Tribunalul Cluj a dat, pentru a doua oară, verdictul într-un dosar de corupție cu fonduri europene în care ”suveica” unor foști șefi din cadrul CFR Dej a fost depistată că a comis un prejudiciu din fonduri europene în valoare de peste un milion de euro. Printre ei se numără Dumitru Irimuș, dejeanul care a fost implicat în afacerea Trafer și a fost liderul de sindicat al depoului dejean.

Tribunalul Cluj a dat, pentru a doua oară, sentința în cazul unui dosar în care s-a cercetat fraudarea a unui milion de euro, bani proveniți din fonduri europene. Dosarul a fost trimis în judecată, iar în 2019 Tribunalul Cluj a dat prima sentință de condamnare. Însă, judecătorii de la Curtea de Apel Cluj au considerat că procesul trebuie rejudecat. Astfel că toate procedurile au fost reluate de la zero pentru a se ajunge la un rezultat similar cu cel din 2019.

În urmă cu cinci ani, cea mai mare pedeapsă a primit-o BĂRĂIAN ILDO CAMELIA care a fost condamnată la 5,6 ani închisoare cu executare ”pentru săvârşirea infracţiunii de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene în formă continuată şi agravată”. IRIMUŞ DUMITRU a primit 3 ani închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 3 închisoare şi stabileşte un termen de supraveghere de 4 ani, Judecătorul a dispus ca ”pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei municipiului Dej sau a Asociaţiei Filantropice Medical Creştine Cluj Napoca pe o perioadă de 80 de zile lucrătoare”. MOLDOVAN VASILE, a primit 2 ani şi 5 luni închisoare  cu suspendare sub supraveghere,  RUS AUREL GAVRILa fost condamnat la 2 ani şi 8 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere.

Firma SC AGRODENISA SRL, prin care s-a realizat o parte din fraudă, a fost pusă să plătească 100.000 cu titlu de amendă penală și i s-a interzis să mai participe la procedurile de achiziţii publice pe o durată de 3 ani. SC IDM AGRO COMPANY SRL a fost pusă să plătească o amendă penală în valoare de 150.000 lei. În privința daunelor, inculpații vor trebui să plătească aproape un milion de euro.

Acum, noua condamnare o trimite pe Bărăian la închisoare pentru patru ani și jumătate. Ceilalți inculpați primesc tot pedepse cu suspendare a executării, adică fără închisoare.

Fraudă cu fondurile europene

Fostul lider sindical al depoului CFR Dej, Dumitru Irimuş, implicat în afacerea Trafer, a fost trimis în judecată de procurorii DNA Cluj pentru o fraudă cu fondurile europene administrate de APIA, valoarea prejudiciului fiind de peste un milion de euro. Potrivit rechizitoriului, „în perioada 2008 – 2011 inculpata Bărăian Ildo Camelia, în calitate de consultant în cadrul firmei SC Hard Manager Company SRL, i-a sprijinit pe ceilalţi inculpaţi să depună cu intenţie la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit – Oficiul Judeţean Cluj, cereri de finanţare pentru realizarea unor proiecte finanţate din fonduri europene, în domeniul agricol şi zootehnic”.

Procurorii DNA Cluj au trimis în judecată mai mulţi oameni de afaceri pentru o serie de afaceri frauduloase cu fonduri europene. Potrivit DNA, ”în perioada 2008-2011, inculpata Bărăian Ildo Camelia, în calitate de consultant în cadrul firmei S.C. Hard Manager Company S.R.L., i-a sprijinit pe ceilalţi inculpaţi să depună cu intenţie la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit – Oficiul Judeţean Cluj, cereri de finanţare pentru realizarea unor proiecte finanţate din fonduri europene, în domeniul agricol şi zootehnic.

Pe parcursul implementării proiectelor, tot la sugestia inculpatei Bărăian Ildo Camelia, beneficiarii fondurilor au depus, la aceeaşi instituţie, documente false şi inexacte întocmite în cea mai mare parte de inculpată, ce au vizat fie îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate, fie fraudarea procedurilor de selecţie de oferte pentru atribuirea contractelor de servicii şi lucrări, activităţi care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept a fondurilor respective.

Prejudiciul produs ca urmare a acestor activităţi infracţionale a fost în valoare de 16.291.311 lei, din care s-a primit efectiv suma totală de 5.805.931,90 lei, respectiv suma de 4.683.775,63 lei din bugetul Uniunii Europene şi suma de 1.122.156,27 lei de la bugetul de stat.

În cauză, a fost dispusă măsura asiguratorie a sechestrului asupra a două terenuri ce aparţin inculpatului S.C. Agrodenisa S.R.L”.

Cine sunt dejenii acuzaţi de frauda a peste un milion de euro

Reţeaua de fraudare era formată din ”BĂRĂIAN ILDO CAMELIA, consultant în cadrul S.C. HARD MANAGER COMPANY S.R.L., IRIMUŞ DUMITRU, administrator de fapt al S.C. IDM AGRO COMPANY S.R.L., MOLDOVAN VASILE, administrator al unor S.C. AGRODENISA S.R.L. şi RUS AUREL GAVRIL, administrator al S.C. RELRAMO S.R.L., PERŞA CRISTINA, Întreprinderea Individuală Bărăian Sergiu Răzvan și S.C. AGRODENISA S.R.L.

Afacerea Trafer l-a urmărit pe Irimuş

Asupra lui Dumitru Irimuş au mai planat o serie de acuzaţii de corupţie, el fiind implicat în Afacerea Trafer, când şefii CFR au atribuit preferenţial o serie de lucrări din cadrul companiei. Dumitru Irimuş, fost şef de echipă în cadrul departamentului de reparaţii a Depoului CFR Dej, a ajuns după Revoluţie lider sindical al Depoului. Ulterior a devenit finul şefului Depoului Dej, Viorel Simuţ care a ajuns în scurt timp directorul general al Companiei Naţionale CFR. La Felix, în judeţul Bihor, TRAFER a câştigat licitaţia pentru renovarea agenţiei de voiaj CFR. În paralel, firma i-a aranjat lui Necolaiciuc un apartament de protocol, dotat cu saună, fitness etc. De acelaşi tratament se va bucura şi Ioan Pintea, ex-director al CN CFR Infrastructură Cluj. Un alt personaj cooptat în „echipa” TRAFER este dejeanul Alexandru Buhai, ex-directorul companiei IRLUC din cadrul CN CFR, companie ce administra toate depourile CFR. Buhai a fost până în 1990 şeful depoului Dej. Alte contracte derulate prin TRAFER pentru CN CFR sunt şi cele pentru şube – hainele groase de iarnă ale ceferiştilor. La Vatra Dornei, TRAFER a câştigat o licitaţie privind întreţinerea unei linii de cale ferată. Asta în contextul disponibilizărilor masive de angajaţi ai CN CFR din epocă, când locul acestora a fost luat de către firme care s-au angajat că vor realiza lucrările de reparaţii şi întreţinere ale infrastructurii feroviare. De asemenea, unul dintre foştii jurişti ai SC Trafer, Ioan Munteanu a fost locţiitor al şefului SRI Dej. Munteanu a răspuns de Depoul Dej, unde lucra Irimuş, şi de Salina Ocna Dej. Soţia acestuia, medic, a activat la cabinetul medical al Depoului Dej. Munteanu a fost pensionat în 1997, după o detaşare post revoluţionară la Bihor, unde a fost adjunctul şefului SRI Oradea.

Răzvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.