În instituțiile publice din România, deplasările funcționarilor publici sunt decontate direct de la bugetul local, din banii contribuabililor. Deplasările pe care angajații de la stat le fac sunt reglementate de către normele și regulamentele instituite la nivelul fiecărei primării și legislației în vigoare.

Gazeta de Bistrița a solicitat mai multor primării din județul Bistrița-Năsăud, pentru a afla câți angajați au fost plecați în delegații în anul 2022 și care a fost suma pe care administrația locală a plătit-o pentru acestea.

Am început cu „fruntea” județului Bistrița-Năsăud, trimițând astfel de cereri primăriilor celor patru orașe din județ: Bistrița, Năsăud, Beclean și Sângeorz-Băi. După o lungă așteptare, trei dintre administrațiile locale, respectiv Bistrița, Năsăud și Sângeorz Băi, ne-au transmis răspunsul, chiar dacă cererile noastre nu au constat în desecretizarea unor documente.

Peste 80.000 lei, decontați la Primăria Bistrița

Astfel, la Primăria municipiului Bistrița există angajați care au fost plecați în delegații în anul 2022, dar din motive neînțelese nu am primit numărul celor care au fost plecați. De asemenea, motivele deplasărilor au constat în reprezentare în instanțe de judecată, deplasare la ministere și alte instituții, depunere documentații proiecte, vizite de lucru la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, forumuri și invitații externe, ședințe ale Asociației Municipiilor din România, concurs Green Leaf și dezvoltare parteneriate externe. Costurile aferente acestor deplasări au fost în valoare de 80.788 de lei. Să nu uităm faptul că la o altă cerere pe care am făcut Primăriei Bistrița, cu privire la numărul angajaților care cumulează pensia cu salariul, administrația ne-a precizat numărul lor.

Mai exact, în cadrul aparatului de specialitate al primarului municipiului Bistrița sunt patru persoane care cumulează pensia cu salariul. Acestea obțin venituri nete lunare din salarii între 5.600 și 7.600 de lei. Persoanele care cumulează pensia cu salariul sunt angajate în cadrul instituției din 1993, 2006, 2011 și 2022.

Drumuri Năsăud-București și retur de 10.000 lei

La Primăria Năsăud, decontările privind delegațiile angajaților au fost de 8 ori mai mici față de Primăria Bistrița.

Mai exact, în 2022 au fost efectuate delegații interne de la Năsăud la București, iar cheltuielile de deplasare au fost de aproape 10.000 de lei.

Printre motivele pentru care angajații au fost în delegații se numără semnarea contractului de proiectare cu execuție și susținerea documentațiilor în comisiile tehnico-economice pentru „Complexul Sportiv Multifuncțional” la sediul companiei Naționale de Investiții din București.

De asemenea, banii administrației publice năsăudene au mai fost cheltuiți pentru ședințele de lucru la sediul Campaniei Naționale de Investiții din București, împreună cu constructorul și susținerea documentațiilor în comisiile tehnico-economice pentru obiectivele de investiții „Creșterea eficienței energetice a blocurilor de locuințe din orașul Năsăud, finanțarea proiectului depus în cadrul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”, finanțarea proiectului prin PNRR componenta 10 „Eficientizarea energetică a Liceului Economic Năsăud, la Ministerul Dezvoltării. De asemenea, angajații primăriei au făcut majoritatea drumurilor la Compania Națională de Investiții din București.

Sângeorzul nu a cheltuit nici măcar un bănuț

Potrivit administrației de la Sângeorz-Băi, în anul 2022 nu au fost efectuate deplasări în interes de serviciu, astfel că nu a fost nevoie de decontarea de sume de bani în acest sens.

Mii de lei pentru deplasările angajaților din primării, decontate direct din buzunarul românilor

Cu 185 de voturi „pentru” și 89 „împotrivă”, Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care va permite decontarea cheltuielilor de transport pentru funcționarii publici și personalul contractual din aparatul de specialitate al primarilor și din instituțiile și serviciile publice de interes local din comune. Acest proiect a fost adoptat într-un moment în care Guvernul României se confruntă cu probleme serioase în ceea ce privește deficitul bugetar. Noua lege prevede clar că fiecare consiliu local va stabili modul în care vor fi decontate cheltuielile de transport între domiciliu și locul de muncă pentru funcționarii publici și personalul contractual din cadrul primăriilor. Totodată, modalitatea de decontare a cheltuielilor de transport va fi stabilită prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, iar legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2024.

Prevederi legale

Din capul locului trebuie să precizăm faptul că decontarea delegațiilor reprezintă o practică de ani de zile, în administrațiile locale.

Potrivit Ordonanței de Urgență nr. 67 din 3 iulie 2019, articolul 153 privind indemnizația primarului și a viceprimarului prevede la articolul 2 că  „Primarii și viceprimarii au dreptul la decontarea, în condițiile legii, a cheltuielilor legate de exercitarea mandatului, respectiv plata cheltuielilor de transport, cazare, indemnizația de delegare sau deplasare, după caz, precum și a altor cheltuieli prevăzute de lege, altele decât indemnizația prevăzută la alin. (1).”  

De asemenea, la numirea în funcție, prefectul și subprefectul care nu dețin o locuință proprietate personală în localitatea în care își are sediul instituția prefectului au dreptul la o locuință de serviciu corespunzătoare sau la decontarea cheltuielilor de cazare, în condițiile stabilite prin hotărâre a Guvernului adoptată în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului cod.

Delegațiile, după cum am mai spus, sunt supuse unor reguli clare, astfel încât să se asigure transparența în felul în care sunt utilizate fondurile publice. Documentarea adecvată a activităților desfășurate și prezentarea unor rapoarte relevante este esențială pentru a justifica necesitatea și beneficiile acestor deplasări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.