Nu este un secret faptul că parte din funcționarii responsabili de tot ce ține de urbanism și eliberatul documentele necesare construirii în acest oraș sunt mânjiți până la oase. O spun și procurorii, care au verificat fiecare colțișor din birourile acestora din Primăria Bistrița, dar și casele lor. Parte din ei sunt cercetați penal pentru ilegalități comise la locul de muncă, adică în Primăria Bistrița. Cum funcționa „rețeta” dezvoltată chiar de constructori, care și-au dat mâna cu funcționarii pentru binele lor propriu vă arată Gazeta de Bistrița.

În atenția Gazetei de Bistrița au ajuns mai multe documente care puse cap la cap nu fac altceva decât să reprezinte o oglindă a ceea ce se întâmplă în Primăria Bistrița și mai ales a „rețetei” dezvoltate de funcționarii din instituție, care decid de decenii, după bunul plac ce, cum și unde se construiește.

Nu toți funcționarii sunt corupți și au intrat în jocurile murdare ale dezvoltatorilor imobiliari. O parte însă, chiar partea care este în momentul de față în vizorul anchetatorilor, au dezvoltat o adevărată rețetă de transformat ilegalul în legal.

Cazul pe care vi-l prezentăm mai jos este doar un exemplu de astfel de încercări de a transforma construcții care n-aveau nicio treabă cu legislația și regulamentele în vigoare în proiecte total legale.

Proiectul imobiliar care ne-a atras atenția este cel de pe Valeria Peter Predescu, care a primit okey-ul Consiliului Local al Municipiului Bistrița încă din anul 2008. Complexul de locuințe este situat în apropierea Inspectoratului pentru Situații de Urgență și se întinde pe două hectare.

Ce-a aprobat Consiliul Local în 2008

Consilierii locali au aprobat acest proiect încă din anul 2008, însă construcțiile au apărut mult mai târziu. Tot atunci secretarul general al municipiului Bistrița, Floare Gaftone a dat semnătură de legalitate, semn că proiectul respecta legislația în vigoare.

Potrivit hotărârii de Consiliu Local adoptată în 2008, dezvoltatorul Runcan Construct are la dispoziție două hectare, unde poate construi un ansamblu multifuncțional cu destinația de locuințe colective și spații comerciale.

În total, în imobilele ridicate de dezvoltator sunt amenajate 553 de apartamente. Sau cel puțin atât ar trebui, potrivit Planului Urbanistic Zonal aprobat de consilierii locali. Complexul conține și spații comerciale, spații verzi, căi de circulație, loc de joacă pentru copii, 590 de locuri de parcare în apropiere, precum și o creșă.

Cele două hectare de teren au aparținut celor de la Transmixt, Miliard Impex și Aurel Danci. Terenul este împărțit în 3 parcele, Consiliul Local dându-și acordul pentru 8 imobile și un corp de clădire ce trebuia legat fizic de unul dintre imobile.

Consiliul Local și-a dat okey-ul pentru:

  • Pe parcela identificată cu CF Bistrița 7677 CF 11985 se vor realiza 3 imobile în regim de înălțime D+P+8E +ER și un corp de clădire cu un regim de înălțime maxim D+P+12E, spații verzi amenajate, câte un loc de parcare aferent fiecărui apartament, spații comerciale și locuri de parcare aferente spațiilor comerciale, puncte gospodărești, locuri de joacă pentru copii și o creșă pe o suprafață de minim 200 de mp.
  • Pe parcela identificată cu CF Bistrița 9950 se vor realiza 3 imobile în regim de înălțime maxim D+P+7E+ER și un imobil în regim de înălțime D+P+4E+ER, spații verzi amenajate, câte un loc de parcare aferent fiecărui apartament, spații comerciale și locuri de parcare aferente spațiilor comerciale, puncte gospodărești și locuri de joacă pentru copii.
  • Pe parcela identificată cu CF Bistrița 10482 se va realiza un imobil în regim de înălțime D+P+5E+ER spații verzi amenajate, câte un loc de parcare aferent fiecărui apartament, spații comerciale și locuri de parcare aferente spațiilor comerciale, puncte gospodărești și locuri de joacă pentru copii

Hotărârea de Consiliu Local din 2008 ne spune că dezvoltatorul poate face pe cele 2 hectare de teren 8 imobile.

Repetăm faptul că secretarul general al municipiului Floare Gaftone și-a dat acordul și semnătura de legalitate pentru acest PUZ votat în 2008. De ce este acest lucru foarte important?! Pentru că ulterior, același secretar al municipiului semnează autorizațiile de construire, care practic contrazic proiectul de Consiliu Local pe care-și dădea semnătura în 2008.

Ce-a apărut la fața locului?!

Ce-a apărut la fața locului pare să n-aibă nicio treabă cu ce au aprobat consilierii locali în 2008. De exemplu, pe parcela numărul 2 ar trebuie să fie 3 imobile cu demisol, parter, 8 etaje și încă unul retras, precum și încă un corp de clădire cu regim de înălțime de D+12E. Acesta din urmă trebuia legat fizic de unul dintre imobile.

 Ei bine la fața locului sunt 4 imobile distincte, deși corpul de clădire impune o legătură fizică cu unul dintre imobile. Acestea nu au 8 etaje plus unul retras, ci 11 etaje, la care se adaugă parterul și demisolul.

Constructorul nu respectă Planul Urbanistic Zonal votat de consilierii locali în 2008 și a mai făcut două etaje în plus, la fiecare din cele 3 clădiri deja ridicate. A 4 cladire este în lucru, fiind ridicate doar două etaje. Nu este respectată nici măcar distanța dintre imobile, care trebuie să fie egală cu înălțimea celui mai înalt dintre ele.

Nici la celelalte parcele nu se repectă PUZ-ul. Astfel, pe parcela 3 regimul de înălțime aprobat este D+P+4E+ER, iar constructorul a realizat D+P+6E. Constructorul avea voie să facă un bloc cu 4 etaje, al cincilea etaj fiind retras față de cel inferior cu minim 1,2 metri.

Culmea, deși PUZ-ul aprobat de Consiliul Local prevede un anumit regim de înălțime, dezvoltatorul a primit autorizații de construire pe alt regim de înălțime și anume pe cel pe care-l vedem la fața locului.

Autorizațiile de construire emise în 2017, 2018 și 2021 contrazic practic PUZ-ul votat de consilierii locali în 2008. Să nu mai vorbim despre faptul că Serviciul Urbanism s-a mișcat cu viteza luminii când a venit vorba despre aceste autorizații de construire.

Astfel, în timp ce oamenii de rând și alți dezvoltatori așteaptă cu lunile eliberarea unei autorizații de construire, dezvoltatorul acestui ansamblu rezidențial a primit documentul în doar 3 săptămâni. Prima cerere pentru eliberarea autorizației de construire a fost depusă în 7 decembrie 2017. 22 de zile mai târziu, chiar înainte de anul nou, în 29 decembrie constructorul deja primea actul de la Primăria Bistrița.

Pentru unii PUG-ul e ciumă, pentru alții mumă!

În cazul de față, Planul Urbanistic Zonal a fost aprobat în 2008, în timp ce Planul Urbanistic General a fost aprobat în 2013 și mai apoi prelungit în 2018. Aici apare o situație cel puțin ciudată. PUG-ul i-ar fi dat voie constructorului să ridice mai multe etaje, în timp ce PUZ-ul votat de consilieri nu.

PUG-ul din 2013 spune că terenul este localizat în UTR 16, în subzona funcțională L4, care, potrivit regulamentului, beneficiază de un regim de înălțime de maxim P+10E, cu posibilitatea de suplimentare de 1 maxim 2 etaje. Deși PUG-ul, aprobat ceva ani mai târziu, îi permitea să construiască mai multe etaje, dezvoltatorul trebuia să se limiteze la cele din PUZ-ul aprobat de consilieri în 2008.

Deși nu s-a respectat PUZ-ul, aceste imobile au fost recepționate de o comisie, din care au făcut parte și funcționari din cadrul Primăriei, dar și din cadrul Inspectoratului Județean de Stat în Construcții. Cum autorizația (eliberată ilegal) era respectată, recepția a fost acordată. Nimeni nu s-a mai uitat la Planul Urbanistic Zonal care nu mai era respectat.

Ilegalitățile dezvoltatorului, văzute după 6 luni pe CityHealth

Tupeul constructorului a fost atât de mare, încât a început construirea imobilului numărul 7 cu 3 luni și jumătate înainte de a solicita certificatul de urbanism la Primăria Bistrița. Lucrările au început în noiembrie 2020, iar dezvoltatorul a cerut certificat de urbanism abia anul viitor, în 9 februarie 2021.

Certificatul de Urbanism a fost eliberat, în cele din urmă în luna  martie 2021, pentru D+P+10E +2Etaje retrase.

La finalul lunii aprilie 2021, deși constructorul avansa cu imobilul nu exista autorizație de construire, care se obține ulterior certificatului de urbanism. Poliția locală s-a sesizat abia în 11 mai, în urma unei sesizări pe aplicația City Health.

Autorizația de construire a fost eliberată în 24 iulie 2021, astfel că, dezvoltatorul a lucrat mai bine de jumătate de an ilegal. Primăria Bistrița eliberează autorizație de construire pentru D+P+10+Er, dezvoltatorul având voie să facă doar un etaj retras în plus față de cele 10 și nu două cum solicitase.

În luna decembrie 2021, constructorul cere o modificare a autorizației de construire și primește okey-ul pentru D+P+11 Etaje ( inițial era D+P+10 etaje + un eraj retras). În această jumătate de an în care s-au ridicat etaje bune nicio instituție a statului nu a observat că dezvoltatorul lucrează ilegal.

Ce pași trebuiau urmați de dezvoltator:

Care erau pașii potrivit legii 50/1991, art 2 alin (2), de autorizare a acestui gen de construcții?

Procedura de autorizare a executării lucrărilor de construcții începe odată cu depunerea cererii pentru emiterea certificatului de urbanism în scopul obținerii, ca act final, a autorizației de construire și cuprinde următoarele etape:

-emiterea certificatului de urbanism.

-emiterea punctului de vedre al autorității competente pentru protecția mediului pentru investițiile care nu se supun procedurilor de evaluare a impactului asupra mediului

-Notificarea de către solicitant a autorității administrației publice competente cu privire la menținerea solicitării de obținere, ca act final, a autorizației de construire, pentru investițiile la care autoritatea competentă pentru protecția mediului a stabilit necesitatea evaluării impactului asupra mediului și emis îndrumarul conform legislației privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice și private asupra mediului.

-emiterea avizelor și acordurilor, precum și a actului administrativ al autorității pentru protecția mediului competente privind investițiile evaluate din punctul de vedere al impactului asupra mediului.

-elaborarea documentației tehnice necesare pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții denumită în continuare documentație tehnică

-depunerea documentației pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții la autoritatea administrației publice competente.

-emiterea autorizației de construire.

Cu blocul nr 8 s-a procedat la fel, încercându-se modificarea PUZ-ului din 2008. Se întâmpla în decembrie 2021, în 31 ianuarie 2022 fiind introdus proiectul în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism, pentru emiterea unui aviz de oportunitate pentru elaborare PUZ.

Solicitarea avizului de oportunitate a fost făcută în data de 22 noiembrie 2021, la o dată anterioară eliberării certificatului de urbanism, eliberat în 09.12.2021.

Urbanismul din Primăria Bistrița ilegal non-stop!

Imediat se face un an de când anchetatorii au intrat pe firul urbanismului bistrițean și i-au luat la întrebări pe funcționarii din Primăria Bistrița. Deocamdată nimeni n-a fost trimis în judecată, ancheta continuând în liniște.

În 25 mai 2021, mascații, polițiștii și procurorii intrau fără menajamente în Primăria Bistrița și luau la puricat birourile Serviciului Urbanism, dar și cel în care își desfășoară activitatea secretarul general al municipiului Floare Gaftone.

Șase angajați ai instituției au avut și domiciliile percheziționate. Printre ei se numără arhitectul municipiului Pop Monica, secretarul general al municipiului Floare Gaftone, angajatele Serviciului Urbanism Sabina Mălaicu și Monica Szucs, precum și Ștefan Tamaș fost șef al Serviciului Urbanism al municipalității care între timp și-a mutat activitatea în privat, dar și Dumitru Cincea, directorul executiv al Direcției Juridice.

Infracțiunile constatate de anchetatori, la prima mână, erau: constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals și influențarea declarațiilor. Anchetatorii spun că aceste fapte ar fi fost comise din anul 2016 și până în prezent de angajații Primăriei Bistrița.

Punctul comun: Planul Urbanistic General al municipiului. De ani se zile se vorbește pe la colțuri că ar exista cel puțin două variante de Plan Urbanistic General, iar funcționarii apelează la care vor… în funcție de interese.

Floare Gaftone, Monica Pop și Monica Szucs au fost reținute chiar pentru 24 de ore, însă au fost ulterior cercetate sub control judiciar. De asemenea, bună perioadă de vreme acestora le-au fost suspendate raporturile de serviciu.

Ca o ironie a sorții, prima care a scos la iveală faptul că sunt nereguli cu Planul Urbanistic General a fost chiar Floare Gaftone, care a și făcut declarații publice pe această temă.

Andreea Moldovan

7 COMENTARII

  1. Nu creeed asa ceva! La MS în zona? Un inspector cinstit, profesionist și specialist! Nu cred! Mai numărați odată etajele din PUZ. Sigur nu știți număra! Doar Sabi știe cum se numără și după puz și după pug. Dai un plic și le și adună. Rezultat corect. 1+1…la ofertă.

  2. se poate asa ceva? !!!! Malaicu ,Gaftone si Monica Pop sa nu fie vigilente ,sa nu observe constructiile fara autorizatie ?!!Sa nu respecte legea ? In ce lume traim !! Doar n-or fi fost mituite !! Nu ,n-au fost mituite !! Ele nu iau mita ,ele sunt albe ca zapada ,nici usturoi n-au mancat ,nici gura nu le miroasa .

  3. Ce va arătați așa mirați???.
    Doar e vorba despre personajele la care au descins mascatii și sunt in dosarul penal al urbanismului bistrițean.
    Apropo, cât e etajul??? Se da la plic, la compensare sau in natura spaga???

  4. Sabina Malaicu, Floarea Gaftone și Monica Pop au apartamente la John pe alte nume “cumparate”. Despre ce vorbim??? Cine nu plătește nu trece de “filtrul” acestor cucoane.E clar ca John da spaga ca numai blocurile lui construite chiar și fără autorizatie sint bune pt cucoane..e bătător la ochi.sunt și proaste cucuoanele și se dau singure de gol.

  5. Am fost și au pe acolo și am văzut ce frumos este. Au și spații verzi…lipsă, au și loc de joacă…înghesuit, au parcări…peste spațiile verzi care nu sunt. Au multe etaje, nu le-am numărat, că dacă ziceți voi. Am fost mai demult și pe la primărie și d-na Malaicu î-mi lăuda blocurile…că ce bine sunt executate, cu gresie din Spania, compartimentate frumos etc., Am crezut că d-na este agent imobiliar. O știu pe doamna din niște fotografii de acum…mulți ani…era în concediu în Irlanda la un tip….Jonh parcă-l chema nu mai rețin! Doamna cred că este proiectantă. Că am mai văzut-o în Cluj la o firmă de arhitectură…lângă Belvedere parcă. Le explica cum să facă un bloc la Bistrița…parcă. Oare și blocul acela are probleme? Am mai văzut-o cu unul….Oto parcă. Sunt buni prieteni…ăla cu casele înghesuite și fără parcări. Cred că el era. Doamna cred că este designer…

  6. E zona exclusiva a acestui dezvoltator. Nimeni nu primește autorizatie sau măcar certificat de urbanism pt bloc in zona in afara de Jon.6 luni cât s construit fără autorizatie nu a văzut “nimeni”
    .Nici urbanista Sabina$, nici arhitecta Pop Monica, nici polițistii locali de la inspecția in construcții,nici inspectoratul de stat in construcții,nici responsabilii de proiect,nici dirigintele de santier.Și apoi pe repede înainte au eliberat autorizatia.ăștia nu își dau seama ca actele se văd,sunt datate, semnate,înregistrate…încolonați vor merge la poliție dacă se bagă procurorii in zona asta crepusculara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.