Cu probleme financiare nemaiîntâlnite, Dan Vasile, omul de afaceri ce deține Dan Steel se chinuie să revină pe linia de plutire. În luna martie însă, instanța a respins planul său de reorganizare astfel că pașii spre faliment a companiei sunt tot mai repezi. Dan Vasile nu e dispus însă să renunțe și contestă măsurile lichidatorului său judiciar și cere chiar amendarea sa.

În dosarul care are ca obiect falimentul producătorului Dan Steel Beclean, Dan Vasile, omul de afaceri maramureșean care a pus bazele fabricii, contestă măsurile lichidatorului său judiciar și cere instanței chiar să-l amendeze. Cerința omului de afaceri se va judeca la începutul lunii septembrie.

De falimentul societății se ocupă ca administrator judiciar provizoriu consorțiul format din Casa de Insolvență Transilvania SPRL și Prime Insolv Practice SPRL, încă de la înregistrarea dosarului de insolvență. Onorariul stabilit pentru servicii ajunge la 5.000 de lei.

În primăvara acestui an, instanța a respins planul de reorganizare al administratorului special al societății, împingând astfel societatea spre faliment.

„Respinge cererea de amânare formulată de debitoare. Infirmă planul de reorganizare propus de administratorul special al debitoarei Dan Steel Group Beclean SA. (…) Dispune deschiderea procedurii generale a falimentului împotriva debitoarei Dan Steel Group Beclean, desemnează lichidator judiciar provizoriu consorțiul format din Casa de Insolvență Transilvania SPRL și Prime Insolv Practice SPRL. Dispune dizolvarea societății debitoare și ridicarea dreptului de administrare a acesteia. Fixează termen maxim de predare a gestiunii către lichidatorul judiciar, împreună cu lista actelor și operațiunilor aferente, după deschiderea procedurii, la data de 21.03.2022. Dispune predarea către lichidator a listei cuprinzând numele și adresele creditorilor, a creanțelor acestora la data intrării în faliment, cu indicarea celor născute după deschiderea procedurii”, se arată în decizia Tribunalului Bistrița-Năsăud, din martie.

Dan Steel administratorul special al propriei companii

Procesul de insolvență al Dan Steel, transformat între timp într-unul de faliment, a început acum doi ani. Dosarul a fost deschis în prima lună din 2020, la cererea Unicredit și OTP Bank, precum și a subsidiarelor de leasing.  Cererea de insolvență a fost formulată oficial de Unicredit Leasing Corporation IFN SA.

Chiar în anul în care a fost înregistrat dosarul, acționarii companiei au pus la punct un plan de reorganizare și l-au numit drept administrator special al propriei companii pe Dan Vasile. Doi ani mai târziu, în martie, planul de reorganizare propus de acesta a fost respins de instanță.

Tot atunci, Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor Dan Steel Grup au stabilit remunerația administratorului special: „Cu un procent de 83.7654% din capitalul social al societății se stabilește că administratorul special nu va primi o remunerație specială din partea acționarilor, ci va fi remunerat în continuare în calitate de director general al Dan Steel Grup Beclean SA, cu suma de 30.000 de lei/lună”.

Pandemia de Covid a adâncit pierderile companiei

Problemele financiare au început pentru Dan Steel încă din 2018-2019. Pentru anul respectiv compania raporta o cifră de afaceri de 117,4 milioane de lei și pierderi de peste 30 de milioane de lei. Datoriile ajungeau la 161 de milioane de lei. Numărul de angajați se diminua cu peste 50. Pentru anul 2018, Dan Steel Grup Beclean a înregistrat o cifră de afaceri de 138,6 milioane de lei, pierderi de peste 17 milioane de lei și datorii de 167,2 milioane de lei.

Pandemia de covid nu a făcut altceva decât să complice lucrurile pentru producătorul de la Beclean. În primul an de pandemie, 2020, Dan Steel Group Beclean raporta pierderi de 8 milioane de lei. Asta după ce producătorul a fost nevoit să trimită toți muncitorii în șomaj tehnic pentru două luni.

Nu doar șomajul tehnic și încetarea efectivă a activității a adus datorii uriașe, ci și prețurile la unele materiale folosite de Dan Steel și a utilităților care au crescut exponențial. Într-un raport de anul trecut, Dan Steel prezenta situația dezastruoasă cauzată de pandemie.

„Cu toate că aveam comenzi și capacitate de producție, ne-am găsit în imposibilitatea asigurării materiei prime care era achiziționată din import, livrată în mare parte de firma Pitti Italia, Sidenor Grecia precum și o mare parte din materialele tehnologice, snur, acid, lubrifianți care proveneau din Italia sau alte zone cu restricții din cauza pandemiei. În ce privește personalul care provine în cea mai mare parte din localitățile aferente la diferite distanțe față de unitate, nu a mai putut să își continue activitatea, neexistând mijloace de transport în comun. Astfel am fost nevoiți să trimitem toți angajații societății (exceptând personalul de pază, neutralisare, SRA) în șomaj tehnic. A urmat nelivrarea comenzilor către clienți în aceste două luni care a cauzat grave probleme în asigurarea disponibilului pentru plățile scadente”, se arată într-un raport din 2021 al companiei.

Potrivit aceluiași raport, în cele două luni de inactivitate s-au înregistrat pierderi de peste 3,3 milioane de lei, cauzate de cheltuieli fixe, plata personalului strict necesar, etc.

Și oprirea și repornirea fluxurilor calde ar fi generat costuri mari, plumbul și zincul din băile de zincare s-au solidificat și a fost nevoie de înlocuire. Pentru a aduce băile de zincare la temperatura optimă ar fi fost nevoie de două săptămâni și costuri suplimentare cu energie și gaz. Doar repornirea activității a generat pierderi care se apropiau de 2,5 milioane de lei.

Statul român are de recuperat 12 milioane de lei de la Dan Steel

Datoriile înregistrate de producătorul de sârmă sunt deja istorice. Acestea ajung la 170 de milioane de lei. Peste 50 de companii și chiar instituții publice s-au înscris la masa credată.

Printre cei care trebuie să își recupereze banii de la Dan Steel se numără OMW Petrom, Unicredit Bank SA, Aquabis, OTP Bank România, Garanti Bank, E.On Gaz sau Primăria Orașului Beclean.

Producătorul are de dat doar statului român 12 milioane de lei, sub formă de obligațiuni fiscale, potrivit ultimelor date oferite de site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

Suma cea mai mare, de peste 9 milioane de lei este restantă de anii trecuți. Doar penalizarea pentru sumele restante de anii trecuți trece de 800.000 de lei. Doar anul trecut, Dan Steel Grup a mai adunat datorii la bugetul asigurărilor sociale de stat peste 1,8 milioane de lei. Compania mai are datorii și la bugetul asigurărilor de sănătate, în valoare de peste 700.000 de lei.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.