Centrul de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică de la Beclean se regăseşte pe locul I într-un top al morţii, potrivit datelor transmise de Ministrul Muncii. Din cele 146 de decese înregistrate în Bistriţa-Năsăud, 100 au fost înregistrate într-un singur centru de recuperare, cel de la Beclean.

La cererea News.ro, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice a făcut publice datele cu privire la decese înregistrate între 2013 şi 2015, în centrele din ţară.

Potrivit datelor, între 2013 şi 2015, în centrele de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică din ţară au murit 624 de adulţi cu dizabilităţi instituţionalizaţi. Dintre cele 624 de persoane decedate, aproape 170 au fost înregistrate în două centre din ţară: cel de la Beclean şi cel de la Sasca Mică (judeţul Suceava).

Din cele 146 de decese înregistrate în Bistriţa-Năsăud, în această perioadă, 100 au fost înregistrate într-un sigur centru de recuperare neuropsihiatrică, cel de la Beclean. Acesta este cel mai mare număr de decese înregistrat de către Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi într-un singur centru din ţară.

Centrul de la Beclean asigură în regim instituţionalizat servicii medicale şi sociale, găzduire şi hrană, recuperare, asistenţă socială şi psihologică pentru persoanele cu handicap fizic şi psihic.

Potrivit statisticilor, în anul 2013, în acest centru au murit 32 de persoane, în 2014 numărul acestora a ajuns la 46, iar în 2015 s-au înregistrat 22 de decese. Culmea, numărul de decese înregistrat în cei trei ani este mai mare decât numărul actual al persoanelor asistate în acest centru, care ajunge la 74.

 

Bolile cardio-vasculare, diabetul, schizofrenia le-au venit de hac pacienţilor

Aceleaşi date scot în evidenţă faptul că vârsta medie la data decesului a fost de 78 de ani în 2013, 77 de ani în 2014 şi 75 de ani în 2015. Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi vorbeşte şi despre cauzele generatoare de deces.

Principalele cauze generatoare de deces în această perioadă au fost bolile cardio-vasculare, pulmonare, diabetul zaharat, neuroplasm gastric, schizofrenie paranoidă, metastaze hepatice.

 

Nimeni nu a fost tras de răspundere pentru decese…

Deşi numărul de decese înregistrat este însemnat, Autoritatea Naţională pentru Persoane cu Dizabilităţi spune că din raportările transmise de direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului din zonele respective nu au existat cazuri de moarte suspectă, violentă  sau în urma unor leziuni traumatice, nestabilindu-se răspunderea penală pentru niciunul dintre aceste cazuri.

„Decesele au survenit ca o consecinţă a complicaţiilor date de afecţiunea de bază”, precizează ANPD.

Cu toate acestea, aceste centre au fost controlate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială. În perioada 2013-2015, ANPIS a efectuat 132 de controale, în urma cărora au fost identificate mai multe nereguli, printre care: nerespectarea standardelor specifice de calitate (este vorba despre organizarea şi funcţionarea serviciilor sociale, găzduirea şi îngrijirea pacienţilor sau asifurarea hranei), lipsa documentelor privind stabilirea capacităţii centrelor, regulamentele de organizare şi funcţionare, avizele emise de ANPD, lipsa certificatelor de încadrare în grad şi tip de handicap pentru toţi beneficiarii, dar şi lipsa personalului de specialitate şi de îngrijire raportat la numărul beneficiarilor.

În ceea ce priveşte centrul de la Beclean, ANPIS a dispus în urma controalelor adaptarea capacităţii de cazare, compartimentarea, accesibilizarea, dotarea şi amenajarea spaţiilor.

persoane cu dizabilitati

Bolnav cu fractură, tratat cu vitamine la Beclean

La mijlocul anului 2015, presa naţională era cu un ochii pe un tânăr internat în centrul de la Beclean. Acesta suferise o fractură de col femural în curtea centrului, însă era tratat de angajaţii acestuia cu… vitamine.

Abia la două săptămâni şi jumătate de la incident, când cazul a fost mediatizat, tânărul de 20 de ani a primit tratamentul corespunzător pentru fractura de col femural.

După ce tânărul a căzut în curtea centrului a fost dus la Compartimentul de Primiri Urgenţe din cadrul spitalului din Beclean, situat la doi paşi de centru. Medicul de gardă de la spital a constatat că tânărul avea câteva zgârieturi în zona capului şi a şoldului. Pentru că nu avea posibilitatea să efectueze o radiografie chiar atunci, medicul a recomandat să fie făcută în zilele care urmau o radiografie la policlinica spitalului.

Tânărului i s-a afectuat o radiografie, care a confirmat faptul că acesta avea o fractură de col femural fără deplasare. Radiografia a ajuns la medicul de familie al tânărului, care nu a cerut opinia unui ortoped, ci a recomandat odihnă, vitamine şi eventual calmante dacă se impune.

Două săptămâni şi jumătate, tânărul a fost tratat cu vitamine şi…odihnă. În toată această perioadă, tânărul nu a ajuns la un ortoped care să recomande un tratament adecvat.

La cei 20 de ani ai săi, tânărul nu comunica, cântărea în jur de 45 de kilograme. Acesta se afla în centru de mai bine de 15 ani, având probleme psihice şi fiind diagnosticat şi cu HIV. Tânărul avea şi ieşiri violente şi comportament deviant, fiind necesară supravegherea permanentă.

În cei 15 ani de când se afla în centru, angajaţii acestuia nu au găsit nicio metodă de a comunica în vreun fel cu acest tânăr. Singurul „tratament” de care avea parte tânărul era în realitate supravegherea aproape constantă.

În urma mediatizării acestui caz, Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Bistriţa-Năsăud, alături de un reprezentant al Direcţiei de Sănătate Publică au demarat o anchetă. Această anchetă a scos în evidenţă faptul că reprezentanţii centrului de la Beclean nu se fac vinovaţi de nimic.

„După efectuarea celui de-al doilea control la Spitalul Judeţean de Urgenţă s-a constatat că fractura fiind compensată este nevoie doar de servicii de supraveghere permanentă menţionate anterior, comportamentul tânărului fiind de respingere a altor forme de suport medical. Aspectele medicale au fost verificate de Direcţia de Sănătate Publică, neconsiderându-se nicio încălcare a procedurilor medicale în astfel de cazuri”, precizat AJPIS într-un comunicat de presă.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.