Postul de televiziune France 4 are sediul în Paris Cedex, în Esplanade Henri de France. Este un canal de televiziune aparţinând de serviciul public "France Television", specializat în emisiuni de divertisment. Ce are Bistriţa cu Parisul şi cu postul de televiziune France 4? La prima vedere nimic. Ne contrazice, însă, Tribunalul de Mare Instanţă din Paris, care a emis un mandat de arestare pe numele unui cetăţean al reşedinţei judeţului Bistriţa-Năsăud – Irimie Pap. Aceasta a fost acuzat că a încercat să fure şi aproape a reuşit, aproape o jumătate de milion de euro.
Irimie Pap este deja un personaj celebru în Bistriţa. Cine nu este convins, nu are decât să consulte "Gazeta de Bistriţa" din perioada 2006 – 2008. Că omul este vinovat sau nu pentru ce a făcut, asta este treaba justiţiei. Oricum, asupra capului acestuia, atârnă nişte acuzaţii deosebit de grave, de care va trebui să dea socoteală până la urmă. Dacă justiţia română nu a reuşit să elucideze alte fapte comise de Irimie Pap, poate că va reuşi cea din Franţa să lumineze acest caz.
În data de 19 noiembrie 2008, o echipă specializată a Compartimentului Urmăriri, din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud (IPJ BN), l-a ridicat în izmene pe Irimie Pap, după cum se spune, de la domiciliul din Bistriţa, la ora 08.00, în urma unei operaţiuni organizate fără tam-tam, televiziuni şi presă scrisă. Simplu şi discret. Dând dovadă de discernământ şi mai ales diplomaţie, echipa de la SIC l-a ridicat pe Irimie Pap în baza Mandatului European de Arestare, emis de Tribunalul de Mare Instanţă din Paris şi la depus în arestul IPJ Bistriţa-Năsăud. Ulterior, Irimie Pap a fost transportat şi prezentat unui complet de judecători ai Curţii de Apel Cluj-Napoca, care a emis pe numele acestuia un mandat de arestare pe termen de 30 de zile. Opinia publică din Bistriţa, şi nu numai, a fost uluită. Este al doilea caz, după cel al lui Valeriu Predescu, în care un cetăţean bistriţean este ridicat şi este pasibil de extrădare în baza un mandat european de arestare.
În faţa judecătorilor de la Curtea de Apel Cluj-Napoca, Irimie Pap a susţinut că este nevinovat, cu atât mai mult cu cât, în perioada comiterii faptelor pentru care este acuzat, el suţine că nu a călătorit în Franţa.
Povestea episodului de faţă, în care este implicat Irimie Pap, începe undeva pe la sfârşitul lunii iulie 2006. În data de 21 iulie 2006, conform anchetatorilor francezi, Irimie Pap ar fi intrat cu o nonşalanţă greu de imaginat, taman în biroul contabilului şef de la France 4. Dacă autorităţile franceze nu au alte probe, cele două paşapoarte care au fost găsite asupra lui Irimie Pap, îl disculpă de aceste acuzaţii. Unul dintre paşapoartele găsite, a expirat chiar în perioada respectivă, iar altul a fost emis ulterior de Serviciul specializat din Bistriţa-Năsăud. Rămâne un lucru neclar – faptul că vechiul paşaport nu a fost automat reţinut la emiterea celui nou, iar Irimie Pap a fost găsit cu două documente de călătorie asupra lui. Studiul acestora, conform surselor noastre, demonstrează că Irimie Pap nu ar fi intrat pe teritoriul Franţei cu aceste documente de călătorie. După cum se cunoaşte, în perioada respectivă România nu era încă membră a Uniunii Europene, iar pentru accederea într-o ţară occidentală era nevoie de obţinerea unei vize turistice sau de afaceri. Cele două paşapoarte găsite asupra lui Irimie Pap nu au nicio viză pentru Franţa. Este posibil, potrivit opiniei anchetatorilor francezi, ca Irimie Pap să fi avut un complice sau autorităţile respective să aibă dovezi la care opinia publică nu are acces şi acestea să arate altceva. Surse ale "Gazetei de Bistriţa" din cadrul Interpol arată că anchetatorii francezi dispun de o înregistrare video, în care o persoană, ce purta ochelari negri şi o pălărie mare pe cap, a intrat în sediul France 4 în data de 21 iulie 2006.
Personajul respectiv, despre care anchetatorii francezi afirmă că era chiar Irimie Pap, cu un sânge rece remarcabil, demn de un personaj al unui film de serie american, a pătruns în biroul unui contabil care se ocupa de emiterea ordinelor de plată pentru diferite contracte ale postului de televiuzoiune francez cu diferiţi parteneri economici. Personajul respectiv, Irimie Pap, spun francezii, sau un complice al acestuia spun alte surse, de la tastatura unui calculator al Serviciului Contabilitate al France 4, a falsificat cu sânge rece două ordine de plată, fiecare în valoare de 211.000 euro, pe care le-a trimis de pe faxul France 4 către Banca Naţională a Franţei, Sucursala din Paris. Ordinele de plată respective, pe care semnătura directorului general al postului tv France 4 a fost realizată impecabil de pe terminalul contabilului respectiv, au trecut de orice control sau supervizare. Conform documentelor bancare de plată emise, postul de televiziune France 4 trebuia să plătească în contul firmei "Jolt Impex" din Bistriţa, suma de fix 422.000 euro. În aceeaşi zi, Banca Naţională a Franţei, Sucursala din Paris, a virat suma de 422.000 euro la Sucursala "Raiffeisen Bank" din Bistriţa, în contul firmei "Jolt Impex".
Înşelăciunea a fost descoperită relativ rapid, în data de 24 iulie 2006, când contabilul şef al France 4 a descoperit că din conturile televiziunii publice franceze au dispărut 422.000 euro. Surse judiciare franceze afirmă că cel mai probabil Irimie Pap sau complicele acestuia au găsit în biroul contabilului respectiv mai multe ordine de plată în alb, care purtau semnătura directorului postului de televiziune France 4. Înşelăciunea, aşa după cum am mai arătat, nu a fost depistată imediat, ci doar după trei zile, după ce francezii au aflat datele acţionarilor de la firma bistriţeană "Jolt Impex", spre care au fost direcţionaţi banii. Irimie Pap nu s-a putut bucura de cei 422.000 euro, deoarece la cererea Bănci Naţionale din Paris (BNP), care opera contul France 4, "Raiffeisen Bank" a blocat contul firmei "Jolt Impex" din Bistriţa.
Culmea tupeului, Irimie Pap a deschis în cursul anului 2006, un proces prin care cerea deblocarea sumei respective de bani. Un fapt deosebit de curios este acela că, Irimie Pap a motivat decizia prin faptul că cei 422.000 euro ar fi reprezentat contravaloarea unui export de îngrăşăminte chimice din Statele Unite ale Americii către S.C "Chemex Limited" SRL, care ar fi avut la rândul ei de recuperat o datorie de la France 4.
Irimie Pap, sigur pe el, a declarat că el nu a fost în perioada respectivă în Franţa şi ca atare nu putea să fure el suma de bani respectivă.
Camerele de supraveghere ale France 4 care au reţinut imaginea unui cu ochelari negri de soare şi cu o pălărie pe cap, care se pare că nu a fost identificat fără nici un dubiu ca fiind Irimie Pap, este un alt aspect care vine în sprijinul afirmaţiei bistriţeanului.
Conform legilor din România, înainte de a fi extrădat autorităţilor judiciare franceze, respectiv Tribunalului de Mare Instanţă din Paris, Irimie Pap are dreptul la un recurs, lucru pe care prin intermediul avocatului l-a şi făcut. După judecarea acestuia, undeva prin luna ianuarie 2009, Irimie Pap poate sau nu să fie extrădat în Franţa.
merita numai respect!!!…….daca cei de la biroul de contabilitate nu au un sistem eficient de securitate….ce sa mai?? bravo frate …..tine-o tot asa!!mafia internationala patrunde peste tot..
smecheria se plateste!!
Folosim cookie-uri pentru a ne asigura că vă oferim cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă continuați să utilizați acest site vom presupune că sunteți de acord.Ok
NU VA LEGATI DE PAP,PRIETENUL LUI GRAMA,CA O SA DATI DE DRACUL SI IAR VIN „FINII-NASI”LA REDACTIE.POATE O FI SI ASTA UN „FIN-NAS”
Pap bazat pe prietenii si rudele din politie pai atunci ce sa mai spui „inGRAMAditule ???
MAI FACE GRAMA AFACERICU PETERDE ???SAU A TRECUT PE ALCOOL ???
merita numai respect!!!…….daca cei de la biroul de contabilitate nu au un sistem eficient de securitate….ce sa mai?? bravo frate …..tine-o tot asa!!mafia internationala patrunde peste tot..
smecheria se plateste!!
PSD!!!