Gazeta de Bistriţa vă prezintă un interviu cu senatorul liberal Cristian Florian, în care acesta vorbeşte despre principalele evenimente politice ale săptămânii trecute.

 

Reporter: Domnule senator, subiectul politic al săptămânii se pare că l-a stabilit din nou Partidul Social Democrat, așa cum a făcut-o și cu o săptămână în urmă, cu eliminarea unor taxe printr-o lege votată în Parlament. Este un semn că s-a deschis robinetul cu bani pentru populație, pentru viitorii alegători, acum înainte de campania electorală?

Cristian Florian: E clar că modul în care a fost pusă pe tapet această problemă acum, înainte de campania electorală, și fără dezbatere publică, este modul cu care social-democrații ne-au obișnuit de atâția ani de zile, făcând promisiuni peste promisiuni, de cele mai multe ori neacoperite. Mărirea salariilor este o necesitate. Salariile în România încă sunt mult sub nevoile pe care le au cetățenii. Românii trăiesc mult sub nivelul decenței așa cum o fac cetățenii altor țări din Uniunea Europeană. E clar, e nevoie de o mărire de salarii, dar nu într-o asemenea abordare haotică, necalculată, Eu cred că toate aceste propuneri venite din partea PSD de a mări salariile doar pentru a obține un capital politic acum, înainte de alegeri, ar fi putut fi evitate.

 

Rep: Cum s-ar fi putut evita subiectul, dacă rezolvarea acestei probleme era o necesitate?

C.F.: Subiectul ar fi putut fi evitat dacă ar fi existat o lege a salarizării care nu doar că ar fi adus echilibrul în ceea ce privește salariile din mediul public, dar a fi adus și o mărire a salariilor care sunt foarte mici. Este o măsură care a fost promisă de altfel îndelung, dacă vă amintiți, de Guvernul Ponta. A fost o măsură pe care am așteptat-o încă din luna iunie 2015. Au promis-o la sfârșitul lunii august. Apoi au promis-o din nou la începutul lunii septembrie, apoi au tot amânat-o până când au plecat de la guvernare. Cu alte cuvinte nerezolvarea acestei probleme, a inexistenței unei legi a salarizării, li se datorează și lor.

 

Rep: Și actualul guvern a promis elaborarea unei astfel de legi…

C.F.: Dacă vorbeam mai devreme despre ce s-ar fi putut face încă de acum câțiva ani, asta nu înseamnă că actualul Guvern nu a promis același lucru. Iată, la aproape un an de zile nu a venit cu un asemenea act. Nu sunt nici ei absolviți de vină. Actualul guvern ar fi putut să aibă la acest moment un proiect al legii salarizării. Nu avem nevoie numai de măriri salariale, ci și de o echilibrare a salarizării. Nu puține sunt cazurile în care oameni care lucrează în același sector public au aceleași responsabilități, aceleași funcții, dar au salarii diferite. Ori este normal de a stabili înainte de toate un echilibru și apoi, normal, creșterea salariilor acolo unde se impune și în procentul în care se impune.

 

Rep: De ce nu a putut face actualul guvern această lege a salarizării?

C.F.: Pot înțelege că actualul Guvern nu a găsit soluții bugetare pentru implementarea unui asemenea proiect de lege dar nu pot înțelege de ce nu a venit într-o dezbatere publică. Se puteau face deja observațiile și amendamentele inevitabile la o asemenea lege și la final de dezbatere să avem un proiect în variantă finală, îmbunătățită, care să poată fi implementată atunci când bugetul permite. De exemplu la începutul anului 2017. Dacă Guvernul ar fi avut astăzi un proiect al legii salarizării mai mult ca sigur PSD nu ar fi putut veni cu astfel de măsuri în Parlament, să aibă asemenea abordări pur și simplu electorale, pentru a acumula capital politic și nimic altceva.

 

Rep: O lege a salarizării ar putea rezolva de la sine necesitatea creșterilor salariale?

C.F.: Acum dacă tot vorbim de creșteri salariale acestea trebuie să fie și într-o strânsă concordanță cu performanța la locul de muncă. E nevoie de creșteri salariale, indiscutabil, dar în modul haotic cum se face acum, făra a ține cont de un echilibru în sectorul bugetar, nu este deloc în regulă. PSD nu a făcut altceva decât să speculeze aceste neajunsuri acum, în prag de campanie electorală. Dacă ar fi simțit nevoia de a rezolva cu adevărat problemele oamenilor ar fi venit încă de când erau la guvernare. Au fost nepăsători. Pur și simplu au promis și nu s-au ținut de cuvânt. Acum, fără cea mai mică responsabilitate vin și fac astfel de propuneri într-un mod cu totul și cu totul haotic.

O lege a salarizării ar trebui să fie coroborată și cu o reformă în domeniile vizate. Creșteri salariale în învățământ și sănătate sunt necesare dar mai trebuie avut în vedere ca aceste domenii să fie performante. Cu alte cuvinte, o lege a salarizării coroborată cu reforme în domeniile respective de activitate ar fi fost soluția ideală.

 

Rep: Majorările salariale vin la „pachet” cu eliminarea taxelor sau e vorba de fapt de două „cadouri electorale”?

C.F.: Am mai spus-o, eliminarea unor taxe sau diminuarea acestora, este de principiu o măsură pozitivă. Dar și aici, modul în care PSD prezintă totul pe picior, e clar că îmbracă haina unor cadouri pe care ei încearcă să le facă acum în prag de campanie electorală. Să nu înțelegem că populația nu merită aceste cadouri, cu ghilimelele de rigoare. Populația merită mult mai mult decât i se oferă de la clasa politică. Dar merită această problemă o abordare mult mai serioasă atunci când este vorba de scutiri de taxe, și atunci când este vorba de creșteri salariale. Măcar prin modul în care sunt gândite aceste măsuri. Dacă e să ne referim la acea eliminare a unor taxe, acolo există o taxă de mediu. Ori noi vorbim acum de o taxă nelegală, și asta o spun instituțiile europene, o spun instanțele românești. Eliminarea unei asemenea taxe nelegale nici măcar nu se mai încadrează la capitolul cadouri. Ci pur și simplu această taxă nu ar fi trebuit să mai existe în acest moment.

 

Rep: Cu ce program politic se prezintă Partidul național Liberal acum, în prag de campanie electorală?

C.F.: Partidul Național Liberal susține programul de guvernare asumat de premierul Dacian Cioloș, care este oficial candidatul de premier al PNL. Cu alte cuvinte suntem alături de domnia sa în implementarea unui asemenea program de guvernare în măsura în care reușim să câștigăm alegerile și Dacian Cioloș să fie premierul României. În acest program de guvernare nu scrie nicăieri de promisuni neacoperite, așa cum abordează această campanie Partidul Social Democrat.

 

Rep: Candidații pe care îi prezintă PNL în alegeri vor fi capabili să susțină un astfel de program de guvernare?

C.F.: Există un trend puternic de reînnoire a rândurilor Partidului Național Liberal. Au fost promovați tineri chiar în fruntea listelor la aceste alegeri. Este o măsură bună de a împrospăta partidul, dar în opinia mea trebuie avută în vedere și păstrarea unor oameni cu experiență. Tânăr fiind, lipsit de exeperiența adecvată, mi-e greu să cred că poți face performanță în politică, în administrație, dacă nu ai alături oameni care poate să asigure o continuitate până când cei care intră acum în rândurile politicii acumulează experiența necesară pentru a-și putea pune în valoare și a-și implementa proiectele și propriile viziuni politice. Sunt oameni tineri care își doresc să schimbe lucrurile în bine, care doresc să își aducă aportul la ceea ce este bun în România. Personal, sunt alături de ei.

 

Rep: E tinerețea suficientă?

C.F.: Tinerii promovați acum trebuie să muncească, să fie constanți și perseverenți. Tinerețea nu este un argument suficient pentru a produce și schimbarea. Tinerețea e un avantaj pe care îl poți avea. Atunci când intri într-o bătălie, ești tânăr, ești doritor de schimbare, ești motivat, dorești schimbarea mai mult pentru alții decât pentru tine, ai și disponibilitatea de a face sacrificii pentru binele public. Dar nu este suficient. Nu puțini sunt cei tineri care au aceleași apucături cu cei mai în vârstă pe care îi criticăm. Ceea ce contează cu adevărat este caracterul. Îl ai sau nu îl ai. Caracterul nu vine în funcție de vârstă. Cu alte cuvinte, buna credință și implicarea totală sunt cheia succesului în orice activitate. Dacă sunt promovați tineri de bună credință și doritori să muncească și s-și sacrifice propriul confort pentru binele altora, atunci da, clasa politică se poate reforma.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.