Potrivit unor informatii, Robert Stefan Cicos, cunoscut în interlopa sub numele de “Ceapa”, capul unei retele de tip mafiot care comercializa produse de lux furate din Italia ar fi fost capturat în Italia. Interesant este faptul ca presupusa activitate infractionala a lui Ceapa duce tocmai la o serie de angajati ai BCCO Cluj – comisarul Horea Oltean, subinspectorul Petru Filip si agentul de politie Alin Pintican- anchetati în prezent de DNA Cluj într-un dosar ce vizeaza tocmai aceasta infractiune.

Acum aproape doi ani, DIICOOT Cluj a început sa lucreze la o serie de dosare penale care viza o retea infractionala care comercializa obiecte de lux furate din Italia.

Cu toate acestea se pare ca unii ofiteri din cadrul BCCO Cluj nu s-au ocupat de împiedicarea infractiunilor ci, mai curând, au dat o mâna de ajutor unor retele de crima organizata.

Mai concret, cinci clujeni sunt acuzati ca s-au organizat într-o retea de tip mafiot care comercializa bunuri de valoare furate din Italia.

Se pare ca reteaua era condusa de Robert Stefan Cicos, zis „Ceapa”, probabil din cauza “straturilor” de protectie cu care era acoperit. Modul de operare era urmatorul: din Italia erau furate bunuri de mare valoare care erau trimise în România, unde erau vândute prin intermediul lui Cristian Nedelea si Alexandru Tritean, fratele vitreg al lui Cicos. Prejudiciul estimat de anchetatori se ridica la peste 100.000 de euro. Se pare ca infractorii furau si din bancomate cu ajutotul unor carduri false, scotând apoi sume de bani care erau folosite la cumpararea de bunuri. Marfa era trimisa în România si vînduta la un pret mai mic decât cel al pietei.

Cicos este recidivist, el fiind închis între 2003 si 2005 în Italia pentru aceleasi capete de acuzare: infractiuni din domeniul crimei organizate. Potrivit unor informatii care nu au fost confirmate oficial pâna la ora închiderii editiei, Robert Stefan Cicos a fost arestat de carabinieri în urma cu câteva zile. Ramâne de vazut daca acesta îi va da în gât pe ceilalti membri ai “grupului”.

<h5>Directia organizata în criminalitate</h5>

Interesant este ca în acest caz se pare ca sunt implicati si angajati ai serviciului antidrog al BCCOA Cluj, comisarul Horea Oltean, subinspectorul Petru Filip si agentul de politie Alin Pintican, care sunt cercetati pentru luare de mita si infractiuni conexe. Conform unor surse, firul care trebuie urmarit pentru a ajunge la acestia este urmatorul: Cicos, aflat în Italia, trimitea la comanda lui Nedelea produse de marca (haine, parfumuri, bijuterii), care ajungeau “strategic” în custodia politistilor, care le vindeau mai departe. Recent, în acest dosar a fost chemat pentru o serie de audieri si Mircea Hrudei, seful DIICOT Cluj, în calitate de martor. Cu toate acestea, conform declaratiilor aparute în presa, Hrudei nu s-a prezentat la audieri invocând “o serie de probleme de rezolvat”.

<i>-În primavara anului 2006, dosarul politistilor este înregistrat la DIICOT Cluj. Acuzatia adusa politistilor este ca au primit bunuri de la Cristian Nedelea, care se banuieste ca ar fi fost furate din Italia.

-În 2007, DNA Cluj preia dosarul “Nedelea-politistii”

-În 5 noiembrie 2007 este chemat la audieri Mircea Hrudei, care invocând probleme personale nu se prezinta

Potrivit Codului Penal favorizarea infractorului, complicitate la infractiunea de furt, contrabanda si evaziunea fiscala, sunt infractiuni care trebuiesc încadrate într-un dosar penal în maxim 10 zile.

<h5>Mecanismul infractional</h5>

Sorin Muresan, zis “Ludusu” (fiind originar din Ludus) ar derula, potrivit unor surse, afaceri ilegale cu lemn, trafic de persoane în Italia si valorificarea de obiecte de lux furate din Italia (bijuterii, ceasuri scumpe, aparatura electronica, etc.). Legatura lui Muresan, prin intermediul caruia se valorificau aceste bunuri, este Chira Bogdan (devenit, Chira Balaci Bogdan, dupa casatorie).

Mecanismul este urmatorul: se trimite de catre Cicos Robert, zis “Ceapa”, marfa furata din Italia. Aceasta era “receptionata” în România de Nedelea Cristian, Ispas Tudor, Lung Marius, Tritean Asexandru. În martie 2006, acestora li se confisca toata marfa si suspectii sunt chemati la Politie sa declare filiera. Iese astfel la iveala legatura “grupului infractional” cu trei lucratori ai BCCO Cluj Filip Petru, Horea Oltean si Alin Pintican.

Stefan Trandafir

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.