Curtea de Apel Cluj va decide definitiv, în luna mai, soarta lui Pauna Ionuț Cătălin, un bărbat cu un istoric penal bogat, condamnat de Judecătoria Bistrița pentru săvârșirea a două infracțiuni de înșelăciune și una de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Acesta a fost acuzat că a emis facturi false pentru servicii de transport pe care nu intenționa niciodată să le execute. Prejudiciul total adus părților civile este de câteva sute de euro, însă numărul mare al dosarelor penale în care figurează inculpatul conturează un profil de „țepar profesionist”.


Inculpatul Pauna Ionuț Cătălin, în prezent încarcerat, a fost condamnat în 2024 de Judecătoria Bistrița la o pedeapsă rezultantă de 3 ani, 6 luni și 20 de zile de închisoare cu executar, după ce s-a reținut că în 2020 a indus în eroare două părți civile, simulând activitatea unei firme de transport rutier.

Acesta a folosit datele unor societăți comerciale reale și a emis facturi proforme false, în numele acestora, pentru a obține avansuri în numerar, fără a avea intenția de a presta serviciile promise. Mai exact, a încasat 100 de euro de la SC Antonia Transportes AMB SRL și 960 lei de la un alt păgubit, Mihalca Dan Ioan, sub pretextul că va transporta autovehicule din Germania în România. Transporturile nu au avut loc niciodată.

Pentru aceste fapte, instanța de fond l-a condamnat la 1 an de închisoare pentru înșelăciune în formă continuată (două acte materiale) și la 6 luni de închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, stabilind o pedeapsă rezultantă alături de alte condamnări anterioare, într-un concurs real de infracțiuni.

În plus, instanța a decis anularea liberării condiționate acordate anterior inculpatului și desființarea înscrisului fals, respectiv factura proformă emisă în mod fraudulos în numele unei firme cu care Pauna nu avea nicio legătură legală.

Dosarul a fost judecat pe fond în mai multe termene, între aprilie și noiembrie 2024, iar inculpatul nu s-a prezentat la niciun termen, motiv pentru care procesul s-a desfășurat în procedură obișnuită. Deși a recunoscut faptele în faza de urmărire penală, în instanță a adoptat o atitudine pasivă.

Profil de recidivist
Pauna Ionuț Cătălin nu este la prima condamnare. Potrivit fișei de cazier și actelor dosarului, acesta a fost anterior condamnat în mai multe rânduri pentru înșelăciune și fals informatic, în România și Germania. A fost vizat în cel puțin 10 dosare penale aflate pe rolul altor instanțe din țară, fiind reținut în mai multe rânduri și eliberat condiționat înainte de termen.

În 2019, a fost condamnat în Germania la 90 de zile amendă pentru furt, iar în România, Judecătoria Pitești l-a condamnat în 2021 la 2 ani și 6 luni cu executare, pedeapsă care ulterior a fost modificată de Judecătoria Bacău, stabilindu-se o condamnare de 3 ani și 20 de zile închisoare.

Următorul termen. Apelul de la Curtea de Apel Cluj
Sentința din noiembrie 2024 a fost atacată cu apel, iar următorul termen la Curtea de Apel Cluj este programat pentru 15 mai 2025, după mai multe amânări și tentative de împăcare dintre părți.

Instanța clujeană va decide definitiv dacă Pauna își va executa pedeapsa așa cum a fost stabilită de judecătorii din Bistrița sau dacă se va modifica cuantumul acesteia. Până atunci, inculpatul rămâne în detenție, acolo unde se află în prezent pentru fapte similare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.