daca acest proiect s-ar fi derulat prin Ministerul Sanatatii, cu siguranta nu s-ar fi ajuns la aceleasi rezultate si într-un timp atât de scurt”, sustine gospodarul Spitalului Clinic Municipal. Vrea însa mai mult. „Mai este nevoie de o investitie de aproximativ 140 de miliarde de lei pentru a primi toate acreditarile si autorizatiile necesare de la comunitatea europeana”, crede Carp. Dupa acelasi model, doreste si înfiintarea unui centru oncologic, cât si a unui centru de instruire multidisciplinar. „Trebuie sa materializam cât de repede posibil acest proiect, având în vedere incidenta cazurilor de cancer în Bihor. Am luat legatura cu cei de la Universitatea de Medicina din Amsterdam si cu un mare operator de specialitate din Europa. Exista posibilitatea ca acest Centru sa functioneze la Oradea în cel mult un an de zile. S-ar merge pe modelul Centrului de Dializa. Se va investi în constructia cladirii si în dotare”, povesteste managerul despre intentiile sale pentru viitor.

„Nu ne lipseste nimic”

Eforturile lui Carp de a transforma spitalul într-unul european sunt apreciate si de pacienti. „Aici sunt conditii excelente”, spune tanti Florica, una dintre bolnavele internate la Spitalul Clinic Municipal. „Spre deosebire de alte spitale unde am fost internata, aici se poate spune ca nu îmi lipseste nimic. În alte parti trebuia sa vin cu tablete de aspirine de acasa. La acest spital nu mi s-a refuzat nimic din ce am cerut. Chiar si hrana este îndestulatoare si de buna calitate”, spune pacienta Spitalului Clinic Municipal. „Sunt bucuros sa constat ca pacientii sunt multumiti de serviciile noastre. Pacientii nostri trebuie sa aiba conditii de lux, iar serviciile oferite de noi trebuie sa fie ireprosabile. De exemplu, orele de vizita trebuie sa fie astfel alese încât sa nu pericliteze activitatea medicala, iar numarul vizitatorilor sa fie limitat. La spitalul nostru, o data cu intrarea pe sectie, fiecare vizitator primeste halat si încaltaminte de unica folosinta. Totusi, în cazuri exceptionale vizitatorul poate intra pe sectie, însa numai cu aprobarea medicului-sef”, spune Gheorghe Carp. Spitalul Municipal este lider în pe piata spitaliceasca bihoreana în acest moment în ceea ce priveste atât serviciile cât si conditiile oferite. Spitalul va fi însa antrenat într-un sistem competitional odata cu deschiderea spitalului privat Pelican. Dar cum concurenta creeaza în general progres, aceasta va fi binevenita pentru oradeni.

Posibil primar

Seriozitatea si realizarile gospodarului de la Spitalul Clinic Municipal au „transpirat”, iar managerul a devenit o varianta din ce în ce mai vehiculata pentru postul de… prim gospodar al orasului.  Mai ales ca nu ar zice nu unei astfel de sanse. Spune ca cea mai stringenta problema a orasului este cea legata de sistemul sanitar. Nici nu se putea altfel… „Acest lucru a fost prioritar în institutia pe care o conduc si consider ca voi putea acorda în continuare importanta cuvenita acestui sector de pe pozitia de primar. Daca primarul Petru Filip s-a ocupat de probleme legate de infrastructura orasului, a venit vremea ca cineva sa se ocupe si de cea mai importanta problema a oradenilor, cea a sistemului sanitar”, este prima grija a gospodarului de la Spitalul Municipal. Abia apoi vin celelalte. „Reabilitarea Cetatii Oradea este necesara. Ea trebuie însa facuta într-un mod eficient având în vedere faptul ca este nevoie de o suma atât de mare încât nici bugetul pe cinci ani nu ar cuprinde investitia necesara. Ar trebui ca Cetatea Oradea sa fie introdusa în patrimoniul european de arta medievala, banii urmând sa vina de la Uniunea Europeana. Circulatia, soseaua de centura sau partea energetica sunt alte proiecte care trebuie finalizate”, spune Carp despre eventualul program pentru Primaria Oradea.

Doctorul

Gheorghe Carp s-a nascut în Oradea în 20 mai 1956. A absolvit Facultatea de Medicina si Farmacie Cluj Napoca, sectia pediatrie în 1983. Din 1991 este medic specialist chirurgie si ortopedie pediatrica. Este medic primar chirurgie si ortopedie pediatrica din 1997. În noiembrie 2003, a fost instalat director general la Spitalul Clinic de Copii Oradea. Din noiembrie 2006, este manager la Spitalul Clinic Municipal Oradea.  

Calin Miron

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.