Schimbarea pe ultima sută de metri a strategiei de privatizare convenite  încă din primăvară i-a alungat pe marii investitori. În acelaşi timp, cerinţa ca ofertanţii să prezinte doar o scrisoare de  bonitate în locul garanţiei bancare a făcut posibilă candidatura unei persoane fizice (Dan Diaconescu) la preluarea celui mai mare combinat petrochimic.

Controversele iscate după ce omul de televiziune Dan Diaconescu şi-a adjudecat pachetul majoritar de acţiuni ale combinatului petrochimic Oltchim au ca punct de plecare însăşi strategia de privatizare a colosului de la Râmnicu Vâlcea.

În primul rând, caietul de sarcini a fost întocmit în aşa fel încât să fie posibil ca inclusiv o persoană fizică (nu doar cele juridice) să aibă acces în cursa pentru adjudecarea pachetului licitat.

Dacă o persoană juridică, o companie, vine la licitaţie cu garanţii bancare, bilanţuri şi diverse documentaţii privind soliditatea afacerilor sale, o persoană fizică (în cazul de faţă Dan Diaconescu) nu poate să vină decât cu un CV, un certificat de cazier, un certificat fiscal şi o scrisoare de bonitate din partea unei bănci. Şi totuşi, organizatorul licitaţiei Oltchim a acceptat ca ofertanţii să vină doar cu scrisori de bonitate bancară, asigurându-i astfel accesul omului de televiziune Dan Diaconescu în cursa pentru Oltchim.

I-au alungat şi pe ruşi, şi pe americani

O altă conjunctură care a favorizat prezenţa lui DD în lista scurtă a ofertanţilor pentru Oltchim constă în schimbarea pe ultima sută de metri a scenariului privatizării. Dacă, la data de 7 august, Guvernul vorbea de conversie în acţiuni a datoriilor Oltchim şi de „un protocol" pentru preluarea Arpechim (rafinăria de la Piteşti fiind vitală pentru funcţionarea combinatului de la Râmnicu Vâlcea), la 23 august, acelaşi Guvern a ieşit cu creanţele separate la vânzare, lucru care i-a dezamăgit pe marii investitori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.