sursa foto: Ziar de Bistrița

Locuitorii satului Fântânița, din Miceștii de Câmpie vor avea un cămin cultural nou, finanțat tocmai de Compania Națională de Investiții. În sat mai locuiesc însă maxim 50 de familie, iar micuța localitate nu are asigurate pentru locuitorii săi nici măcar apă și canalizare… dar le va oferi posibilitatea să facă nunți cu 100 de persoane, în noul cămin cultural.

Căminul cultural din satul Fântânița, comuna Miceștii de Câmpie va fi bijuterie peste un an. Compania Națională de Investiții investește în renovarea clădirii aflate în stare avansată de degradare în jur de 400.000 de euro.

Locuitorii satului vor putea organiza acolo nunți cu 100 de persoane, într-o clădire încălzită, cu apă caldă și aer condiționat vara. Culmea este faptul că locuitorii satului n-au parte de asemenea condiții nici măcar în confortul casei, utilitățile de bază, apa și canalizarea, lipsind cu desăvârșire.

Cine se va petrece în noul cămin cultural… nu se știe, având în vedere faptul că în sat mai locuiesc în jur de 50 de familii. Potrivit datelor ultimului recensământ, satul ar avea puțin peste 350 de locuitori.

Se pare că solicitarea de modernizare a căminului cultural a fost făcută de Primăria Comunei Miceștii de Câmpie. Lucrările vor fi derulate de Compania Națională de Investiții, care a organizat deja o licitație publică în acest sens, publicată pe platforma de licitații publice în luna iunie. Este vorba despre un contract ce prevede proiectarea, execuția și lucrări de asistență tehnică.

„Prezentul proiect promovează o investiție în scopul conservării specificului local și al moștenirii culturale în satul Fântânița, comuna Miceștii de Câmpie, județul Bistrița-Năsăud. Realizarea investiției este oportună deoarece, odată cu aceasta se va îmbunătăți întreaga imagine socio-culturală a zonei și va contribui la o mai bună punere în valoare a patrimoniului cultural imaterial al zonei. Prin modernizarea și dotarea căminului cultural se vor crea condiții adecvate pentru realizarea evenimentelor cu caracter social și cultural, va crește nivelul cultural și social al populației, implicit se va îmbunătăți calitatea vieții locuitorilor satului Fântânița și a condițiilor de trai”, se motivează oportunitatea investiției în documentele licitației publice.

Sală de evenimente de 143 de metri pătrați

Căminul cultural are o suprafață construită propusă de peste 300 de metri pătrați. Va fi amenajată o sală multifuncțională de 143 de metri pătrați, foaier, garderobă, grup sanitar, depozit mobilier, birou. Se pare că sala pentru evenimente va putea găzdui evenimente pentru în jur de 100 de persoane.

Lucrările de modernizare a clădirii existente prin adaptarea spațiilor la cerințele funcționale de cămin cultural, presupun desființarea unor pereți existenți și realizarea unor pereți noi. În aceste condiții sunt necesare măsuri de intervenție majoră în sistemul structural.

Lucrările includ demolarea pereților portanți existenți și executarea infrastructură și suprastructură în cadre de beton armat, refacere planșeu peste parter din beton armat. Acoperișul se reface, iar clădirea va fi anvelopată. Finisajele din interior se refac și ele, la fel și instalațiile termice, sanitare și electrice. Clădirea urmează să fie dotată și cu echipamente și mobilier.

Pereții din grupurile sanitare se vor placa cu plăci ceramice glazurate, pardoselile în sala multifuncțională vor fi din parchet masiv, iar în celelalte încăperi pardoselile vor fi finalizate cu placaj ceramic antiderapant. Se prevăd inclusiv mânere antipanică și sisteme de autoînchidere.

Firma care va pune mâna pe contract are la dispoziție 11 luni să finalizeze lucrarea: o lună pentru proiectare și 10 luni pentru execuție. Va trebui să realizeze: proiect pentru autorizarea executării lucrărilor de construire, proiect de organizare a execuției lucrărilor, proiect tehnic de execuție, asistență tehnică pe perioada de execuție a lucrărilor.

„Modificările aduse nu vor schimba prețul ofertat. Antreprenorul are obligația de a verifica în momentul ofertării toată documentația și amplasamentul și își va asuma orice modificare din punct de vedere financiar”, se mai arată în caietul de sarcini al licitației.

Firma va oferi o perioadă de garanție pentru lucrări de cel puțin 36 de luni. De asemenea, societatea comercială câștigătoare trebuie să aibă minim 10 angajați, dar și un șef de proiect (inginer sau arhitect de meserie), un arhitect, un inginer proiectant de structuri pentru construcții, inginer proiectant de instalații, un manager de proiect, un șef de șantier, un manager în sisteme de management al calității, un responsabil tehnic cu execuția sau un electrician autorizat de ANRE.

„Toate ofertele financiare ale căror valori sunt aparent neobișnuit de scăzute, prin raportare la prețurile pieței, vor fi temeinic justificate, comisia de evaluare având dreptul de a solicita: documente privind, după caz, prețurile la furnizori, situația stocurilor de materii prime și materiale, modul de organizare și metodele utilizate în cadrul procesului de lucru, nivelul de salarizare a forței de muncă, performanțele și costurile implicate de anumite utilaje sau echipamente de lucru care concură la formarea prețurilor și implicit conduc la valoarea ofertei”, mai spune caietul de sarcini al licitației.

Și Sălcuța are cămin cultural de 200.000 de euro

Fântânița nu este singurul sătuc cu câteva familii unde Compania Națională de Investiții a investit într-un cămin cultural. Sălcuța (comuna Sânmihaiu de Câmpie) are doar 150 de locuitori, potrivit ultimului recensământ. Precum în Fântânița, clădirea unde funcționa căminul cultural este într-o stare avansată de degradare.

CNI a pompat aici 200.000 de euro pentru a pune la pământ clădirea existentă și a ridica una nouă pe același amplasament. Licitația pentru lucrări a fost organizată de CNI anul trecut. Noua clădire va avea o sală de spectacole cu podium, grupuri sanitare, depozitare, garderobă, cameră tehnică și un depozit de material lemnos.

Căminul cultural din Sălcuța se va întinde pe 240 de metri pătrați și va fi dotat cu scaune, mobilier, sistem de sonorizare, ecran de protecție de mari dimensiuni. Ca și în cazul localității Fântânița, nici locuitorii din Sălcuța nu au apă sau canalizare… dar au cămin cultural modern.

În ultimele luni, Compania Națională de Investiții a organizat mai multe licitații pentru obiective din Bistrița-Năsăud. La Spermezeu va investi 3,6 milioane de lei pentru modernizarea și reabilitarea străzilor afectate de inundații.

La Leșu finanțează un centru medical cu 3,5 milioane de lei, iar la Lunca Ilvei modernizarea și dotarea dispensarului uman cu 2,8 milioane de lei. De asemenea, CNI va construi și dota un dispensar medical, cu aproape 3 milioane de lei și la Sîngeorz-Băi.

Andreea Moldovan

1 COMENTARIU

  1. Lucrurile se misca incet dar sigur. Prin anul 2014, primarul comunei Miceștii de Câmpie la acea vreme declara: „Am depus la CNI un proiect de renovare a Căminului Cultural din satul Visuia. Valoarea proiectului este estimată la 200.000 euro, finanţarea fiind asigurată din fonduri guvernamentale.” La inceputul anului 2020 , in ziarele locale a aparut stirea potrivit careia Căminul Cultural din comuna Miceștii de Câmpie, satul Visuia, a fost inaugurat, în cadrul unui eveniment organizat de Primăria comunei. La inaugurare, au luat parte primarul Ioan Becan, prefectul Stelian Dolha, președintele PNL Bistrița-Năsăud, Ioan Turc și Mitropolitul Andrei Andreicuț.
    Iata ca acum a venit randul căminului cultural din satul Fântânița, pentru a fi renovat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.