În ultimii ani, afaceristul bistrițean Gelu Drăgan, cel care în 2008 voia să devină primarul Bistriței, a călcat de multe ori pe bec, fără ca autoritățile locale să ia prea multe măsuri împotriva sa. Drept urmare, și-a luat nasul la purtare și arată că face ce vrea mușchiul lui. Nici măcar plângerile penale nu îl pot opri. Dovada este ultima sa năzbâtie, când a efectuat lucrări de renovare la Restaurantul Parc de pe str. Ecaterina Teodoroiu din municipiu, imobil aflat în zona istorică, fără a avea autorizație nici de la Primăria Bistrița, dar nici de la Direcția Județeană pentru Cultură Bistrița-Năsăud.

În urmă cu mai bine de o săptămână, Poliția Locală a anunțat public că a depus plângere penală împotriva firmei care efectuează lucrări de renovare la Restaurant Parc, care până în urmă cu câțiva ani buni i-a aparținut fostului prefect al județului Grigore Rusu.

Imobilul, situat în zona istorică protejată a municipiului Bistrița, a fost achiziționat în 2019 de omul de afaceri Gelu Drăgan.

“Zidul Cetății Bistriței, Șanțul de apărare al cetății medievale Bistrița și Situl arheologic «Orașul medieval Bistrița», ce datează din sec. XV-XVI, nu au fost considerate motive suficiente, de către o societate comercială, pentru a opri renovarea unui restaurant.

Cetatea Bistriței a fost una dintre cele mai importante și puternice fortificații din Transilvania și unul dintre cele 7 burguri în jurul cărora s-a organizat și existența celorlalte comunități săsești din România.

Zidul Cetății, Șanțul și Valul de apărare, mărginesc și acum zona parcului municipal Regele Mihai I al României.

În scopul desfășurării activității de alimentație publică tip «restaurant», societatea, fără a deține nicio autorizație emisă de instituțiile abilitate, a intervenit asupra zonei construite protejate, prin efectuarea de lucrări de intervenție la peretele clădirii în zona ușilor de acces.

Acoperișul existent pe zidul aflat pe amplasamentul zidului Cetății Medievale Bistrița, situat în stânga porții de acces auto, a fost mutat pe porțiunea de zid existent în partea dreaptă a porții de acces auto iar clădirea inițială a fost extinsă cu un corp de clădire care se sprijină pe zidul Cetății Medievale Bistrița, afectând și Șanțul de apărare al cetății medievale Bistrița, fără să existe o cercetare arheologică, așa cum prevede legea.

S-au efectuat aceste intervenții fără a deține Autorizație de Construire emisă de Primăria Bistrița și fără a fi avizate de Direcția Județeană pentru Cultură Bistrița Năsăud iar societatea comercială a fost notificată în acest sens.

Conform prevederilor Legii 422/2001, privind protejarea monumentelor istorice, intervențiile care se efectuează asupra imobilelor monumente istorice, asupra imobilelor din zone de protecție care nu sunt monumente istorice dar care se află în zone de protecție a monumentelor istorice sau în zone construite protejate, se fac numai în baza și cu respectarea avizului emis de către Ministerul Culturii sau după caz, de către serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii.

Au fost transmise înștiințări către Direcția Județeană pentru Cultură Bistrița-Năsăud și Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud în scopul verificării și luării măsurilor legale ce se impun în asemenea situații”, a transmis Poliția Locală Bistrița.

Concret, Drăgan a montat acum geamuri și o ușă de termopan și cu toate că Poliția Locală a dispus oprirea lucrărilor, acesta nu s-a conformat, ba mai mult a continuat lucrările și a terminat finisajele la ușa pe care o amplasase în zidul Cetății, plus tencuiala “administrată” zidului. În plus, acesta a intervenit și pe domeniul public, adică pe trotuar, de unde a scos dalele existente  și a montat altele.

Gelu Drăgan nu este la prima abatere în ceea ce privește imobilul de pe str. Ecaterina Teodoroiu, fiindcă în 2019, imediat după achiziționare, s-a apucat de renovări. A construit un acoperiș la imobilul în cauză. Tot fără autorizație și avize din partea instituțiilor abilitate, evident! Și atunci, ca și acum, Poliția Locală, dar și Direcția Județeană pentru Cultură BN au dispus, conform legii, oprirea lucrărilor ilegale, însă Drăgan nu s-a conformat, astfel că au depus plângeri penale împotriva afaceristului și, drept urmare, Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistrița a deschis, la începutul anului 2020, un dosar de cercetare penală. Partea proastă este că, de atunci încoace, pare să se fi așternut praful pe dosarul respectiv. Și pentru că procurorii au instrumentat dosarul cu viteza melcului turbat, Drăgan și-a permis să meargă mai departe cu lucrările. Mai bine spus, până să “ancheteze” procurorii cum s-a încălcat legea, Drăgan poate să demoleze toată Bistrița.

Totuși, vineri, procurorii au decis să-l pună sub control judiciar pe Drăgan.

Dosare penale pe bandă rulantă

Nu este prima dată când Gelu Drăgan sfidează instituțiile statului și-și vede de treabă. În 2021, acesta s-a apucat de demolat în interiorul clădirii de la nr. 1-4 din parcul Eminescu, fără a deține vreo autorizație de construire. Mai mult, timp de două săptămâni, a închis strada Mihai Eminescu, care trece pe lângă clădire.

În urma unei sesizări prin 112, Inspectoratul de Poliție Județean, Poliția Locală și Inspectoratul de stat în Construcții l-au luat la întrebări pe Drăgan și i-au aplicat o amendă de 600 de lei, pentru că… molozul a fost depozitat pe trotuar.

Însă molozul provenea din interior, pentru că Drăgan a distrus proprietatea celor de la Metropolis, care dețin un spațiu cu pereți comuni cu proprietatea lui Drăgan. Bineînțeles că lucrările au fost făcute fără autorizație. Și pentru aceste intervenții ilegale, Drăgan s-a ales cu dosar penal, care se află în lucru la IPJ Bistrița-Năsăud.

Pe lângă aceste trei dosare penale, din 2020, 2021 și 2023 (care mai mult ca sigur se vor face două, fiindcă cel din 2020 și cel din 2021 au același obiect, astfel că e foarte probabil ca ele să fie unite într-unul singur).

Pe numele lui Drăgan mai există însă un dosar penal și care a ajuns pe masa judecătorilor, în care acesta este acuzat de instigare la distrugere în formă continuată în dauna unei societăți din București. Faptele datează din anii 2016-2017, când afaceristul a dat dispoziție unor muncitori de-ai săi să demoleze niște imobile și un gard proprietatea firmei bucureștene de pe str. Drumul Cetății, în vecinătatea căreia se află de altfel și imobilele deținute de Drăgan și sediul firmei acestuia – Emi Corporation. Recent, dosarul a trecut de camera preliminară și în curând va începe judecata pe fond.

Alo, primăria, verifică cineva?!

Nici măcar acolo la imobilele deținute pe Drumul Cetății, Drăgan nu respectă legea. Deși a obținut autorizație pentru spații de depozitare, acesta le-a închiriat unor firme care au ca activitate comerțul, spațiile respective fiind astfel transformate în spații comerciale.

Alte spații din aceeași zonă au fost închiriate ca birouri unei firme specializată în consultanță pentru obținerea de fonduri europene. Deși în zona cu pricina nu este admisă funcționarea unor spații de birouri sau a unor spații comerciale fără întocmirea unui PUZ, municipalitatea a închis ochii până acum.

De altfel, faptul că Emi Center a schimbat destinația din spații de depozitare în centre comerciale fără a avea întocmit un PUZ, a fost punctată și de consilierul local liberal Florin Urâte.

Ba mai mult, o afirmație făcută de viceprimarul Sorin Hangan în ședința de consiliu mai sus amintită, a atras atenția: cei de la Emi Center nu au autorizație de funcționare.

Mai mult decât atât, spațiile lui Drăgan nu dețin locuri de parcare, pentru care, evident ar fi trebuit să întocmească PUZ, mai ales că practic unora le-a schimbat destinația. Numai că omul se folosește de drumul din fața proprietăților sale, amenajat pe bani publici de primărie, teren care nu figurează în CF ca și parcare.

Sursele noastre mai susțin că firma lui Drăgan este favorizată, în legătură cu spațiile deținute de Drumul Cetății și la plata impozitelor către primărie, fiindcă acesta plătește taxe aferente spațiilor de depozitare, care sunt de circa 30 de ori mai mici decât cele pe care ar trebui să le plătească pentru cele de birouri sau cele comerciale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.