De la licitația pentru execuție și până la finalizarea lucrării, complexul sportiv din Sîngeorz-Băi, un teren de fotbal cu tribune, și-a mărit costurile cu 2,5 milioane de lei, adică cu aproximativ 36% din valoarea inițială a contractului. Complexul sportiv, finanțat de Compania Națională de Investiții (CNI), a fost realizat de Transilvania Grand Construct și dat în folosință anul acesta.

Anul acesta a fost dat în folosință un teren de fotbal cu tribune la Sîngeorz-Băi. Acesta a fost finanțat de Compania Națională de Investiții, licitația fiind începută încă din 2019. Practic, terenul de fotbal din orașul-stațiune a fost modernizat și actualizat și i s-a „atașat” o clădire cu tribune, vestiare, grupuri sanitare și tot ce e nevoie.

„În localitate nu există un teren de fotbal care să satisfacă această funcțiune, existând doar un teren împrejmuit, marcat, două porți, bănci rudimentare și un sistem de bănci etajate, astfel problema a fost semnalată în dese rânduri de către cetățenii orașului, cât și de reprezentanții echipei de fotbal și anume lipsa unui loc amenajat adecvat pentru desfășurarea și participarea ca și spectator la activități sportive de tip fotbalistic. Pentru soluționarea problemei, primăria a luat în calcul realizarea unei investiții, astfel încât să fie capabilă să satisfacă nevoile cetățenilor, nevoile echipei de fotbal din localitate, ACS Hebe Sîngeorz-Băi și cerințele de omologare pentru desfășurarea de meciuri pentru ligile a IV-a și a III-a județene și naționale de fotbal”, se arată în studiul de fezabilitate al investiției.

În localitatea Sîngeorz-Băi își desfășoară activitatea Asociația Sportivă „HEBE Sângeorz-Băi”, care are, în principal o echipă de fotbal ce activează în campionatul Diviziei IV a Județeană și o echipă de juniori din liga Juniori A1. Asociația Sportivă Hebe are în componență 87 de jucători legitimați atât la echipa de seniori, cât și la echipa de juniori, precum și un staff tehnic.

Costurile au crescut cu 2,5 milioane de lei în doi ani

Compania Națională de Investiții a început licitația cu 6,9 milioane de lei, însă în 2024, anul inaugurării, costurile acestui proiect a ajuns la 9,5 milioane de lei, adică cu 36% mai mult. Evident s-au folosit acte adiționale, patru la număr, din 2022 și până anul acesta.

În 10.11.2022, printr-un act adițional s-a mărit valoarea contractului cu 274.986 de lei. Motivele precizate inclusiv pe SEAP erau: „Este necesară achiziționarea de la contractul inițial a unor produse servicii sau lucrări suplimentare”.

În 19.12.2022, cu doar câteva zile înainte de Crăciun se mărește din nou valoarea contractului cu 399.517 lei, motivația acestei suplimentări fiind aceeași ca la primul act adițional.

În 27.02.2023 urmează o nouă mărire, de data aceasta cu un milion și jumătate de lei, valoarea măririlor trecând de 10% din valoarea inițială a contractului. Și de data aceasta, motivele suplimentării sunt aceleași.

Ultima mărire a fost făcută chiar luna aceasta, săptămâna trecută, valoarea sa fiind de 425.237 de lei. Motivarea acestei suplimentări a fost: „Au fost prevăzute în documentele achiziției inițiale sub forma unei clauze sau opțiuni de revizuire clare, care pot include și clauze de revizuire a prețului”.

Visau la gazon…încălzit!?

Unul dintre scenariile luate în calcul în studiul de fezabilitate era posibilitatea ca gazonul să fie încălzit: „Implică adăugarea unui sistem de încălzire a gazonului automatizat, îngropat în gazonul terenului, capabil să asigure necesarul de căldură solicitat de către gazon în diferite perioade ale anului. Sistemul este format din cabluri încălzitoare, conectori flexibili, sistem de alimentare electric și sistem de automatizare”.

S-a renunțat la această idee, care probabil era mult prea scumpă, și s-a optat pentru un sistem de irigații. A fost reamenajat terenul de fotbal și dotat cu sistem de irigare automat și îngropat. Complexul sportiv a fost dotat și cu sistem de nocturnă.

„Soluția aleasă este un sistem de irigare automatizat bazat pe sprinclere îngropate. Terenul va fi dotat cu 63 de aspersoare, 12 electrovane, filtre speciale, automatizare, senzori de ploaie și umiditate în sol, stație de pompare automatizată, bazin de depozitare a apei de minim 80 mc, conectat la sistemul de drenare astfel încât să se refolosească apa meteorică recuperată. Toate echipamentele vor fi profesionale, iar schema de udare va fi proiectată astfel încât electrovanele, pompa, automatizarea să fie dispuse într-o cameră specială de comandă”, se mai arăta în caietul de sarcini a licitației organizate în 2019.

A mai fost realizată o tribună polivalentă acoperită pe 3 niveluri (parter+ două etaje) cu o suprafață desfășurată de 1000 mp. La parter au fost amenajate zone de acces cabinete medicale, grupuri sanitare, vestiare, dușuri și birouri.

La primul etaj căi de acces, tribuna compartimentată în 5 secțiuni dotată cu 516 scaune rabatabile utilizate de către spectatori pentru vizionarea evenimentului sportiv și grupuri sanitare. La etajul al II-lea este cabina VIP: spațiu destinat oficialilor, observatorilor și presei.

Pe lucrare a pus mâna Transilvania Grand Construct

Lucrarea a fost realizată de Transilvania Grand Construct SRL, care s-a asociat cu Moldproiect ASD SRL, Campeador SRL. Transilvania Grand Construct SRL s-a ocupat și de lucrările de modernizare și consolidare a Drumului Județean 172 G, o porțiune de 6,7 km, între Satu Nou și Cușma, pentru care au primit aproape 5 milioane de euro, provenind din fonduri europene și din bugetul Consiliului Județean.

De asemenea, Transilvania Grand Construct SRL a lucrat alături de Frasinul și Campeador la noul corp de clădire de la Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, investiție a Ministerului Apărării Naționale, în valoare de 60 de milioane de lei. Proiectul a presupus demolarea a 5 pavilioane aflate într-o stare avansată de degradare și construirea de la 0 a unui pavilion multifuncțional.

Transilvania Grand Construct funcționează din 2013 și a raportat pentru anul 2022 o cifră de afaceri de 44,7 milioane de lei și un profit net de două milioane de lei. Avea datorii de peste 21 de milioane de lei și 51 de angajați, cel mai mare număr de la la înființare.

Potrivit raportărilor financiare din ultimii ani, constructorul a avut parte de o creștere fulger. Și-a dublat numărul de angajați în doar doi ani, iar cifra de afaceri a crescut de la 10,9 milioane (anul 2021) la 44,7 (anul 2022). Nu doar cifra de afaceri și-a dublat-o, ci și datoriile, care au crescut de la 11,8 milioane de lei, la 21,3 într-un singur an.

Când vine vorba despre profitul net, acesta a oscilat între un milion și două milioane de lei, în ultimii ani. Pragul de un milion de lei a fost trecut în anul 2018, după ce în 2017, profitul abia ajungea la 378.343 de lei. Nici cifra de afaceri nu trecea de un milion de lei în 2017.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.