Un bărbat din Livezile a fost trimis în judecată, în februarie anul acesta, pentru omor, după ce în toamna anului trecut l-a bătut pe tatăl iubitei sale până l-a lăsat fără suflare. Culmea ironiei este faptul că, un fiu al victimei se află după gratii încă din primăvara anului trecut, după ce împreună cu alți doi tineri au fost la un pas să-și omoare un vecin. Ambele incidente s-au petrecut pe fondul consumului de alcool.

Gradul de violență din societatea românească este tot mai ridicat în ultimii ani și, de multe ori urmările sunt din cele mai grave chiar dacă la baza acestora sunt motive minore, mai ales dacă sunt amplificate de consumul de alcool. Victimele ajung cu leziuni grave în spital, în cel mai bun caz, ori în mormânt.

Așa s-a întâmplat și în după-amiaza zilei de 14 noiembrie 2023, când Dragotă Călin, în vârstă de 37 de ani, l-a bătut crunt pe tatăl iubitei sale până l-a lăsat fără suflare. Bărbatul a fost arestat preventiv, iar în luna februarie a fost trimis în judecată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud. Dosarul a ieșit recent din camera preliminară, după ce judecătorii au verificat probatoriul întocmit de procurori.

Bărbatul omorât este tatăl lui Marius Aftim, tânărul arestat preventiv în aprilie anul trecut împreună cu Gică Danciu și Georgică Capătă, după ce l-au bătut pe Tinu Măjeri, vecinul lor, cu pumnii, picioarele și chiar cu o drujbă. Ulterior, cei trei au fost trimiși în judecată și cu câteva zile înainte de Crăciun au fost condamnați de prima instanță, dosarul aflându-se acum în apel, la Curtea de Apel Cluj.

Se ajutau, dar nu erau amici

Dar să vedem cum s-ar fi ajuns la conflictul letal.

Anchetatorii spun că Dragotă avea o relație amoroasă cu fiica lui Aftim, care nu era chiar pe placul acestuia din urmă, mai ales că între cei doi amorezi era o diferență de 20 de ani. Cu toate acestea, cei doi bărbați nu păreau să aibă o relație conflictuală, ba chiar se ajutau reciproc în diferite momente, dar mai stăteau și la “un pahar de vorbă”. Așa s-a întâmplat și în ziua fatidică de 14 noiembrie.

“Un exemplu concludent în acest sens, arată procurorul în continuare, este chiar modul în care aceştia au petrecut ziua de 14.11.2023. În dimineaţa acestei zile, reţine procurorul, victima i-a cerut sprijin inculpatului, iar acesta l-a ajutat să ducă o căruţă pentru reparaţii la un fierar din loc. Dorolea, în jurul orei 10.00, după care tot împreună au schimbat caii de la căruţa victimei, şi-au vizitat prieteni comuni, ocazii cu care au consumat alcool în mai multe locuri, iar în final s-au deplasat împreună la apartamentul victimei din loc. Livezile, unde au ajuns înainte de ora 17.00”, a reținut instanța în încheierea penală.

În ziua următoare era planificat ca Dragotă să-i transporte cu autoturismul său pe membrii familiei lui Aftim la Penitenciarul Gherla, unde a se află încarcerat Marius Aftim. Nu au mai apucat însă, fiindcă nenorocirea a căzut pe capul acestora.

Aftim l-ar fi amenințat pe Dragotă

Cu câteva zile înainte de crimă, Aftim sr. a aflat că fiica sa este însărcinată, iar asta se pare l-ar fi înfuriat, motiv pentru care l-ar fi amenințat pe Dragotă cu moartea, potrivit declarațiilor acestuia date în fața procurorilor.

Astfel, Dragotă susținut că anterior datei de 14 noiembrie, Aftim, pe fondul furiei și a consumului de alcool după ce a aflat că fiica sa este însărcinată, ar fi încercat să-i omoare cu toporul un cal pe care l-ar fi cumpărat de la o persoană din sat. Mai mult, Aftim l-ar fi amenințat și pe el cu moartea, atât anterior, cât și în ziua crimei, când pe fondul fricii, a susținut Dragotă, a ajuns să acționeze violent. Asta în condițiile în care, a mai arătat el, Aftim era cunoscut în comunitate ca fiind o persoană violentă, care în 1990 a fost condamnat la 18 ani de închisoare după ce și-a înjunghiat cumnatul și l-a omorât.

Toate aceste afirmații, au arătat procurorii, nu se susțin în raport cu probele aflate la dosarul cauzei, astfel că multe dintre cererile în probațiune solicitate de Dragotă prin apărător, au fost respinse.

Deși în fața instanței de cameră preliminară, avocatul lui Dragotă a arăta că i s-a încălcat dreptul la apărare clientului său, care și-a recunoscut fapta, însă nu în modalitatea descrisă de procurori.

De la chef, la crimă

În ziua de 14 noiembrie, cei doi consumaseră alcool, Dragotă mai puțin, Aftim mai mult, mai ales că au avut și motiv de sărbătoare – iubita lui Dragotă și totodată fiica lui Aftim își sărbătorea ziua de naștere.

Anchetatorii au arătat că rezultatul alcooltestului aplicat inculpatului a fost 0,34 mg/l alcool pur în aerul expirat, iar alcoolemia în sânge a victimei stabilită în cadrul autopsiei a fost de 2,77 g/l, astfel că este posibil ca incidentul să se fi produs în urma unor discuţii ivite în legătură cu relaţia dintre Dragotă şi fiica lui Aftim.

Potrivit procurorilor, victima a fost lovită de Dragotă în mod repetat cu pumnii și picioarele în zona corpului și mai ales în cap, inclusiv după ce s-a aflat la pământ. Loviturile extrem de puternice au dus la decesul lui Aftim.

“În fapt, s-a reţinut de către procuror că în data de 14.11.2023, între orele 16.00-17.00, în locuinţa victimei, din sat/com. Livezile, nr. 110, (…), pe fondul consumului de alcool şi al unui conflict spontan, persoana vătămată Aftim (…) a fost agresată fizic de inculpatul Dragotă Călin care a lovit-o în mod repetat cu pumnii şi picioarele în zona corpului şi capului, a izbit-o şi călcat-o cu bocancii în zona abdomenului şi capului, inclusiv după ce victima a căzut pe podea. În urma acestor lovituri, victima Aftim (…) a suferit leziuni traumatice severe care i-au provocat decesul.

Constatarea criminalistică traseologică efectuată în cauză, se reţine în continuare în cuprinsul rechizitoriului, conform raportului nr. (…)/27.12.2023, a identificat pe faţa victimei un număr de trei urme imprimate sub formă de echimoze, al căror model corespunde desenului antiderapant prezent pe talpa ghetei corespunzătoare piciorului drept, ridicate de la inculpatul Dragotă Călin. Acestea indică existenţa a cel puţin tot atâtea lovituri intense doar în zona respectivă, numărul total al loviturilor aplicate victimei, faţă de multitudinea şi gravitatea leziunilor, localizarea acestora, fiind însă semnificativ mai mare.

Moartea victimei a fost constatată de echipajul medical de resuscitare care s-a deplasat la faţa locului şi a aplicat fără succes proceduri de reanimare, survenirea decesului fiind consemnată la ora 18.14.

Astfel, în urma loviturilor, se arată în continuare în rechizitoriu, victima a suferit multiple leziuni traumatice externe (echimoze la nivelul feţei, capului, abdomenului) şi interne incluzând hemoragii intracraniene, ruptură hepatică cu hemoperitoneu de cca 1600 ml, care i-au provocat decesul. Conform raportului de expertiză medico-legală nr. 2541/III (…) din 12.12.2023, moartea victimei a fost violentă şi s-a datorat insuficienţei cardio-respiratorii acute consecutive asfixiei mecanice cu aspirat sangvin traheo-bronho-pulmonar, consecutive unui traumatism cranio facial, reţinându-se că leziunile traumatice s-au putut produce prin lovire cu corp dur şi comprimare între două planuri dure (posibil între picior şi sol).”, a reținut instanța din rechizitoriul întocmit de procurori.

Acest incident, mai arată procurorul, a avut loc pe fondul consumului de alcool (rezultatul alcooltestului aplicat inculpatului a fost 0,34 mg/l alcool pur în aerul expirat, iar alcoolemia în sânge a victimei stabilită în cadrul autopsiei a fost de 2,77 g/l) şi posibil în urma unor discuţii ivite în legătură cu relaţia dintre Dragotă şi fiica victimei, care în aceeaşi zi îşi aniversa ziua de naştere.

La începutul lunii aprilie, rechizitoriul întocmit de procurori a primit undă verde din partea judecătorului de cameră preliminară de la Tribunalul Bistrița-Năsăud. Dragotă a depus contestație la Curtea de Apel Cluj, însă și aici nu a avut succes. Drept urmare, dosarul va intra curând la judecata pe fond.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.