Oameni cu carte ne explică felul în care Dan Diaconescu a trecut de la rolul de bufon de televiziune la cel de lider al celei de-a treia forţe politice a ţării
 „Dacă Ceauşescu ar fi făcut talk-show-uri, ar fi trăit şi azi“, spune Dan Diaconescu de câte ori are ocazia. Ştie asta din propria-i experienţă. În oglindă, dacă nu ar fi făcut talk-show-uri, Dan Diaconescu nu ar fi existat. Azi este liderul celei de-a treia forţe politice, după rezultatele alegerilor parlamentare de duminică. 14% din cei prezenţi la urne au votat candidaţii Partidului Poporului Dan Diaconescu.

Au votat, de fapt, DD, nu PP. Traseul fulminant al lui Dan Diaconescu de la omul-televiziune la omul-partid este explicat de sociologi în termeni simpli: „A ştiut să comunice“. Ce urmează pentru DD? Continuă ascensiunea? Poate el mai mult decât acest 14%?

VICTIMA CARE CÂŞTIGĂ
Dan Diaconescu s-a obişnuit cu rolul de martir. La finalul anilor ’90 avea o emisiune la Tele 7 Abc, întreruptă în dese rânduri pentru declaraţiile făcute acolo de invitaţi. Atunci s-a născut „…pentru că nici nu ştiţi ce pierdeţi“. A continuat în acelaşi rol atunci când televiziunii OTV i-a fost suspendată emisia de către CNA, în anul 2002. La fel – când a fost cercetat în stare de arest pentru şantaj, la fel când a organizat farsa privatizării Oltchim. Victimă.

„Trăim într-o epocă a victimelor. Victimologia e la modă“, spune sociologul Vasile Dîncu, cel care studiază de ani buni „fenomenul Dan Diaconescu“.

ROLUL TELEVIZIUNII
„Dan Diaconescu a avut o televiziune interactivă. Celelalte televiziuni îşi fac propriile show-uri. La el venea lumea, se plângea sau se lăuda“, explică sociologul şi ziaristul Toma Roman.

ÎNTREBĂRILE ESENŢIALE: CUM ŞI DE CE?
Cum şi de ce a ajuns Dan Diaconescu atât de sus? Sociologul Alfred Bulai explică: „Pentru că e criză şi numărul nemulţumiţilor creşte. PPDD a adunat nemulţumiţii, cei care nu s-au regăsit nici în PDL, nici în USL. Apoi, Dan Diaconescu e jurnalist. Comunică cu publicul lui de două decenii“.

Toma Roman spune că Dan Diaconescu a ştiut să se plaseze într-un spaţiu lăsat liber de PRM. A adunat „proletariatul“ marginal. Mahalaua.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.