Toma Rus este seful unui grup criminal organizat din care fac parte politisti de la Crima Organizata (este vorba despre ofiterii de la BCCO Ioan Oltean, Petru Filip si agentul Alin Pintican – invinuiti pentru fapte de coruptie într-un dosar instrumentat de DNA), magistrati al caror nume este înca secret si oameni de afaceri care sunt beneficiarii acestui grup criminal organizat. Gazeta va dezvaluie întregul mecanism infractional condus de Toma Rus, care explica, în mare parte, provenienta fabuloasei sale averi.
Ultimele evenimente în cazul Toma Rus care si-a „câstigat” statutul de inculpat dupa o ancheta facuta de DNA cu professionalism de mai bine de doi ani pot duce la concluzii noi. Motivele pentru care este inculpat Toma Rus sunt legate de, potrivit decla-ratiilor oficiale ale DNA, fapte de coruptie. Dar, ca si în cazul icebergului unde 9/10 din volumul ghetii se afla sub nivelul apei, stau lucrurile si în cazul Toma Rus.
Prin relatiile pe care le are cu diversi oameni de afaceri, prin santaj si prin executarea misiunilor de protectie si camatarie, Toma Rus a strâns în doar patru ani o avere cifrata la peste patru milioane de euro, avere pe care nu o poate justifica. Principalul sprijin al grupului infractional este omul de afaceri clujean Bela Urasi. Acesta este asociat cu oameni de afaceri respectabili din Cluj, acumulând în timp o avere imensa.
Bela Urasi îi împrumuta cu bani cu o dobânda care variaza între 6 si 10% pe luna pe oamenii de afaceri care sunt în situatii dificile sau care doresc sa-si dezvolte afacerile
si nu reusesc sa obtina credite de la banci.
Toma Rus este „berbecul” pe care îl foloseste Bela Urasi împotriva celor care nu-si pot plati datoriile la timp. O parte din banii realizati din camatarie de catre Bela Urasi îi primeste, la negru, Toma Rus- aici fiind sursa principala de finantare a averii lui Toma Rus.
<h5>Camataru</h5>
Toma Rus se face vinovat si de infractiunea de spalare de bani. Banii obtinuti prin camatarie si extorcare de catre cuplul Urasi-Rus au fost albiti dându-li-se o turnura legala prin spalarea lor prin intermediul farmaciilor sotiei lui Toma Rus si prin intermediul construirii supermarketului din Caprioara, care a fost pus pe numele fratelui lui Toma Rus. La rândul sau, Bela Urasi spala banii negri obtinuti din activitatea de camatarie, dându-le o turnura legala, investindu-i în special în afaceri imobiliare. În ceea ce priveste activitatile de protectie tipice unui grup infractional organizat, Toma Rus i-a protejat afacerile bussinesman-ului liberal Mircea Chertes si ale lui Iulian Dascalu. Sponsorul din umbra al Parkingului Marasti este tot Bela Urasi,
care l-a împrumutat cu o dobânda mai avantajoasa pe Chertes si pe asociatii sai.
<h5>Jocuri periculoase</h5>
În ceea ce-l priveste pe Iulian Dascalu, misiunea lui Toma Rus era sa zdrobeasca rezistenta lui Arpad Pazkany care câstigase procesul intentat împotriva Iulius Grup si sa închida publicatiile Gazeta de Cluj si BZA, care au scris de nenumarate ori despre ilegalitatile comise de catre administratia judeteana în vederea protejarii intereselor lui Iulian Dascalu. În schimb, beneficiarii protectiei lui Toma Rus, Mircea Chertes si Iulian Dascalu, nu l-au uitat pe Toma Rus.
Dupa ce a stat sase luni pe tusa, în urma deciziei fostului ministru de Interne Vasile Blaga, Toma Rus si-a reînceput ascensiunea sub noul ministru liberal de Interne, Cristian David. David a fost numit de Calin Popescu Tariceanu dupa interventia expresa a lui Relu Fenechiu, presedintele PNL Iasi, si omul lui Iulian Dascalu.
Initial, Toma Rus a fost numit consilier personal al lui Cristian David. Reactia DIPI si
a generalilor din MIRA l-a facut pe Cristian David sa-l demita rapid pe Toma. Interventiile facute de Mircea Chertes pe lânga primul ministru Tariceanu si interventiile lui Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor, la ministrul de Interne si în urma interventiei exprese a lui Iulian Dascalu au facut ca Toma Rus sa fie numit initial director si apoi director adjunct în BCCO Bucuresti. Dupa ultima audiere la DNA Cluj, când i s-a comunicat ca a început urmarirea penala, Toma Rus a declarat unui grup de prieteni ca daca va mai fi deranjat de DNA, va spune tot.
În consecinta, 24 de ore mai târziu, a fost detasat în Italia. Punerea în miscare a urmaririi penale l-a adus dupa doar 10 zile de la Roma, din nou la Cluj, pentru a raspunde grelelor acuzatii care i se aduc de catre DNA.
Gazeta