„Mă aştept ca, după alegeri, domnul Boc să înţeleagă faptul că publicul nu îi validează politicile şi să demisioneze”. „PDL are capacitatea de colaborare foarte viciată de interesele personale ale lui Traian Băsescu”. „Gesturile populiste ale social-democraţilor nu găsesc porţi deschise la liberali”. „Pot să-mi explic programul fără fum de mititei şi acompaniament la scripcă”, a declarat, într-un interviu acordat Gazetei de Cluj, Crin Antonescu, preşedintele PNL şi candidatul pentru postul de Preşedinte al României din partea acestei formaţiuni.

Reporter: Marian Vanghelie a declarat, în urmă cu câteva săptămâni, că, în cazul în care Mircea Geoană va câştiga alegerile prezidenţiale, este foarte posibil să se menţină actuala formulă de guvernare. În condiţile în care dumneavoastră veţi câştiga alegerile, vă gândiţi să schimbaţi conformaţia Guvernului actual? Dacă da, cu cine consideraţi că va forma PNL coaliţia pentru următorul Guvern?

Crin Antonescu: Am spus în mai multe ocazii că, după ce devin preşedinte, voi iniţia consultări cu partidele parlamentare în vederea unei noi formule de guvernare. De altfel, ca om de onoare, mă aştept ca, după un asemenea rezultat al alegerilor prezidenţiale, domnul Boc să înţeleagă faptul că publicul nu îi validează politicile şi să demisioneze. Dar există mai multe posibilităţi prin care un executiv poate fi schimbat, toate prevăzute de Constituţie. Nu preşedintele dă jos Guvernul. Voi lua act de voinţa exprimată de partide şi voi încuraja un proiect politic cât mai funcţional şi mai apropiat de nevoile momentului. Aceste nevoi vor fi foarte mari.

Rep.: Guvernul Tăriceanu a fost sprijinit, într-o oarecare măsură, de PSD. Mai mult decât atât, PNL a condus România împreună cu PD timp de aproape doi ani. Care parteneriat consideraţi că a fost mai viabil pentru România? Practic, de cine este mai apropiat PNL, de PSD sau de PDL?

C.A.: Dacă suntem de acord că aceste coabitări şi coaliţii sunt inevitabile, cred că nu iniţialele partenerilor sunt importante. O dovedeşte istoria recentă. Contează mult buna credinţă, compatibilitatea în a crea o platformă reală şi funcţională şi mai ales capacitatea de a o pune în practică. În PDL, există persoane foarte bine pregătite pentru administraţie, dar azi partidul are capacitatea de colaborare foarte viciată de interesele personale ale lui Traian Băsescu. Şi în PSD există oameni politici responsabili, dar şi acolo grupurile de influenţă pot bloca multe atitudini realiste, iar tentaţia lor spre gesturi populiste nu găseşte porţi deschise la liberali.

Rep.: Atât PNL, cât şi PDL sau PSD au în „spate” cel puţin câte un scandal extrem de mediatizat. Ce măsuri va lua PNL pentru a reduce handicapul creat de scandalul „Sterling”? Consideraţi că această chestiune reprezintă o „piatră de moară” legată de „gâtul” PNL? Cum veţi aborda această problemă, în condiţiile în care această situaţie va fi folosită împotriva dumneavoastră de către ceilalţi candidaţi?

C.A.: Nu cred că ceea ce numiţi „scandalul Sterling” are vreo relevanţă în campania electorală, eu n-am avut nicio legătură cu domeniul respectiv, iar demnitarii care au avut competenţe pot oferi toate lămuririle. Din câte ştiu, au şi făcut-o. Sigur că există o adevărată vânătoare de „pete negre”, eu am fost făcut şi chiulangiu şi repetent, e şi disperare aici, pentru că eu nu mă pot „lăuda” cu trecutul altor candidaţi care au fost nevoiţi să justifice, mai mult sau mai puţin credibil, probleme cu adevărat serioase.
    

Rep.: Campania dumneavoastră se bazează pe un stil diferit de cel de „jucător” pe care mizează Traian Băsescu. Din ceea ce s-a văzut până în momentul de faţă, acesta din urmă a „prins” foarte bine la public. Mai mult, nu putem face abstracţie de avantajul pe care îl are Traian Băsescu prin prisma faptului că este preşedinte în exerciţiu. Care este electoratul pe care mizaţi prin această campanie? Cu atât mai mult cu cât, o bună parte din electoratul intelectual nu a mai „ieşit” la urne în ultimii ani?

C.A.: În contextul acesta, „jucător” vine, probabil, de la a juca la nunţi şi botezuri… Eu nu am în vedere o campanie elitistă, dusă din birou sau în întâlniri restrânse, cu oameni subţiri. Şi eu vreau să vorbesc cu românii de peste tot, chiar o fac săptămână de săptămână. Dar nu cred că, dacă mă transform în clovn, voi fi mai credibil, pot să-mi explic programul fără fum de mititei şi acompaniament la scripcă. Mizez pe toţi oamenii de bun simţ, care vor să audă idei şi nu refrene, acesta e publicul meu.

Rep.: În ultimele luni, Traian Băsescu a fost „atacat” prin toate canalele media. Din punctul dumneavoastră de vedere, acest fapt reprezintă un „ajutor” sau un dezavantaj pentru ceilalţi candidaţi la preşedinţie? Cu atât mai mult cu cât am asistat la „cazul Becali”, în care „statutul de victimă” i-a transferat acestuia un număr substanţial de voturi, obţinând postul de europarlamentar. Vom asista la o „reluare” a acestei situaţii?

C.A.: Cred că sunt situaţii diferite, dar excesul de acuze poate duce la efecte de genul acesta. Ar fi păcat dacă rezultatul alegerilor ar fi influenţat de percepţii legate de victimizări, lacrimi, stări de moment. Mandatul actual a durat cinci ani, următorul va fi la fel de lung. Alegătorii trebuie să evalueze atmosfera politică din aceşti cinci ani, cât s-a construit, ce valori se promovează de la cel mai înalt nivel. Ei trebuie să decidă dacă sunt de acord cu ce a fost şi continuăm aşa sau schimbăm direcţia, despre care 70% dintre români spun că e greşită.

Rep.: După alegerile parlamentare din 2008, PDL a decis să formeze Guvernul cu PSD, un partid cu doctrină opusă partidului condus de Emil Boc. Consideraţi că ar fi fost mai oportună a alianţă PDL – PNL, în condiţiile în care anii de guvernare ai Alianţei D.A. au fost, oarecum, prolifici pentru România. A considerat PNL această decizie drept o trădare?

C.A.: Nu. La momentul respectiv, nu se puneau, în primul rând, probleme ideologice. Se punea problema bunei credinţe în guvernare şi de aceea nu am acceptat formarea unui sistem controlat total de Traian Băsescu. PSD a acceptat asta. Cum a funcţionat sistemul, cred că poate aprecia fiecare cetăţean.

Rep.: Aţi declarat, printre altele, că doriţi să vorbim clar, inclusiv despre ceea ce nu suntem în stare să facem în România. Concret, ce nu sunt în stare să facă românii? Mai mult, ce nu este în stare să facă PNL pentru români?

C.A.: În România, nu suntem capabili să urmărim aşa cum trebuie priorităţi pe care, adeseori, le definim corect. Nu cred că există ceva anume pe care PNL să nu fie în stare să-l facă, partidul e un simbol cu o istorie foarte încărcată de rezultate. Dacă mă întrebaţi de oameni în carne şi oase, reprezentanţi ai partidului, e o altă problemă. Sunt conştient că au şi avem limite.

Rep.: În cazul, pur ipotetic, în care Crin Antonescu nu va ajunge în turul doi, pe cine va susţine PNL? Candidatul susţinut de PSD sau cel susţinut de PDL? Sau putem să ne aşteptăm ca PNL să susţină un candidat independent?

C.A.: În acest caz, pur ipotetic, am mai spus-o, PNL nu se va alinia în spatele cuiva anume. Liberalii români, majori şi cu drept de vot, pot decide cum votează, fiecare după mintea şi sufletul său.

Silvia Boncuţiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.