Localurile care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu vor fi obligate să obţină acest document, potrivit unui proiect de act normativ ce figurează pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor.

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 52/2015 pentru modificarea și completarea Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor a fost publicată pe 5 noiembrie anul trecut în Monitorul Oficial, iar prevederile acesteia au intrat în vigoare de la momentul apariţiei.

Pentru a-şi produce în continuare efectele juridice, ordonanţa trebuie să fie adoptată prin lege de către Parlament. Astfel, proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 52/2015 a trecut de Senat în luna decembrie, iar mâine figurează pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, forul decizional în acest caz.

În forma amendată a proiectului care va putea primi mâine votul decisiv al deputaţilor este stabilit că toate construcţiile şi amenajările care funcţionează fără a deţine o autorizaţie de securitate la incendiu vor avea obligaţia obţinerii acestui document până la 31 decembrie 2016.

Obligaţia obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu va reveni, potrivit proiectului de act normativ, beneficiarului investiţiei ori persoanei fizice sau juridice care finanţează şi realizează investiţii noi sau intervenţii la construcţiile existente.

Totuşi, în cazul în care este constatată încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu, autorităţile vor putea decide oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor/amenajărilor fără a mai aştepta obţinerea autorizaţiei amintite.

Până la data obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu, răspunderea pentru funcţionarea construcţiilor şi amenajărilor din punct de vedere al asigurării cerinţei de securitate la incendiu va reveni exclusiv beneficiarilor investiţiilor.

Vă reamintim că, potrivit normelor în vigoare, criteriile pentru închiderea localurilor se aplică în cazul clădirilor/spaţiilor comerciale, adică în baruri, cluburi, discoteci, restaurante, centre comerciale, magazine şi supermagazine. De asemenea, acestea sunt valabile în egală măsură pentru clădirile/spaţiile culturale (teatre, cinematografe, săli polivalente, săli de spectacole sau altele asemenea, destinate sau deschise participării publicului) şi clădirile/spaţiile turistice (hoteluri, moteluri, hosteluri, vile turistice, cabane turistice, pensiuni).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.