Reporter: Cum comentaţi faptul că Lidia Barbulescu, Danel Chiujdea si Dan Lupascu au obţinut un nou mandat, chiar dacă legea prevede altceva.
Dana Garbovan: Nu comentez, cu atât mai mult cu cât legalitatea acestor candidaturi face deocamdată obiectul unor opinii divergente. Chestiunea va fi tranşata abia în momentul în care vom avea o hotărâre ievocabilă cu privire la aceasta problemă.
Rep: Ce figură face România în faţa Uniunii Europene prin realegerea celor trei judecători ?
D.G: Comisia europeană a subliniat în raportul de ţară din vara importanţa asigurarii unei tranziţii uşoare către noul CSM. Nu realegerea celor trei judecători este neapărat problema, ci faptul că CSM nu a reuşit să gestioneze în mod corect şi transparent desfăşurarea alegerilor. Lipsa unei prevederi  privind atacarea hotărârilor de acceptare a candidaturilor în regulamentul alegerilor adoptat de CSM a dus la situaţia în care colegiile electoale locale, comitetul electoral permanent şi apoi Plenul CSM să refuze tranşarea pe fond a chestiunii eligibilităţii actualilor membri ai Consiliului. Din această cauză suntem acum în situaţia în care în momentul în care noul CSM va fi constituit, vom avea încă contestaţii pe rolul instanţelor de judecată.
Rep: La ce să ne aşteptăm din partea "noului" CSM? Cât de reformator este acesta?
D.G: Un raspuns la aceasta întrebarea îl vom avea abia după primul an de activitate. Până atunci, putem spera ca proiectele propuse în campanie vor începe să se materializeze, cu rezultate concrete în privinţa eficienţei, transparenţei şi integrităţii în primul rând a Consiliului şi apoi a sistemului judiciar în ansamblu.
Rep: Diverse surse susţin că aderarea României la spaţiul Schengen este condiţionată de componenţa noului CSM şi din acest motiv se încearcă validarea rapidă a noilor judecători. Care este opinia dumneavoastră cu privire la presiunea care planează asupra CSM-ului.
D.G: Nu cred că există o legatură reală între componenţa noului CSM şi aderarea la spaţiul Schengen.Vulnerabilitatea României pe problema justiţiei, obiectivizată de mecanismul de cooperare şi verificare, ar putea fi însă folosită ca un argument politic colateral pentru a refuza aderarea României la spaţiul Schengen.
Rep: Aţi contestat candidatura judecătorului Dan Lupascu la (CSM) iar Tribunalul Bucureşti va dat dreptate.  Este acesta un semn că lumea juridică este împărţită în două tabere, vechi şi nou?
D.G:Nu cred câ este vorba de o scindare între vechi şi nou, ci de modul în care legea este interpretată şi aplicată. Hotărârea este încă nedefinitivă, cum am mai spus, abia în momentul în care contestaţia va fi soluţionată irevocabil vom avea un raspuns la această problemă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.